Лечение на ревматоиден артрит с природни средства


06 Ноември 2014, Четвъртък


Рецептата на Иванка Петрова действа успокоително и терапевтично

Автор: проф. Христо Мермерски

Ревматоидният артрит е системна автоимунна болест, която причинява хронично възпаление на ставите. Автоимунни са тези заболявания, при които имунната система на човека атакува "по погрешка" тъканите и органите на собственото тяло, които трябва да защитава.
Става е тази структура, в която се осъществява движение между две или повече съседни кости. Участъкът, където те контактуват едни с други, се нарича ставна повърхност и е покрит от слой твърдоеластична тъкан – хрущял.

Всяка става е обградена от слой здрава и плътна съединителна тъкан - ставна капсула.
Тя е постлана от тънък слой нежна тъкан - синовиална мембрана, която произвежда минимално количество течност, осигуряваща гладкото приплъзване на ставните повърхности на контактуващите кости.

Ревматоидният артрит е системно заболяване
Това означава, че освен ставите, болестта може да засегне и много други органи и системи на тялото. Най-честите извънставни промени са следните:
- Мускуло-скелетни - увреждането на околоставните мускули предизвиква атрофията им (отслабване и скъсяване на мускулите).
- Кожни - по кожата на болните от ревматоиден артрит се откриват различно големи безболезнени и твърди подутини, наречени "ревматоидни възли".

- Съдови - засягането на съдовете при ревматоидния артрит се нарича "васкулит".
- Сърдечни - нерядко при ревматоиден артрит се получава събиране на течност в перикарда, което може сериозно да затрудни изтласкването на кръв от сърцето. В тежките случаи болестните процеси при ревматоидния артрит могат да предизвикат възпаление на сърдечния мускул (миокарда), на клапите на сърцето и на коронарните артерии.

- Белодробни - в хода на ревматоиден артрит в белите дробове могат да се образуват фиброзни сраствания (т.е. нормалната белодробна тъкан се заменя от нефункционираща съединителна тъкан) или вследствие на възпаление на ципестата обвивка на белите дробове (плеврит) около тях може да се натрупа течност.
- В нервната система - деформацията на ставите и околните тъкани често води до засягане и "заклещване" на минаващите оттам нерви.
- В очите - при ревматоиден артрит очите нерядко могат да бъдат сухи и/или възпалени. Това е част от картината на синдрома на Сьогрен.

Какво причинява ревматоидният артрит
На настоящия етап причината за възникването на ревматоидния артрит е неизвестна. Много вируси, бактерии и гъбички са били обвинявани като първопричина за болестта, но ролята на нито един от тях не е доказана.
Засега е известно само, че съществува генетична предразположеност за развитие на болестта. Това обяснява по-високата честота на заболяването в определени фамилии и по-високия риск за развитието му сред родственици. Наскоро бе установено и че пушенето увеличава риска за развитие на ревматоиден артрит.

Симптоми на ревматоидния артрит
- скованост в ставите и мускулите и намален обем на движение в ставите;
- болка в ставите - обикновено се описва като дълбока, постоянна и тъпа;
- подуване на ставите - отокът може да засяга и околоставните тъкани и те изглеждат "пухкави";

- зачервяване и затопляне на засегнатите стави;
- засягане на много стави по симетричен начин (от двете страни на тялото);
деформация на ставите и околоставните структури като резултат от напредването на възпалителния процес, който води до разрушаване на ставния хрущял, ставните повърхности на костите, стабилизиращите структури на ставите и др.;
- атрофия на мускулатурата;
- увреждане на периферни нерви.

Освен специфичните, има и общи симптоми на заболяването. Това са:
- повишена телесна температура - обикновено има стойности под 38 градуса по Целзий
- загуба на тегло;
- безсъние;
- нощни изпотявания;
- отпадналост;
- загуба на апетит;
- лесна уморяемост;
- депресия;
Понякога общите симптоми могат да се появят преди ставните и тогава оплакванията трудно могат да бъдат разграничени от тези при грип и много други вирусни заболявания.

Иванка Петрова за лечението на ревматоидния артрит
Цветето латинка е градинско. Прясно набран цвят от него се слага в буркан за компот, като се натиска така, че да го запълни до половината. Допълва се със спирт над 70 градуса или първак от ракия.
Оставя се да преседи така един месец. После се използва за намазване и компреси на болните места.

Аз се лекувам с тази рецепта вече 10 години и съм много доволна. Боляха ме кокалчетата на пръстите, коленете, рамото, отделно имах плексит.
Болните места се мажат по три пъти на ден със сместа. Оставя се да изсъхне и тогава човек вече може да се облече.
Където обаче болката е по-силна, намокря се с лекарството парченце плат, отгоре се покрива с найлон, като компрес, и се слага на болното място. Ако се налага, превръзва се, за да се задържи там. Така си лекувах рамото.

Имах образувало се кокалче на пръста на крака – от неудобни обувки. И него го налагах по същия начин – като компрес. Това продължи един месец – докато изчезна.
Веднага се усеща затопляне на мястото и облекчение. Действа и при болки в кръста и при шипове по врата.
Колената само се мажат. Аз имах големи проблеми с тях, но вече ги нямам.
Трябва обаче постоянство, защото заболяването е тежко и понякога се налага продължителен период на лечение.


В категории: Здраве , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
az............................
08.11.2014 12:34:10
3
1
tazi resepta ne pravi nisho..................................................................................................................................................................
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки