140 000 са българите в Южна Америка


140 000 са българите в Южна Америка
Момент от тазгодишния форум на Световния парламент на българите
09 Ноември 2014, Неделя


Българите в Южна Америка са 140 000, а пръснатите ни по света сънародници са към 15 милиона. Тези данни изнесе оглавяваният от Григор Велев Световен парламент на българите.

Автор: Илияна Христова

Това е неправителствена организация, която всяка година през есента  провежда сбирка у нас. Тази година неин домакин отново бе Варна.
Диаспората ни в Аржентина е впечатляваща – 80 000, отчетоха организаторите. Сънародниците ни в Бразилия са 62 000. Дори в Мексико имаме представители – 700. Един от най-популярните уругвайски футболни клубове –  „Данубио” (Дунав), е основан от българи, а общоизвестен факт е, че сегашният бразилски президент Дилма Русеф, която  преди броени дни спечели втория си мандат на този пост, е с български произход. 

Внушителната общност на сънародниците ни, живеещи в Латинска Америка, не е изненадваща, тъй като в началото на XX век много нашенци се заселват там. Но досега се смяташе, че потомците на нашите емигранти са не повече от 100 000 в момента.
Организацията на Григор Велев поиска да бъде създадено министерство на българите в чужбина. Друга идея, около която се обедини форумът, е възстановяване на отнетото гражданство на българите от Македония, Западна Тракия и Северна Добруджа.

Патриотите поискаха още да бъде обсъден статутът на Западните покрайнини, които са били дадени през 1948 г. на Югославия, но след  разпадането й автоматично са били „поети” от Сърбия, която на практика е друга държава.
Покрай всичко това, Световният парламент на българите предлага базиликата „Св. Ахил“ на едноименния остров в Гърция да бъде надписана и на български, а магистралата София - Солун да се казва „Цар Самуил“.


На пет континента

Българите в Южноафриканската република са 25 000, тези в Австралия – 18 000. В Азия са над 64 000, в Северна Америка – половин милион. В САЩ най-много нашенци има в Чикаго, Вашингтон и Калифорния. Като цяло български емигрантски общности има в около 70 страни по света.
Сънародниците ни, живеещи у нас и в чужбина, са общо към 22 млн., изчисляват от организацията.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки