Българин озвучи първата среща на човека с комета


Българин озвучи първата среща на човека с комета
Атанас Вълков
03 Ноември 2014, Понеделник


Живеещият в Полша бургазлия Атанас Вълков написа музиката за клипа на ЕКА за мисията на сондата „Розета”

Автор: Георги Ваташки

В края на август за първи път в историята на човечеството  безпилотна изследователска станция достигна комета в открития космос и това е заслуга на международния проект „Розета” на Европейската космическа агенция (ЕКА). В средата на ноември специална сонда ще се отдели от апарата и ще се опита да кацне меко на кометата Чурюмов-Герасименко, която в този момент ще се намира на 550 милиона километра от Земята.

Учените смятат, че загадъчните опашати космически тела са се оформили от материал, останал от формирането на Слънчевата система преди около 4,6 млрд. години. Чрез изучаването им те се надяват да разберат кои са първоначалните съставки, довели до раждането на Земята и другите планети.
За да отбележи това уникално събитие, по поръчка на ЕКА бяха създадени клипове за предстоящата среща и за историята на проекта „Розета”.

Най-популярният от тях, който само за три дни бе изгледан над 200 хиляди пъти в интернет  портала Yotube, бе „Амбиция” (Ambition). Той е режисиран от поляка Томек Багински, а музиката към него е създадена от българския композитор Атанас Вълков.
Той от години живее в Полша и се е наложил като един от най-талантливите млади музиканти в Европа. Според световната критика музикалните корени на нашият сънародник произхождат от родния Балкан и циганската музика, обогатени със славянска мелодика и джаз.

Наско е носител на много награди и отличия, между които и Голямата награда на Седмия конкурс за филмови композиции към прочутия кинофестивал „Берлинале” през 2008 г., а на следващата година получава номинация за Европейската награда за таланти на конкурса за филмова музика в Кьолн.
Атанас е роден в Бургас през 1982 г. Той заминава за Полша с родителите си едва десетгодишен. В централноевропейската страна получава класическо музикално образование в Държавното музикално училище „Карл Липински” в град Люблин.

След това следва във Факултета по джаз на Музикалната академия „Карл Симановски” със специалност пиано, вибрафон, маримба и ударни инструменти. След като го завършва с отличие, печели стипендия за специализация в прочутия колеж „Бъркли” в Калифорния.
След завръщането си от САЩ започва да продуцира клубна музика за френската денс група Mad house. За нея записва множество сингъли и ремикси, като най-известните от тях са на класическите хитове „Като молитва” на Мадона и „Остани жив” на „Би Джийс”.

Заедно с  нашумелия южноафрикански изпълнител Бамбин Мукенди нашият сънародник участва в шоуто Live act из цяла Европа. Следват многобройни концерти по фестивали и участия в различни клубове във Франция и Белгия. Във Варшава той работи с много от иконите на полската електронна музика като Novika, Beats и  Freandly.

През 2006 г. става реалност и първият албум на Атанас Вълков. Той е озаглавен „Магнес” и получава престижното полско отличие „Фредерик”. В грамотата към приза е написано: „Вълков смело използва най-новите технологии в областта на извличане на звука, свързвайки ги с често изненадващи оркестрови аранжименти. Безпроблемно борави с
различни музикални жанрове и похвати, едновременно запазвайки свой собствен стил и начин на изразяване на творческата мисъл.”

След този успех през 2011 г. нашенецът е поканен от прочутата звукозаписна компания „Долби” в Лос Анжелис. В Холивуд посещава най-големите киностудия, където се запознава с най-новите направления в продукцията на филмовата музика.
Завръщайки се в Полша, Атанас създава собствена продуцентска фирма ID Music productions.  Първият му проект с нея е,,Improssesions'', в рамките на който създава и първия си саундтрак.

Следват много поръчки за озвучаване на рекламни спотове, като най-известна сред зрителите е композицията му Hard to resist за „Фолксваген“.
През следващите години Вълков се налага като един от най-търсени композитори на филмова музика в Европа. Той създава саундтрака на ленти като шведските филми „Стаята на Том” и „Небе”(2011), полските продукции „Пазителите” и „Офлайн” (2012), американския „Възходът на пришелеца”(2013) и тазгодишния документален филм на HBO „Дълбока любов”.

Когато ЕКА обявява конкурс за музикалния съпровод към „Амбиция", нашето момче е сред първите творци, които взимат участие. Той печели надпреварата още в първия кръг.
Българинът е и автор на композицията "Човешки свят" (People’s world) към трейлъра на „Амбиция". За снимките международният екип използва сюжет от далечното бъдеще и привлича актьора Ейдън Гилън, който е познат от нашумелия сериал "Игра на тронове". В ролята на учител, той проверява дали неговата възпитаничка (италианката Ейслинг Франчози) притежава достатъчно амбиция, за да създава буквално нови светове. Снимките за клипа са правени в Исландия, която на места изглежда като извънземен пейзаж.


Мисията „Розета” – огромна стъпка напред за човечеството

За пръв път в историята на човечеството на 20 октомври т. г. изследователски апарат достигна комета в Открития космос и това е заслуга на европейския проект "Розета" (Rosetta) на Европейската космическа агенция (ЕКА). Мисията, която е своеобразна „космическа археология", дължи името си на Розетския камък, благодарение на който французинът Жан Шамполион дешифрира египетски йероглифи в началото на XIX век.

Сондата с тегло 3 тона бе изстреляна през 2004 г. от космодрума в Френска Гвиана, за да се срещне на 550 милиона километра от Земята с кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко. Този къс от скала и лед се носи с около 55 000 км в час към Слънцето. На всеки 6 години и половина Чурюмов-Герасименко се появява около орбитите на Земята и Марс, след което се скрива зад гиганта Юпитер.

След като двигателите за маневриране работиха около 7 минути, на 19 октомври „Розета" се изравни с кометата на около 100 км от нея. Сега започва научната част от мисията, която ще изследва състава на това космическо тяло и не само за пръв път хората ще видят отблизо как изглежда то, но и ще наблюдават „събуждането” му при загряването от Слънцето.

Снимките на откритата през 1969 г. Чурюмов-Герасименко досега показват, че тя е с особена форма, напомняща гумено пате, дължаща се на сливането на две тела в една обща маса. В следващите седмици „Розета" ще обикаля в сложна орбита, за да картографира повърхността и гравитационното поле на странното космическо тяло, а по-късно ще се направи опит за сближаване с него до 30 км. Датчиците ще събират и анализират газовете и космическия прах, които ще изригват от кометата при затоплянето й и ще образуват опашка, дълга 1 милион километра.

Една от най-сложните задачи е да се открие подходящо място и да се направи опит на 11 ноември за спускане на повърхността на малък апарат, наречен Philae, снабден с „харпун", който ще захване устройството. Ще бъде направен опит да се извършат цели девет научни експеримента, сред които уникален анализ директно от повърхността на кометата. Philae, ще изпрати рентгенови лъчи през Чурюмов-Герасименко, които от другата страна „Розета” ще улови, за да научи повече за вътрешната структура на това тяло.

Учените избраха Чурюмов-Герасименко, а не някоя измежду многото кръжащи край нашата планета комети, защото е просъществувала милиарди години в далечния космос преди преминаването й близо до Юпитер през 1959 г. да промени съществено нейната орбита. Това означава, че кометата не е била подложена на разпадане под ефекта на слънчеви лъчи и свидетелствата й за Вселената ще могат да се разчетат.


Българинът със Златна плоча за първия си албум Една от първите снимки на кометата в близък план

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки