Стари вестници разказват за някогашния Свиленград


Стари вестници разказват за някогашния Свиленград
Изглед от някогашния Свиленград
03 Ноември 2014, Понеделник


Журналисти и музейни работници дискутираха на кръгла маса какъв е бил той от Възраждането до днес

Автор: Янко Георгиев

Кръгла маса на тема „Свиленград в периодичния печат от Възраждането до днес”, организирана от историческия музей и журналистическото дружество в южния български град в началото на миналата седмица, разкри резултатите от научно-издирвателската дейност на участниците във форума, разровили дълбоко информациите и сведенията, които се откриват в периодичния печат от миналото до наши дни.

Така например от дискусията стана ясно, че данни за развитието на църковното дело по тези места се откриват във възрожденските печатни издания. По това време населението в Тракия участва активно в борбите за национална култура и църква. През петдесетте години на XIX в. и българите в Свиленград се включват в борбите за утвърждаване на българския език в училището и християнските храмове. Най-ранните, известни засега сведения за състоянието на църковното дело в пограничния град се съдържат в бр. 408 от 6 декември 1858 г. на „Цариградски вестник” – български седмичник, излизал в Истанбул от 1848 до 1862 г.

Какво е било състоянието на образователното дело в някогашния Мустафа паша (дн. Свиленград) също може да се разбере от пожълтелите страници на старите вестници. Те разкриват, че в средата на ХІХ в. той се утвърждава като малък център на българската просвета в Източна Тракия. В двете църкви в града отдавна се служело на български език, а в училището се подготвяли ученици, които владеели българското четмо и писмо.

Абонати на книги и вестници били не само учителите и свещениците, но и отделни граждани. Впрочем, в града се получавали и едни от първите броеве на „Цариградски вестник”. Интересно е, че някои от местните жители, макар и без необходимите познания в областта на журналистиката, са изпращали дописки до големите за времето си периодични издания, в които са описвали случващото се в Свиленград и неговата околност.

По време на Балканската война градът на два пъти е посещаван от чуждестранни кореспонденти и журналисти. Най-напред това става в самото начало на военните действия – през октомври 1912 г. Тогава военната цензура не допуска репортерите до фронта и между 80 и 120 журналисти се разполагат в Мустафа паша.
За втори път те пристигат в града, разположен на двата бряга на река Марица, по долината й, образувана между Родопите и Сакар планина, за да станат свидетели на българското чудо – как нашият войник побеждава наред и превзема непревземаеми крепости.

След освобождението на града през 1912 г. се заражда и новият съвременен свиленградски печат. Началото поставя „Свиленградски общински вестник“, който започва да излиза след Първата световна война и се списва от служителите в местното кметство. Освен него, по това време излизат и „Свиленградска трибуна“, „Тракийски конник“ и „Свиленградски юбилеен лист“. Заглавията на периодичния печат в града от соцпериода са твърде забавни. Тогава по вестникарските будки се намират „За хляб – за мир“, „Граничен хоризонт“, „Свиленградска правда“ и, разбира се, „Кооперативен глас“.  Кръглата маса показа, че старите вестници все пак не са за изхвърляне и понякога в тях може да се открият твърде любопитни и безценни сведения на едни безвъзвратно отминали времена и нрави.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки