Пълнено пиле задушено-печено


14 Ноември 2014, Петък


Вкусна вечеря за цялото семейство


Продукти:
1 пиле
1 комплект пилешки дреболии
лук
1 в.ч. ориз
червен пипер
1/2 вр. магданоз
мазнина
2 – 3 червени домата
1 клонче чубрица

Начин на приготвяне:
За предпочитане е да се вземе едро и по-тлъсто пиле. Измива се добре, почиства се и се оставя цяло.
В две лъжици мазнина и съвсем малко вода се задушава 1 глава ситно нарязан лук. Когато лукът започне леко да се пържи, прибавят се дреболиите, нарязани на малки парченца. След няколко минути се добавя и оризът, посолява се, оцветява с 1 чаена лъжичка червен пипер и се долива чаша и половина гореща вода.
Когато водата изври, а оризът набъбне, сваля се от огъня и се прибавя нарязаният на ситно магданоз. Към плънката може да се добавят и няколко задушени отделно гъби печурки, така ястието става по-ароматно.

Пилето се пълни с готовата плънка и се зашива.
В широка тенджера се слагат 3-4 супени лъжици мазнина, в която се запържват леко 3-4 глави лук, нарязан на филийки. Добавя се една чаена лъжица червен пипер и настърганите на ренде домати (може да се заместят с една-две лъжици доматено пюре, размито с вода).
Посолява се, слага се вътре пилето, долива се толкова вряла вода, че да го покрие до половината, прибавя се клончето чубрица, тенджерата се захлупва, а капакът се замазва с тесто.

Пилето се вари на умерен огън. Когато е напълно готово, изважда се от тенджерата и се слага в тавичка. Намазва се добре с мазнина и червен пипер и се слага за 10-15 мин. в силно загрята фурна, колкото кожата да хване хрупкава коричка.
Поднася се с някаква салата или туршия според сезона.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки