Как да се предпазим от простудни заболявания


13 Ноември 2014, Четвъртък


Те идват след срив на имунната система и често водят до тежки усложнения, ако не се лекуват

Автор: проф. Христо Мермерски

Трипът и простудите, както всеки е наясно, са характерни за зимния сезон. Всеки лекар от практиката знае, а и ние, пациентите, трябва да сме наясно, че тези заболявания никак не са за подценяване, защото често носят след себе си тежки усложнения като бронхиална астма, бронхопневмония, менингит, енцефалит, ендокардит, бъбречни заболявания и много други. Случаите с фатален изход също не са малко.

Най-уязвими към простудите и грипа са децата и възрастните хора поради по-ниския праг на имунната им система. Изключително внимателни трябва да бъдат хронично болните.
Човек се разболява когато имунната система отслабне, което става при неприродосъобразен начин на живот, характеризиращ се с обездвижване, прехранване, затлъстяване, консумиране на неподходящи продукти, замърсяване на организма с токсини, тютюнопушене, употреба на алкохолни напитки, физическа и психическа преумора, стрес, безразборен прием на лекарства.

Отключващ фактор за настинката най-често са охлаждането на организма или заразяването, при което веднага се атакува лигавицата на дихателните пътища. Зачервява се гърлото, появява се кашлицата, хремата, болките в мускулите и очите. Температурата, която е също естествена реакция на организма, се вдига до 38 - 39 градуса – именно в тези условия организмът изработва антитела и неговата имунна система рязко се активизира. Повишената температура унищожава вирусите и изгаря токсините – истинската причина за заболяването.

При съмнения за заразяване от грип или при простуда консултацията с личния лекар е задължителна. Особено важно е след проведената терапия да се отиде на контролен преглед, за да се установи дали не са се появили някакви съпътстващи заболявания.
Природната медицина също дава възможност за лечението на такива състояния. Рецептите, които поместваме обаче, могат да се използват профилактично и така да се избегнат неприятните дни на боледуване.
В този брой поместваме рецептите на Първолета от Видин. Нейният телефон е 094 62 39 66.

Против грип
Вземат се 350 г почистени скилидки чесън. Счукват се в дървено хаванче и получената каша се слага в буркан. Така престоява едно денонощие. После се изстисква и течната част от кашата, която е около 200 г, се връща в буркана. Залива се с 200 г 95-процентен медицински спирт.

След като се залее със спирта престоява така 10 дни на тъмно и хладно, но не в хладилник. След това отново се прецежда, този път през ленена кърпа – гъста, не през марля и получената течност се слага в малко бурканче. Престоява там 2 дни и на дъното се образува една малка утайка. Прехвърля се чистият сок в ново бурканче и от следващия ден лекарството е готово за употреба.
Приема се по следната схема: първия ден – сутринта, 30 мин. преди ядене, се взема 1 капка, разтворена в 50 мл вода, на обяд – 2 капки, вечерта 3. И така на всеки прием се увеличава с една капка. На петия ден вечерта трябва да са 15 капки.

От шестия ден нататък се прави обратното – намалява се на всеки прием по една капка – сутринта - 14, на обяд – 13, и т.н., докато на десетия ден вечерта остане да се приема 1 капка.
От единадесетия ден нататък сутрин, обед и вечер се приемат по 25 капки от течността, разтворени, както и преди, в 50 мл вода. Така се продължава, докато свърши количеството лекарство, а това става след около три месеца.

При простудни заболявания
Отнася се и за пневмония, кашлица и т.н. Представлява всъщност един подсилващ организма сироп.
Вземат се 4-5 яйца и се измиват много добре. Слагат се в буркан и се заливат със сока на 1-1,2 кг лимони. Затваря се и престоява 3 – 4 дни. През това време черупките на яйцата се разграждат и стават на прах.

След това внимателно се изваждат яйцата – тях само ципата ги държи. В подходящ съд се разбиват добре и към тях се прибавят сокът от лимоните с праха от черупките и 500 г течен пчелен мед. Всичко се разбърква добре, за да се получи еднородна смес.
Така се получава едно много хубаво и приятно сиропче, което е много полезно за болни и изтощени хора и за деца.

Още една рецепта за простуди
Особено е ефективна при болни от пневмония, както и като профилактично средство.
В 1 чаша топло прясно мляко се разбива едно прясно яйце – може само жълтъка, може и с белтъка, в зависимост от предпочитанията. Добавя се 1 лъжица хубав течен полифлорен мед.
Това се пие всяка сутрин и укрепва имунната система, а както се знае, тя е нашият най-добър пазител.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки