На ГКПП „Лесово“ само хвърлиха прах в очите


На ГКПП „Лесово“ само хвърлиха прах в очите
Акцията на ГКПП „Лесово“ се оказа много шум за нищо
07 Ноември 2014, Петък


Акцията сред митничарите пак хвана в мрежата единствено дребни риби

Автор: Огнян Марков

На 2 ноември 2014 г. ДАНС и прокуратурата проведоха зрелищна акция на Граничния контролно-пропусквателен пункт „Лесово“. Както оповестиха от прокуратурата, тя бе насочена „към разкриване на корупционни схеми сред митнически служители“.
Четири дни по-късно седми състав на специализирания наказателен съд разгледа исканата мярка за неотклонение на пет длъжности лица, служители на митническия пункт, „участвали в организирана престъпна група, създадена с цел събиране на подкупи“.

По време на заседанието стана ясно, че при подготовката на въпросната акция са използвани специални разузнавателни средства (СРС), част от които засягали „интимния живот“ на обвиняемите, поради което присъстващите на делото представители на медиите бяха помолени да напуснат залата и гледането по същество продължи при закрити врати.
В резултат четирима от обвинените са оставени зад решетките, а един е пуснат на свобода.

Този зрелищен арест обаче неволно ни припомня други показни акции на полицейските органи в миналото, когато отново разни хора бяха натръшквани на земята, обезвреждани с белезници, задържани за дълго време под стража и обявявани още преди да влезе и един лист в следствените папки.
Не липсват странни моменти и около поредния шумен арест край границата.

Според ДАНС и прокуратурата задържаните са били следени със СРС-та в продължение на 4 или 6 месеца (според изнесеното в различни медии). Само че за това време наблюдаващите стигнали единствено до „интимни моменти“ от живота им, при което кой знае защо забуксували и не продължили нататък, а са се задоволили да се ограничат в рамките на обикновеното воайорство.

Вторият странен момент е обявеното от прокуратурата, че за една смяна на ГКПП „Лесово“ били събирани между 50 000 и 80 000 лева. Невероятното не е в това, че то не може да е вярно – славата на митническите служители е добре известна.  Проблемът е  в сумата.
При една проста сметка излиза, че за времето на прилагане на СРС-та са били събрани близо милион лева. От ДАНС предполагат, че по-голямата част от тези пари са поели към Бургас, а после към София за разплащане с корумпирани български държавни служители и политици, покровителствали, както се предполага, митничарите на този и други гранични пунктове.

Всъщност в ДАНС нямат и най-малка представа къде са отишли тези толкова дебели пачки, въпреки дългия период, през който неотстъпно са следили митничарите. И тук вече смисълът на зрелищната акция на този специализиран държавен орган и прокуратурата почва да издиша по всичките си шевове.
Защото или в ДАНС не са си свършили работата по време на подготвителния период, или пък, както твърди народният представител от Патриотичния фронт Емил Димитров – Ревизоро, отново се хвърля прах в очите на хората, като се вкарват в ареста само замесените в корупционните схеми от първото равнище. А големите риби заради непрофесионални действия или пък съзнателно не биват разкривани.

Има още един странен и по същество крайно неприятен момент в действията на ДАНС. При акцията им на пункта край Лесово на земята са били натръшкани хората от цели две митнически смени – общо 32-ма души, като са били държани в това положение цели 6 часа. В края на краищата, както вече споменахме, само четирима са останали задържани под стража.

Логичният въпрос е защо не бяха арестувани само хората от това митничарско каре, ами трябваше още 28 души да участват в масовката, докато ГКПП-то стои затворено?!
Целият смисъл на ставащото обаче не излиза извън схемата на елементарното полицейско, пък и политическо мислене, установило се у нас в годините на прехода заради наличието на мутренско-мафиотската олигархия, която ни управлява и досега.

По времето на служебното правителство ДАНС – този орган за изпълнение на репресивни политически поръчки, не се отличи с абсолютно нищо и служителите му кротко заглаждаха косъма по работните си места. След 5 октомври обаче дойде ново време, очертават се сериозни структурни промени, ще се подготвя бюджетът на страната за следващата година, който, както си личи, ще бъде доста рестриктивен особено към някои държавни органи, като ДАНС, които не си мръдват пръста за нищо, което не им е поръчано от поредните управляващи.

В такива случаи обичайната полицейска практика е следната. Вади се от архива някое започнато отдавна разследване, мъждукащо една-едва до този момент като факти и оперативна ефективност, прокуратурата бива сръчкана с твърденията, че планираната акция ще разкрие едва ли не цялата корупция в страната и се осъществява едно мероприятие, чиято цел е единствено да симулира някаква активност на службата. И това се прави смело – без изобщо да се държи сметка за елементарната истина, че скачането с гол задник в ледена вода е твърде опасно занимание, особено пък в моментите, когато в суматохата са забравили да напълнят басейна, както се очертава да излезе и в случая на ГКПП „Лесово“.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки