Лечебните качества на краставицата


06 Ноември 2014, Четвъртък


Добър ефект има при консумирането й само в свежо състояние


Краставиците са едни от най-древните зеленчуци, открити и облагородени от хората. Те са се отглеждали преди повече от 6000 години в Индия. И сега там могат да се срещнат диви видове краставични растения, които подобно на лиани се увиват около дърветата и достигат до 20 м височина.

Полезно съдържание
Краставицата има ниска хранителна стойност. съдържа 95 – 96 % вода, незначителни количества целулоза, пектин, белтъчини и витамините А, В и С. От минералните соли най-високо е съдържанието на калий (до 15 мг в 100 г), следвано от тези на фосфора, калция, желязото и магнезия.
Интересно е да се отбележи, че съдържанието на желязо в 100 г краставици е по-високо от това в същото количество грозде и ягоди.

Високо е съдържанието на микроелементите мед, цинк, йод, манган и кобалт, които играят важна роля за нормалното регулиране на различните системи в човешкото тяло. Особено важна е медта за нормалното функциониране на нервната система.
Трябва да се знае, че лечебен ефект има при консумирането им в свежо състояние. Маринованите и консервираните краставици не само нямат лековити свойства, но дори са вредни за хора, болни от гастрит и язва, при нарушена сърдечна дейност, атеросклероза, високо кръвно налягане и водят до нарушаване на водно-солевия обмен.
Най-полезни са краставицата и сокът от нея, когато се употребяват 20 – 30 мин. преди ядене.

Какво лекува краставицата
Йодът в нея спомага за нормалното функциониране на щитовидната жлеза.
Забавя развитието на атеросклерозата.
Наличието на цинк в този зеленчук спомага за увеличаване количеството на инсулина, който играе важна роля при въглеродния обмен. Това прави краставицата незаменима храна за диабетиците.

Благодарение на съдържанието си осигурява неутрална реакция в стомаха. Има леко слабително и диуретично действие.
В народната медицина се използва и като прясно изцеден сок, който е отлично средство против колики.
Смес от краставичен сок и мед е много полезен при кашлица и катар на горните дихателни пътища. Препоръчва се пиенето му 3 пъти на ден по 2 – 3 супени лъжици.
Сок и обелки от краставица се използват в козметиката за поддържане свежа кожата на лицето.

Консумирането на този зеленчук оказва много добро въздействие при хора с нарушена сърдечна дейност. Установено е, че поради благоприятното съотношение между солите на натрия и калия при редовна консумация се стига до по-бързото изхвърляне на натриевите соли и с това – до спадане на отоците в организма.
Краставични диети се препоръчват на хора, болни от подагра, против затлъстяване, при заболяване на бъбреците, черния дроб и т.н.

Сокът от краставици в съчетание с този от моркови дава много добри резултати при кожни заболявания.
Високото съдържание на калий с този зеленчук регулира кръвното налягане.
Краставичният сок подобрява състоянието на венците и зъбите, помага и при лечението на пиорея – гноящи венци.

Рецепти за лечение
Рецепта 1 (за премахване на лунички по лицето):  Нарязва се една прясна краставица и се посипва с малко каменна сол. След това се смачква, за да си пусне сока и с него се натриват луничките в продължение на 1-2 минути.

Рецепта 2 (за лечение на кашлица и заболявания на горните дихателни пътища): Сок от краставица се смесва с малко мед и се приемат по 2-3 с.л. 2-3 пъти дневно.

Рецепта 3 (при висока температура): Два-три пъти на ден преди ядене се изпиват по 200 г сок от краставица. Освен това в малко вода на слаб огън ври 1 краставица. След изстудяване се консумира 20-30 мин. преди ядене. Трябва дневно да се изяждат 2 – 3 сварени краставици.

Рецепта 4 (против бръчки): Вземат се по 50 мг краставичен сок и ягоди и се смесват с 200 г 45-градусов спирт. Лицето се обтрива с тази смес всяка вечер в продължение на няколко седмици.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки