„В двореца“ се премести в Бургас


„В двореца“ се премести в Бургас
10 Ноември 2014, Понеделник


Международният фестивал на късометражното кино представя филми за времето на прехода у нас

Автор: Десант

От 10 до 16 ноември 2014 г. в зала „Георги Баев“ на Културния център „Морско казино“ в Бургас ще бъдат представени 68 селектирани филма от последните четири издания на Международния фестивал за късометражно кино In the Palace („В двореца”).
„В двореца” е най-големият международен форум за късометражно кино в страната, представящ киноленти с дължина до 27 минути във всички стилове и жанрове. Той се провежда всяка година в края на юни в Балчик.

Всеки ден от 18 и 20 ч. в рамките на форума ще бъдат излъчени общо 12  блока с „къси“ филми, а входът за посещения е свободен за всички прожекции.
Откриването е насрочено за 10 ноември, като в този първи ден на проявата ще се прожектират български филми, посветени на проблемите на 25-годишния преход у нас.
В рамките на форума ще се проведат и дискусии между млади бургазлии и 30 доброволци, сред които има филммейкъри от четири европейски страни.

Сред заглавията, включени в програмата на филмовия фест, се откроява „Чест” на режисьора Павел Веснаков, предложен за номинация за „Оскар” и отличен досега с още много международни призове, сред които Голямата награда на най-престижния фестивал за късометражно кино в света в Клермон-Феран, Франция.

Ще видим и още родни заглавия, сред които игралният „Стерео любов” на Мартин Илиев, който спечели наградата за най-добър български игрален филм на последното, 12-о издание на „В двореца” , „Ботев е идиот“ на Боян Дарарев, „Добрият съсед“ - сценарист и режисьор Иван Митов, „Парафиненият принц“ на режисьора Павел Г. Веснаков, анимационните „Гостенинът” на Георги Дечев с приз от предходното издание на фестивала, Rew dey на Свилен Димитров, отнесъл голямата награда „Стоян Камбарев", и много други.

Третият филм на режисьора Павел Веснаков „Чест“ изследва образувалата се огромна пропаст между поколенията в България в периода на прехода и почти пълното разминаване в тяхното общуване, обременено от очаквания и премълчавания, обречено на неизказаност. Филмовият разказ е фокусиран върху Манол, пенсиониран генерал с консервативна ценностна система, и сблъсъка му с променилия се неусетно за него свят, нахлул внезапно в неговата кухня.

Една наглед банална житейска история представя и „Стерео любов“. Лентата разказва за  млада двойка, отдавна загубила искрата на привличане и потънала в рутината на взаимоотношенията. Неспособни да се справят сами, двамата търсят последна надежда в един запис, който трябва отново да запали искрата между тях...

„Ботев е идиот“ провокира със заглавието си светостта на националните ни герои – Ботев, Левски, Каравелов, Раковски, Вазов и т.н. Посветен на проблемите в образователната система у нас по време на прехода, той извежда на преден план едно от нейните следствия - развитието на безкритично мислене, породено от твърде енциклопедичната структура на образователната система, която не стимулира достатъчно аналитичното мислене, а предразполага назубряне. И тъкмо то влиза в противоречие със сегашната действителност.

В „Добрият съсед“ четирима приятели са се събрали да играят карти в дома на главния герой на филма, когато съседката от горния етаж – възрастна и твърде изпаднала социално жена, моли да пренощува в жилището му, тъй като се страхува от пияния си съпруг. Това обаче започва да се повтаря вечер след вечер и младият човек – нейният съсед, търси начин да се отърве от неприятното според него присъствие. Неочакваният край на филма предразполага към сериозен размисъл за житейските ценности на нашето време.

Когато светът на Явор в „Парафиненият принц“ рухва, единственото нещо, което му хрумва, е да се срещне с най-добрия си приятел в квартала, в който е израснал – Ферти. Оставили се на леките вълни на отчаяние, двете момчета търсят така необходимата им утеха в бягството от реалния живот, потапяйки се в спомени и дрога.
Въпроси без отговори поставя филмът „Обедна почивка“ на Ивайло Минов. В обедната почивка двама приятели – строителни работници – се покачват на близкия покрив, обзалагайки се за размера на мистериозно съкровище, скрито там. Дали наистина са обрали банка или просто си фантазират?

Първият ден на форума е посветен изцяло на българското представяне. В оставащите дни ще могат да се видят най-добрите филми в късометражното кино от периода 2011-2014 г. и в афиша им са включени продукции и копродукции на творци от двадесет и осем държави.
Шеговито наричан от организаторите In the Burgas (по аналогия с „В двореца“), малкият, почти спонтанен форум, всъщност обещава големи имена от българското и международно „късо" кино. А амбицията е той да стане ежегоден и да разширява своята програма.


В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки