Поклон пред паметта на загиналите воини


Поклон пред паметта на загиналите воини
Единственото оцеляло войнишко паметниче от времето, когато е създадено гробището
07 Ноември 2014, Петък


На Архангелова задушница, известна още и като войнишка, ние, българите, почитаме своите мъртви близки.

Автор: Десант

И мъртвите ни воини. Всеки има в рода си поне един загинал войник или офицер на Сивница, Три уши, Пирот, Ниш, Чаталджа, Одрин, Люлебургас, Криволак, Султан тебе, Деве баир, Завоя на Черна, Дойран, Добро поле, Червената стена, кота 1050, Стражин, Страцин и Драва. Моят прадядо загина при Мосубейли, Одрин, през 1912 г.
За да почетем падналите в битка наши воини, за десета поредна година се събрахме на войнишкото гробище в с. Цапари, Битолско. Днес обаче то изглежда по съвсем друг начин.

Сто белокаменни кръста, наредени в редици като войниците под тях, и чисто нова ограда оформят подредения най-после последен дом на българските герои. Дълги години теренът беше ползван като пасище.
Над 100 души наброяваха официалните гости на събитието, сред които бяха народните представители Валери Симеонов – съпредседател на Патриотичния фронт, и генерал Михо Михов, бивш посланик в Република Македония, както и българският депутат в Европейския парламент Ангел Джамбазки.

Войската беше представена от началника на щаба на Сухопътни войски бригаден генерал Пламен Атанасов. Сред участниците бяха посланикът ни в Скопие Иван Петков и дипломати от посолството, както и генералният консул в Битоля Теодор Русинов, и консулът Чавдар Младенов.
Заедно с българския военен аташе полковник Илиан Кръстев, българското тържество почетоха военните аташета на Сърбия подполковник Желько Симич и на Гърция полковник Николаос Арамбацис. Направиха го по европейски и с респект.

Не беше обаче забелязан нито един представител на македонската местна и централна власт. За сметка на това, на българското тържество бяха дошли многобройни наши сънародници  - членове и симпатизанти на Българския културен клуб – Скопие, водени от председателя Лазар Младенов и Мирослав Ризински.
Специален гост, а до известна степен и домакин беше Лука Станчев, председател на Пловдивски граждански клуб – главният „виновник“ за възстановяването на войнишкото ни гробище в Цапари, а с това и възстановяването на самочувствието ни, че и ние сме европейци.

В Европа вече честват 100 г. от Първата световна война без предразсъдъци за шовинизъм и
национализъм. Започваме и ние. С речи, венци и цветя, панихида за героите, падане на колене.
Генерал Михо Михов сравни войниците с будителите. Валери Симеонов разказа за прадядо си, един от героите от Червената стена. Евродепутатът Ангел Джамбазки говори за чест, слава, свобода, обединение. Споменахме и тези, които помогнаха гробището да се превърне в достойно последно място за загиналите воини.

Панихида бе отслужена в българската църква „Св. Георги“, строена преди 126 години.
В този ден на будители и герои, село Цапари отново беше място на българския дух, България отново беше държава, а ние, ние бяхме горди, че сме българи.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки