Дълбаят в пълна нелегалност за нефт и газ


Дълбаят в пълна нелегалност за нефт и газ
Жителите на Овча могила се притесняват, че сондажите ще сложат край на минералния извор и тукашния санаториум
07 Ноември 2014, Петък


Поредните сондажи в българската земя са в Свищовския край

Автор: Здравка Христова

Впълна нелегалност в Свищовско ще се правят сондажи, които да покажат дали районът не е петролен кладенец, натъпкан с нефт и газ. Засегнатите села тънат в пълно неведение и догадки, а от държавната компания „Проучване и добив на нефт и газ" АД отказват информация на журналисти.

Хората и кметовете на свищовските села Овча могила, Козловец, Александрово и Горна Студена са изпаднали в ужас от мистерията, обвила предстоящите сондажи. В района живеят над 3500 човека, а земите са житницата и лозовите масиви на Великотърновска област. Част от местните жители вземат информацията на шега и се майтапят, че ще стават шейхове, други са сериозно притеснени.

Дали в Свищовско има „черно злато" би трябвало да разбере държавната фирма „Проучване и добив на нефт и газ" (ПДНГ) АД. Договорът за търсене и проучване на подземни богатства - нефт и газ, в местността Копчука е сключен между нея и държавата на 5 ноември 2010 г.

Цялостният работен проект за блок 1-17 Овча могила е одобрен от Министерството на икономиката и енергетиката, а за 2014 г. има утвърден годишен работен проект. Какво включва той и кога сондите ще започнат да дълбаят в землището между четирите села от държавната компания категорично отказват отговор. „Не съм оторизирана да говоря пред журналисти, не давам информация“, заяви Рени Атанасова, посочена като лице за контакти от дружеството за сондажния блок Овча могила.

Всеобщото притеснение е, че свищовските села са във Вранчанската сеизмична зона и подобно човъркане в земните недра на дълбочина над 2 километра може да провокира земетресение. Живеещите в едноименното населено място се опасяват да не изгубят минералния си извор с лековита вода. Те се тревожат сондажите да не засегнат водохващането и безценната минерална течност да изчезне в дън земя. Ако тези черни прогнози се сбъднат, ще погине и тукашният санаториум, който работи вече 43 години. „Преди време от фирмата идваха на частични проучвания. Тази година никой не е стъпвал в селото. Нищо не знаем, не е правено общоселско събрание за разяснение“ - казва кметицата на Овча могила Нели Великова.

В инвестиционното намерение на „Проучване и добив на нефт и газ" АД за въпросния блок, с което "Десант" разполага, е записано, че сондажът ще се извършва на дълбочина от 2115 метра и се планира да бъде реализиран за 120 календарни дни. Предвижда се да бъде направен и тръбен кладенец за водоснабдяване на обекта с дълбочина от 40 метра. Той трябва да осигури 30 420 кубически метра вода за техническите нужди на проучванията на петролните залежи в кварцовите пясъчници, в които се очаква да има промишлени залежи от нефт.

Определената работна сондажна площадка е 14,330 декара, а общо засегнатата земеделска земя ще е 20,348 декара. Потенциалното находище е на 3820 метра от последните къщи на Горна Студена, на 4570 метра от Козловец, отстои на 4900 метра от Александрово и на 5280 метра от Овча могила. В промивните течности ще се използват общо 18 022 килограма от 12 вида химични съединения, между които силно дразнещи и корозивни вещества като калцинирана сода, натриева основа, хидратна вар.

Отпадъците от шлам и сондажни промивни течности ще се събират в земно-насипен утаител. Трапът ще е с размери 50 на 11,5 на 3 метра с общ обем 1725 кубически метра. След приключването на сондажите, ако се окаже, че няма нефт и газ, утаителят с мръсотията в него ще бъде заравнен с булдозер, а сондажът – запълнен с цимент и затворен с метален капак. Общо за ликвидацията са разчетени 26 дена.

В инвестиционното предложение на „ПДНГ" АД се казва още, че „методът на сондирането ще е конвенционален, не се прилага технология на хидравлично разбиване, хидравличен удар, хидравлично разпукване, хидрофракинг, фракинг или всяко друго наименование, което описва вкарването на смес от вода или други течни или гелообразни субстанции с химични съединения, елементи или компоненти, флуиди, пропан, както и механични или органични пълнители под налягане по-голямо от 20 атмосфери под земята".
Нищо от тази информация не се оказа известно на кметовете, още по-малко на местното население от четирите села.

От Министерството на екологията са категорични, че за сондажите в Свищовско трябва да се направи Доклад за оценка въздействието върху околната среда (ОВОС). Тяхното становище е изразено в документ с дата 28 февруари 2014 г., който е подписан от министър Искра Михайлова.
Дали оценката е направена не е ясно. Подготовката за сондажите обаче е в ход и това си личи от обявената от „Проучване и добив на нефт и газ" АД обществена поръчка за хранене на работниците в Блок 1-17 Овча могила. Заданието е от края на септември и чрез него се търси доставчик на пълно меню - закуска, обяд и вечеря, за двадесетина работници и служители на сондажа за 200 дни – четвъртото тримесечие на тази година до 30 юни 2015 г.


Сондите ще бият на повече от 2 километра в земните недра между Горна Студена, Козловец, Александрово и Овча могила

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки