Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
07 Ноември 2014, Петък


Стрелба, роби, социални мрежи и звън на монети бележат отминалите дни


Населението на земята нараства застрашително

Австралийски учени от Университета в Аделаида прогнозират, че населението на Земята в края на XXI век може да нарасне от 7 до 10 милиарда човека.
По данни от изследването, базирано на статистиката на ООН и Световната здравна организация, ръстът на населението на планетата вече така е извън контрол, че не може да бъде въздържан дори от трета световна война. По думите на проф. Кори Брадшоу, такова бързо нарастване на човешката популация е недопустимо, тъй като може да доведе до недостиг на продоволствия и влошаване на климата.

Към 2050 г. населението на Земята ще надхвърли 9 милиарда, които ще бъде практически невъзможно да бъдат изхранени без иновационни разработки в областта на селекцията на пшеницата и въвеждането на сортове с биотехнически свойства. След 2008 г. постоянно нараства обемът на частните инвестиции в подобни изследвания. Всяка година в навечерието на Всемирния ден на продоволствията на ООН, отбелязван на 16 октомври, се връчва международна продоволствена награда, която за 2014 г. бе присъдена на индиеца Санджая Раджарам. Заедно с други учени от Международния център за подобряване на царевицата и пшеницата в Мексико той е селекционирал 480 нови хибридни сортове жито, по-приспособени към различните почвени и климатични условия.


През 2016 г. Дания спира да печата книжни пари

Централната банка на Дания обяви решението си да спре производството на банкноти и монети заради нарастващия брой хора, които използват основно кредитните карти и смартфоните си за разплащания, съобщава TheLocal. Заради малката вероятност тенденцията да се промени банката обяви, че печатането на хартиени пари и сеченето на монети вече не е икономически обосновано.

„Въпреки че количеството кеш в циркулация продължава да е голямо, търсенето на хартиени банкноти и монети отбелязва спад през последните години", отбелязват от банката. Оттам информират, че до 2016 г. производството на парите ще бъде пренасочено към външен доставчик. По този начин финансовата институция ще спести около 14 милиона евро до 2020 г.

Освен с нарастващия брой алтернативни начини за плащане централната банка аргументира решението си и с по-ефективната циркулация на парите в икономиката и с по-високото качество на банкнотите и монетите, което им позволява да бъдат употребявани за по-дълго време.
Първите датски монети са изсечени преди повече от 1000 години. Възлагането на производството на материални пари на външен изпълнител ще доведе до закриването на Кралския монетен двор на Дания, създаден през XVI век.


Републиканците спечелиха мнозинството в Сената на САЩ

За първи път от осем години републиканците в САЩ спечелиха контрола над Сената и не само запазиха, но и увеличиха мнозинството си в Камарата на представителите, съобщиха световните агенции, като се позовават на прогнозни резултати от състоялите се в началото на седмицата междинни избори.

Според прогнози на „Ройтерс”/„Ипсос” те ще разполагат с мнозинство от най-малко 52 места в стоместния Сенат. В Камарата на представителите добавят най-малко 10 места към сегашните си 234, съобщи в. „Ню Йорк таймс", цитиран от „Франс прес”.

Така обновеният Конгрес, който ще започне работа през януари 2015 г., напълно ще бъде контролиран от републиканците. Това означава, че те ще оглавяват всички комисии в двете камари и ще определят законодателния дневен ред.
Такава перспектива не обещава на президента Барак Обама нищо друго, освен сериозни вътрешнополитически трудности през последните му две години в Белия дом, отбелязва ТАСС.


Син на албански депутат застреля четирима

В столицата на Албания Тирана бе задържан 25-годишният Константин Джувани – син на 50-годишната Луиза Джувани, депутат от Социалистическата партия.
По информация от албанското издание Rilindja Demokratike младежът открил стрелба в нощния клуб Ante Grand, намиращ се на стотина метра от посолството на САЩ. В резултат на престрелката са загинали четири човека, сред които трима местни жители и 60-годишен италианец. Още двама са ранени и са настанени в болница.

След случилото се майка му подала оставка. Както отбелязва изданието Lapsi, в своята младост народната избраница е била известна в Албания актриса.
Константин Джувани и по-рано нееднократно е имал проблеми с правосъдието. На 25 април тази година около бара в Аргирокастро в Северен Епир той заплашвал посетителите с пистолет, след което открил стрелба с оръжието си. Депутатският син тогава бе на прага да влезе за 8 години в затвора, но след месец всичките обвинения срещу него бяха свалени.

През 2011 г. младият мъж получава двегодишна присъда, макар опасността да получи 25 години лишаване от свобода заради хладнокръвното убийство на своя 26-годишен приятел Алфред Мусабели в студентското градче в Тирана. Той обаче прекарва зад решетките само 14 месеца.

Затяга се контролът над „Фейсбук“

Правителствата рязко са увеличили броя на запитванията си за информация, отнасяща се до потребителите на социалната мрежа „Фейсбук“. Това съобщиха тези дни от едноименната компания, която отбелязва, че за първата половина на тази година запитванията рязко са скочили с ¼ в повече, отколкото за предишното полугодие.

От „Фейсбук“ отбелязват, че признават необходимостта държавите да подсигуряват своята безопасност, но въпреки това смятат, че всички правителствени искания за данни трябва да се формулират тясно, до бъдат съизмерими с целите на запитването и да подлежат на строг съдебен надзор.
По-рано привърженици на свободата на словото в интернет остро разкритикуваха шефа на Центъра на правителствени връзки на Великобритания, който нарече социалните мрежи „плацдарм на терористи“.

Неотдавна „Фейсбук“ представи новото си приложение за анонимно общуване Rooms. В него потребителите могат да общуват по предложените теми с псевдоним, а освен това не е задължително да имат регистриран акаунт.


Ценоразписът на джихадистите

Неотдавна идеологът на  „Ислямска държава“ (ИД) Ал Аднани предупреди за създаването в бъдеще на „пазар за роби“. В медиите се прокрадна и информация, че джихадистите са оповестили връщането на робовладелските порядки.
И ето че тези дни в ръцете на журналистите попадна официалният ценоразпис за това колко струват жените и децата, превърнати в роби, след като са станали плячка на бойците от ИД в хода на военните действия. Това съобщи „Дейли мейл“, позовавайки се на Iraqi News.

Най-скъпо на купувача излизат християнските момиченца или децата на йезидите (древна религиозна общност, живееща сред кюрдите) на възраст от една до девет години. Една такава невръстна робиня струва около 200 хиляди динара, което прави около 170 долара. По-евтино вървят жените на 40-50 години, които се пазарят за под 45 долара.
Ценоразписът е утвърден от лидерите на джихадистите, които заплашват със смъртно наказание всеки, който го наруши. В съответствие с този документ се забранява да се продават повече от три роби на един човек. Изключение се прави за чуждестранните купувачи от Турция, Сирия и страните от Персийския залив.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки