Българин превзе Силициевата долина с революционен софтуер


Българин превзе Силициевата долина с революционен софтуер
Делян Аспарухов
10 Ноември 2014, Понеделник


Младият Делян Аспарухов е създал мобилно приложение, което подпомага терапията на деца с аутизъм

Автор: Георги Ваташки

Едва 20-годишен, един българин не самo постигна прословутата „американска мечта“, но и спечели трето място в класацията на престижното списание „Бизнес инсайдър“ за най-обещаващ стартиращ бизнес в Щатите. Делян Аспарухов, който живее в американския щат Юта, достигна до тази позиция благодарение на създаденото от него мобилно приложение „Найтингейл” („Славей"), което помага за терапията на деца и възрастни с аутизъм. С единствено кликване на телефона страдащите и тези, които се грижат за тях, могат да контролират състоянието на болестта.

Мобилното приложение на нашенеца се фокусира върху събиране на информация за всяко дете, като съхранява данни за поведението му, неговия прогрес, както и различните симптоми, които се проявяват. Според разчети на правителството на САЩ, революционното нововъведение на сънародника ни може да спести на здравните заведения отвъд Океана близо 60 милиарда долара.

Младият българин е роден през 1993 г. в София и като бебе живее в Студентски град, защото родителите му учат в столичния Технически университет. Семейството отлита за САЩ през 1996 г. и прекарва следващите пет години в Калифорния. Въпреки че пристигат в Америка само с 300 долара, след няколко месеца и двамата родители на Делян са приети да учат математика в знаменития „Калтех“ - Калифорнийския технологичен институт.

След това се местят за постоянно в столицата на Юта – Солт Лейк Сити, като към днешна дата бащата на младия талант е програмист в „Сони“, а майка му преподава в „Калтех“.
„След като напуснахме страната, почти всяко лято прекарвах в България. Първите няколко години бях около Разград и Варна. Лятото преди девети клас беше последното, в което посетих родината си", спомня си Делян.

В Америка той завършва с отличие гимназия в Солт Лейк Сити и дори през 2008 г. получава златен медал за представянето си на математически турнир. Българинът е приет
в едно от най-елитните учебни заведения в света –
Масачузетския технологичен институт, където в рамките на две години взема почти всички курсове от специалността „Компютърни науки”.

Идеята му за създаването на „Найтингейл“ се ражда следствие на един случай в неговото семейство. „Когато баба ми дойде в САЩ преди години, й откриха рак на гърдата. През същото лято се заинтересувах сериозно за здравната система в страната. Беше ми дори малко гузно – според мен се събираше много малко информация за пациентите, след като излизаха от болницата. След като тя напусна клиниката, оттам не й бяха давани никакви инструкции за това как да продължи лечението си. Тогава разбрах, че искам да помагам за комуникацията между лекарите и пациентите, когато са извън болничното заведение", споделя нашенецът.

Липсата на достатъчно технологии, които да са в помощ при грижата за болните хора, го провокира за разработването на подобно решение. Тогава идва предложението на създателя на онлайн разплащателната система Pay Pal – Питър Тийл. Всяка година, неговата компания „Тийл фелоушип” предлага на 20 обещаващи студенти финансова помощ от 100 000 долара, за да основат свои компании, в които да развият идеите си. Делян си казва, че ако не му потръгне, винаги може да се върне на академичните скамейки и смело праща нужните документи.

„Трябва да напишеш есе, което е почти същото като за кандидатстване в колеж. Питат те кой си, какво искаш да правиш, къде се виждаш след 10 години, какво лудо искаш да направиш след една година”, обяснява процеса по кандидатстване за стипендията младият българин.
Селекцията продължава с телефонно интервю, а след него – с видеоинтервю по скайп. Одобрените пътуват до Калифорния, където имат задача за две минути да представят идеята си за бизнес пред Тийл, инвеститори и ментори от компанията му.

„Процесът по подбор започва с две хиляди кандидати, после те се ограничават до 1000, до 500 и накрая избират най-добрите 20, които заминават за Лос Анжелис. Повечето от одобрените за стипендията на Тийл са от САЩ, но има и представители от Индия, Русия и Англия. Веднъж на три месеца се ходи в офиса на Тийл и всеки разказва какво е правил и как мисли да продължи разработките си”, разказва предприемчивият българин.

Тийл е впечатлен от постиженията на младия българин и му предлага да доразвие проекта си в Меката на IТ сектора - Силициевата долина в Сан Франциско. Идеята на разработката му „Найтингейл“ е да се помогне на болни хора да управляват болестта си, а с това – и на хората, които се грижат за тях. Въвеждат се данните за лекарствата, които трябва да се вземат от болния и приложението има за задача да напомня кога да се пият, както и да дава информация на лекарите за състоянието на болния.

В частност приложението помага на терапевтите ефективно да проследяват поведението на деца с аутизъм. То дава възможност лесно да се проследява колко дълго едно дете има гневно избухване, колко често става от мястото си, колко добре се съсредоточава. След това лекарите изпращат на родителите имейл с препоръки. С обновяването на базата данни във времето се улеснява работата на терапевтите. Те много по-лесно могат да разпознават симптомите и да наблюдават какви методи влияят на болния.

„Найтингейл“ работи с „Андроид“ технология на базата на процесорите „Интел“ и дава възможност на родителите на собствения си таблет да проследяват работата на детето в училище.
Скоро след като се премества в Сан Франциско, младият иноватор постепенно привлича още инвеститори, които харесват продукта му и вярват в неговото развитие. Международните корпорации „Интел“ и „Машабъл“ също оценяват идеята на Аспарухов и го правят част от инициативата „Създаване на бъдеще днес“.

Сънародникът ни не се задоволява с досегашните си постижения и продължава да развива своята програма. „Има много различни заболявания, свързани с поведението. Освен това при много от пациентите се появяват симптоми на депресия, има и много случаи на епилепсия. Всички подобни примери се нуждаят от сходен модел за събиране и предоставяне на информация за поведенческите модели. Така че апликацията има още накъде да се развива” – казва той.

Въпреки успехите и ранната слава, младият българин не се е главозамаял. „Има много хора с идеи, но са малко тези, които ги реализират. Важното е да работиш върху идеята си. „Найтингейл“ го стартирах, докато бях студент в Масачузетския технологичен институт. Работих всяка нощ до 3-4 часа върху него и после трябваше да ходя на лекции сутринта. Най-важното нещо е да работиш върху идеята си, да разбереш какви умения са ти нужни. Ако ще правиш уебсайт или разработваш приложение, трябва да развиеш такива умения. Не е нужно  да си седиш и да си мислиш по цял ден. Въпросът е да станеш, да се задействаш и да реализираш идеята си”, споделя рецептата си за успех предприемчивият българин.

Затова и той вече мисли за завръщане в родината, където да основе софтуерна фирма, в която да даде възможност за развитие на свои връстници – студенти в компютърни специалности. „Потребителите не ги интересува дали дадено мобилно приложение или програма идва от България, или не. Ако продуктът или услугата ти са добри и ги развиваш, те ще ги използват. Технологиите дават възможност да работиш навсякъде по света, сякаш си в Силициевата долина. Не губиш, ако си в България. Можеш да направиш каквото си искаш, където и да си” – категоричен е преуспелият младеж.


Българинът в кабинета си в Масачузетския технологичен институт

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки