Дежурните по автобус прегазиха и Лидия


Дежурните по автобус прегазиха и Лидия
По-голяма част от медиите не показаха смирение пред смъртта на Лидия Петрова
07 Ноември 2014, Петък


Никой не познава самозапалилата се жена, но всички говорят за нея

Автор: Илияна Христова

Един автобус хора, обикновено едни и същи, обикалят из сутрешните и вечерни блокове на телевизиите и обговарят всичко. Всеядни и компетентни по всякакви въпроси, те са готови да коментират неща, които нито са чували, нито са виждали. Този път дежурните от автобуса „прегазиха“ и Лидия Петрова. Фотографката на свободна практика, която на 3 ноември се самозапали пред Президентството по неизяснени до момента причини.
Д-р Николай Михайлов, познат ни като бивш депутат, костовист, понастоящем извисен громител на дясното, изкусен автор на сентенции за мишките и хората, тези дни направи показно в цели пет телевизии и седем радиа как се говори по принцип, с внушения, но без конкретика.

Михайлов е психиатър, затова и го канят. Но реално не познава самозапалилата се жена. Представа няма от нейния живот, приятели, врагове, радости, болки, най-малко за причините за самозапалването. Той си го и признава – “Ние не можем достоверно да съобщим мотива. По дефиниция е трудно проницаем. Това е засекретена лична трагедия”.
Трагедията е засекретена и Михайлов нищо не може да ни съобщи, обаче говори с часове. Не отказва интервю. Предполага “психично разстройство”, не иска да се дават “политически оценки”, рисува картината като “сложна”. Акцентира върху отговорността на медиите и “бесовете в публичността”, размятащи подобни трагедии.

Но какво реално постига Михайлов с дългите часове говорене, в които няма какво да каже? Думи, думи…  и нито една по същество, нито една, която нас, публиката, да ни отведе към причината за трагедията. Михайлов просто запълва поверените му часове. Превръща се в един от “бесовете”.
Цветослава Гълъбова също е психиатър. Тя пък е шеф на болницата в Курило. И тя нищо не знае за самозапалилата се Лидия, обаче говори ли говори… Любима тема доскоро й беше „луди ли са депутатите и болест ли са селфитата“. Сега е поканена да обговори пламналата Лидия.

“Фактът, че става пред Президенството в присъствието на много камери, говори за директен упрек към институциите”, казва  Гълъбова.
Сигурна ли е? Упрек? Е, разбира се, че не е – и тя като Михайлов идея няма защо и как. Но продължава: “Не е ясна причината, поради която Лидия е посегнала на живота си. Тя е имала добра работа и дете, за което да се грижи. Вярно е, че животът й не е бил лек, но най-вероятно нещо е станало в последните дни, което я е провокирало".
Как в първото изречение имаме “директен упрек към институциите”, без да ни е ясна причината, видно от второто? Нещо, според Гълъбова, било “станало вероятно последните дни”? Колко да е вероятно, докторке?

Вие специалист ли сте или хвърляте боб? Но и Гълъбова трябва да говори нещо, каквото и да е. Не върви на всеки въпрос да отговаряш – “нищо не знам по случая”.
Математикът-изборджия проф. Михаил Константинов и той не знае, обаче и той е от автобуса. “Нека не бъркаме отчаянието с лудостта. Тук става дума за откровена лудост”, заяви той по повод Лидия.
Дано изборите и математиката ги разбира повече. Дано и професурата си е защитил почтено. Защото да говориш публично за самозапалил се човек, без понятие да имаш за историята му, е изключително непочтено.

Миналата пролет гръмна скандал. Прочутият писател Калин Терзийски бил поканен от още по-прочутия журналист Кеворк Кеворкян да гостува в предаването “Всяка неделя”, вече свалено от ефира на Нова ТВ. Обаче времето не стигнало, затова първият напразно чакал пред студиото на втория. А имал да каже важни неща, нали и той е психолог, около драмата в Лясковец, където психично болен мъж застреля спецполицай.
Терзийски удари на камък при Кеворкян, но не пропусна още същия ден да коментира надълго и широко темата пред други медии, тъй и тъй се беше „подготвил“. И той представа нямаше от случилото се в Лясковец, за първи път чуваше за убиеца, майката, жертвата… Но му е удобно в медийния автобус.

Но да се върнем на случая с Лидия Петрова. Жълтите вестници, безотговорните сайтове и телевизии публикуваха ужасяващи кадри с горящото тяло на младата жена. В пошлото отразяване на „новината“ не изостана и “сериозната българска журналистика”, която без разследване и запознаване с фактите прави гигантски обобщения и реже, без да мери.
Нещо подобно стана и с “претърсената в интимните части” Борислава Латинова. Десетки говориха, но никой не познаваше случката. След седмица олелия се оказа, че истината май не е такава, каквато я представяха медиите, предварително взели страната на момичето и нейния баща.

“Проблемът не е в Борислава и в конкретния случай, а в това, че хората нямат вяра в МВР”, измъкна се един от обвинителите на натопената в груби и неправомерни действия полицайка, бягайки от отговорност.
Проблемът, всъщност, е точно в медиите, които много обичат да внушават края на една история, много преди той да се е случил. И с това да формират, подработват, изкривяват или пък пренасочват общественото мнение. Ако не лично, то през „гостите от автобуса“. И най-вече – да поставят диагнози, да лепят етикети, да раздават присъди, да правят всичко друго, но не и да информират.

Анализирай това
Жълтите вестници, безотговорните сайтове и телевизии публикуваха ужасяващи кадри с горящото тяло на младата жена. В пошлото отразяване на „новината“ не изостана и “сериозната българска журналистика”, която без разследване и запознаване с фактите прави гигантски обобщения и реже, без да мери.


В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки