„Съединението прави силата“ или „В единението е силата“


„Съединението прави силата“ или „В единението е силата“
Надписът на фасадата на Народното събрание
06 Септември 2017, Сряда


Преди 80 години една монета решава този въпрос

Автор: Георги Хараламбиев, председател на Съюза на нумизматичните дружества в България – Велико Търново

Когато на 3 март 1878 г. се сключва Санстефанският прелиминарен (предварителен) договор, Турция с ферман за българската екзархия от 1870 г. вече е определила етническите граници на освободената българска държава, в която влизат Мизия, Тракия, Добруджа и Македония.

Както е известно, Берлинският договор от 13 юли 1878 г. разпокъсва Санстефанска България на пет части: васално на султана Княжество България; подвластна на Цариград Източна Румелия; дадената на Румъния Северна Добруджа; предоставеното на Сърбия Поморавие, а Македония и Беломорска Тракия отново попадат в границите на Османската империя.

На 4 юли 1880 г . Народното събрание приема Закон за праворязане на монети на Княжество България. При обсъждането му народният представител Стефан Стамболов предлага на монетите около държавния герб да се изпише девизът „Съединението прави силата“, имайки предвид неосвободените български земи.

Депутатът Грънчаров обобщава това така: „Когато приемаме трите цвята (рози, тютюневи листа и житни класове) на венеца на лицевата страна на монетата около номинала (2, 5 и 10 стотинки), които означават трите територии на нашето отечество (Тракия, Македония и Добруджа), думите, които предлага г-н Стамболов – „Съединението прави силата“, ще бъдат твърде уместни“.

Вероятно влияние за появата на този девиз е оказало създаването през 1776 г. на самостоятелната държава Съединени американски щати, сформирана от обединението на 50 отделни щата.
Така и смисълът, който са влагали нашите държавни мъже във фразата „Съединението прави силата“, е бил възстановяването на Санстефанска България – идеал на водилия три войни след Освобождението си български народ.

Девизът „Съединението прави силата“, изписан на държавния герб и върху фасадата на сградата на Народното събрание, както и венецът от цветя около номинала на първите български монети, се отсичат върху всички монетни емисии от 1881 г. - медни, медно-никелови, цинкови, алуминиеви и железни. Изключение се прави само когато, вместо държавния герб, се отсичат образите на княз/цар Фердинанд І, цар Борис ІІІ, Мадарският конник и така нареченият малък герб върху стотинките (с номинал 1, 2, 2 ½, 5, 10 и 20).

На 6 април 1937 г. се извършва промяна на девиза в монетосеченето, като се отсича бронзова монета от 50 стотинки с нов обновен държавен герб и с надпис „В единението е силата“.



В този период тогавашното правителство с министър-председател Георги Сьосеиванов, управлявал от 21 ноември 1935 г. до 11 ноември 1940 г., предусеща, че след несправедливия Ньойски договор от 1919 г. Германия се подготвя за реванш и че Втората световна война и участието на Царство България в нея са неизбежни, поради което намира, че единението (т. е. единството) на българския народ и етноси в него е основен приоритет на правителството. Затова и се спира на девиза „В единението е силата“.
Въпросната монета е в обращение в продължение на 15 години – до 12 май 1952 г., когато се извършва парична реформа.

След 9 септември 1944 г. правителството на Отечествения фронт под ръководството на БКП не обръща внимание на девиза „Съединението прави силата“, премахва го при отсичането на монети, но го оставя върху фасадата на Народното събрание.
Двадесет и пет години след падането на тоталитарния режим и възстановяването на демокрацията у нас, отчитайки миналото, вече трябваше да се спре с делението на българските граждани по етнически признак и да се възстанови единството на националните интереси на всички, живеещи в България.

Но със създаването на етническата партия ДПС то се разруши. Никой български гражданин в момента не е лишен от права и свободи. Следователно партия, изградена на тези принципи, следва да се саморазпусне, за да се възстанови най-сетне единението на всички български граждани, независимо от техния етнически произход. Отлагането на помирението и единството във времето само ще се отрази неблагоприятно на нашата национална идентичност.

Девизът „Съединението прави силата“ датира от ХІХ в. и е роден на фона на други исторически събития, а днес – в ХХІ в. – той просто вече не отговаря на съвременните изисквания на българското общество и държава и май е време да се замени с „В единението е силата“.


В категории: Нова история , История

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Митев
28.12.2022 11:57:50
0
0
Съединението си е като механичен сбор,наречете го брак по сметка,Единението е единство, когато хората гледат в една посока,защитават националния интерес,да живее България.....
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки