Отсъствието на адвокат отложи дело срещу председателя на ОИК в Русе


07 Ноември 2014, Петък


Липсата на адвокат отложи за 12 ноември първото заседание в Русенския окръжен съд по наказателно дело срещу председателя на Общинската избирателна комисия Иван Иванов.

Автор: Десант

Той отговаря пред Темида за престъпление като адвокат, съобщиха от съдебната институция.
Шефът на русенската ОИК е обвинен, че е извършил имотна измама в особено големи размери и представляваща особено тежък случай. Освен това прокуратурата твърди, че в условията на продължаващо престъпление, цели 56 пъти Иван Иванов, сам и в съучастие с други лица, е подпомогнал трети човек да извърши сделка с недвижим имот на стойност 66 498, 22 лева, за който е знаел, че е придобит чрез тежки умишлени престъпления.

Измамата била осъществена на 2 юни 2009 г. Тогава, пред нотариус фиктивно лице, представящо се с лична карта на името на Върбан Илиев, продава на Меджид Рустом апартамент в Русе. Парите са преведени по сметка на адвоката на „Върбан Илиев“ – Иван Пенчев Иванов. След година и три месеца купувачът получава  призовка да се яви в съда, защото истинският собственик заявява, че не е  продавал имота на измамника.

В хода на следствието се оказва, че фалшивият „Върбан Илиев“, в ролята на когото се превъплътил подсъдимият Пламен Пенчев, е „закупил“ пред нотариус, ползвайки същата неистинска лична  карта, имота от друго „измислено“ лице – представящо се за собственик, а след това, с посредничеството на адвоката, го е продал на измамения.
След като е осъден да предаде имота на истинския собственик, жертвата си иска парите от Иван Иванов, но той твърди, че ги е дал на „Върбан Илиев“, който пък отрича да ги е получавал.

Измамниците  вече 5 години са на свобода, а за семейството на жертвата им настава истински ад – първо загубват имота, а заедно с него и извършените в него подобрения. На всичкото отгоре ги съдят да изплатят наем за времето, което са живели в него. Вероятно за щетите ще бъде предявено искане срещу измамника, но почти е сигурно, че той вече е прехвърлил цялото си имущество на други лица и на негово име няма нищо.  

Обвинението срещу Иванов и другите трима обвиняеми – 46-годишния Веселин Манолов, Ангел Ангелов и Пламен Пенчев – на 39 г., е по чл. 308-319 от НК, които предвиждат лишаване от свобода за срок до 10 години. На заседанието в края на октомври обаче отсъстваше защитникът на обвиняемия – адвокат Емил Димитров. Въпреки че е юрист, Иван Иванов отказа да се защитава сам. Заради това  не бе даден ход на делото. 

Председателят на Общинската избирателна комисия Русе Иван Пенчев Иванов  заема поста от квотата на партия ГЕРБ от 2011 г. Под неговото ръководство бяха проведени изборите за общински съветници, на които партията на Бойко Борисов получи около 45 % от гласовете, а за кмет бе избран представителят на ГЕРБ Пламен Стоилов. Последната изява  на председателя на ОИК – Русе бе на 16 октомври, когато представи пред тукашния общински съвет новите местни съветници, които заеха мястото на избраните за депутати техни колеги.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки