50% от българските говедовъди са пред фалит


50% от българските говедовъди са пред фалит
11 Ноември 2014, Вторник


Евтиното сурово мляко е само една от причините за масовите банкрути, казват от Асоциацията на земеделските производители


Половината от българските говедовъди и 20-30% от мандрите в България са на ръба на фалита, заяви Цанко Цанев, преработвател във великотърновска мандра. Той участва в кръгла маса на тема „Предизвикателствата на новата Обща селскостопанска политика 2014-2020“ в с. Арбанаси, където зърнопроизводители и животновъди дискутираха наболели въпроси. 

Форумът бе организиран от Асоциацията на земеделските производители в България, която представи възможностите за подпомагане в сектора.
Цанко Цанев предупреди, че говедовъдите са изправени пред банкрут по серия причини - евтиното сурово мляко, което влиза от страните в ЕС за преработка у нас, както и в евтините млечни продукти от другите страни на ЕС.

Българските преработватели свалят изкупните цени, за да бъдат конкурентни със заливащите пазара ни европейски продукти. Те от своя страна са с много по-ниска себестойност от българските сирена, кашкавали и млека поради субсидирането и компенсациите, които получиха от ЕК заради руското ембарго.
Ние не можем да спрем нахлуването на тези продукти, защото сме общ пазар и това е законно. Единственото, което може да се направи, са компенсации от държавата за животновъдите, препоръча Цанко Цанев.

Участниците в дискусията задаваха много въпроси за всички нови задължения и възможности за подпомагане в следващия програмен период. Земеделските производители имат готовност и нагласа да спазват новите по-строги екологични изисквания, свързани със зелените плащания от 2015 г., но нямат отговор на много въпроси и затова не могат да вземат своите решения за адаптиране на стопанствата към новите правила.

Сред горещите теми бяха новите моменти в Закона за подпомагане на земеделските производители, които въвеждат предварително регистриране на правните основания в специализиран софтуер на МЗХ като необходимо условие за заявяване в кампания 2015.
При обсъжданията стана ясно, че има много противоречиви текстове между различни законови и поднормативни актове, което е съществена пречка в тяхното прилагане.

Земеделските производители са убедени, че трябва да се направи цялостен преглед на секторното законодателство. При  дебата по поземлените отношения и процеса по комасация основният проблем, който отново изтъкнаха производителите, е липсата на ясни указания от страна на МЗХ към областните и общинските служби по земеделие, които да са общодостъпни и за самите фермери.
Бяха дадени редица примери за това как една и съща процедура при разпределяне на земите за комасация се тълкува и прилага по различни начини от общинските служби.


Разсрочват за още една година кредитите за изхранване на добитъка

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (УС на ДФЗ) реши да разсрочи дължимите към 25 ноември 2014 г. кредити за изхранване на животните и лихвите по тях с една година.
Лихвеният им процент се намалява от 4,5% на 4 на сто.
Кредитите са отпуснати за закупуване на фураж и фуражни компоненти за изхранване на говеда, биволи, овце и кози, птици и свине. Те се отнасят за периода 2008-2010 г., както и за 2012 година.

Животновъдите могат да подават заявления за анекси към договорите за разсрочване на задълженията в областните дирекции на ДФЗ от 10 ноември до 22 декември 2014 година.През септември м. г. Министерството на земеделието отново разсрочи кредитите на животновъдите, отпуснати през 2008, 2009, 2010 и 2012 г. Срокът за обслужването им се удължи до 25 ноември 2014 г., а лихвата бе намалена до 4,5%. В периода 2008-2010 г. са били отпуснати над 3300 кредита на животновъди. Общата сума е за 67 млн. лв. През 2012 г. ДФ „Земеделие“ отпусна над 1000 краткосрочни заема на обща стойност 10 млн. лева за изхранване на животните.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки