Болката не е непобедима


Болката не е непобедима
13 Ноември 2014, Четвъртък


Кои лекарства може да ми помогнат да притъпя болката в двата ми ампутирани долни крайника.


Автор: доц. д-р Гео Нешев

Аналгинът вече не ми действа.
Христо Христов,
Павликени

Въпросът на нашия читател е много сериозен и същевременно труден. Защото той не е споделил никакви подробности относно заболяването си. Кое е наложило ампутацията на двата му крайника – вероятно диабетна гангрена, но е възможно причината да е произшествие и т.н. Не е писал и с какво е лекуван досега. Независимо от това, кабинет „Десант“ е съпричастен с проблемите на своите пациенти-читатели и ще се постараем и сега да помогнем на доверилия ни се гражданин.

Както е известно, болката е израз на защита и приспособяване на организма. Механизмите на нейното възникване са различни, поради което тя бива остра, хронична, с различен интензитет и т.н. Безспорно главната цел на всяко едно противоболково лечение е осигуряване обезболяването на болния.
От писмото на нашия читател става ясно, че в случая се касае за хронична, немалигнена (не злокачествена) болка с висок интензитет. За по-голяма точност може да се предположи, че става дума за уникална комбинация на хронична болка и компоненти на остра болка, следствие наличието на специфична органична причина. Безспорно става дума за усложнения след извършената ампутация.

Към тях на първо място се отнася образуването на т. нар. невроми, т.е. доброкачествени тумороподобни образувания, възникващи по протежение и в краищата на ампутираните нерви. Във връзка с невромите, у болните не рядко възникват т. нар. фантомни болки и свръхчувствителност, което е свързано с рязко влошаване качеството им на живот.
Медикаментозното обезболяване при различните болкови синдроми се опира на тристепенната схема на Световната здравна организация, която включва прилагането на неопиеви аналгетици, комбинация на неопиеви аналгетици със слабопиеви и комбинация на неопиеви аналгетици със силни опиеви препарати.

При изготвяне схемата на дозиране на обезболяващите средства трябва да се има  предвид, че усетът за болка варира в 24-часовия ритъм на човешкия организъм. Сутрин и нощем болковият праг е най-нисък и за купиране на болковия пристъп са необходими по-високи дози от съответния медикамент. В следобедните часове е обратното – оправдано е прилагането на аналгетици в по-ниски дози.

В зависимост от интензитета и характера на болката се прилагат различни комбинации от производни на салициловата киселина, пиразолона, анилина и т.н., а също и нестероидни противовъзпалителни средства през устата или под формата на инжекции и мехлеми.
Външно локално се препоръчва термотерапия, ревулзивни средства и интрадермална новокаинова блокада. По преценка на лекарите може да се приложи и т. нар. лумбално обезболяване с местни анестетици.

В последно време в практиката с успех се прилага опиевият аналгетик Трамадол (Трамал), който обаче се изписва със зелена рецепта.
В съображение би могло да влезе и съчетание с балнеолечение – минерални води и лечебна кал. В заключение обаче препоръчваме на нашия читател да се консултира с колегите от Университетска болница „Св. Наум“ - София.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки