Една вдъхновена просветителка с 80-годишен юбилей


Една вдъхновена просветителка с 80-годишен юбилей
Василка Равалиева
03 Ноември 2014, Понеделник


Много са народните будители, записали със златни букви имената си в святата ни българска история. Неизброими са обаче и хилядите други знайни и незнайни просветители,

Автор: Яна Славянска

които са дарявали другите със знания и просвета.
Една такава обикновена жена е и Василка Равалиева от тутраканското Старо село, която на 16 октомври отбеляза 80-годишния си юбилей. Половината от досегашния си живот – цели 40 години, тя прекарва като начална учителка. Покрай това ръководи младежки и певчески групи и се изявява като кореспондент на вестник „Силистренска трибуна“. През цялото това време развива трескава обществена дейност, като и до ден днешен тя не престава да е активна в това си поприще.

Плод на краеведските й проучвания е изданието „Историческото минало на Старо село“. Написала е и история на местното училище и летописната книга на местното читалище. Но Василка е и автор на стихосбирките „Поточе“ и „Откровения“, както и на мемоарната си книга „Старопланински полъх в Крайдунавска Добруджа“.
В нейните страници тази благородна жена и неуморна просветителка, покрай родовата си история, е отделила място и на празниците, които е почитало семейството й.

Освен познатата ни обредност покрай Бъдни вечер, Коледа, Нова година, Гергьовден и други тържествени дни от календара, тя разказва спомени и за други традиции.
Интересно е например как фамилията й е празнувала Богоявление, наричано по нейния край Водици. Това е познатият ни Йордановден, като тогава кръстът в Старо село го хвърляли в местния вир. Василка поливала с котленце вода на всички в дома си и у съседката баба Милка, която си нямала малко момиче. А в котленцето всички й пускали парички.

Велики заговезни там наричали Ойдалалия. Привечер родителите й ходели из махалата с бъклица вино и искали прошка. Като се мръкне, баща й напълвал един кош със слама, запалвал го и го въртял на висок прът, докато изгори. В това време децата силно викали „Ойдалалия“, за да прогонят злите духове.
По Лазаровден малката тогава Василка обикаляла махалата с накичена кошничка и пеела „Лаленце се люлее“.
По време на празника, наречен Ермия, пък рано сутринта ходила по къщите с ръжен и маша и нареждала викайки: „Бягайте, змии и гущери, че заран е ермия“. В това време майка й напалвала огън на двора.

От тази скромна автобиографична книжка научаваме ценни сведения за това какво са слагали на трапезата в нейното детство. През лятото това са били коприва и зеленчуци и любимата салата на майка й – от счукан чесън и намачкани джанки. По Петровден заколвали първата ярка и приготвяли „бял мъж“ от престояло една вечер прясно сирене с две лъжици брашно. Ястието се печало, докато кашата пусне масло и стане като кашкавал.
Свареното прясно мляко заледявали в студения извор, а после го избивали в бутилка, докато си пусне маслото. Катък или още наричан в този край крутмач приготвяли като слагали в изстиналото мляко бучка сирене и лъжица сол. След 2-3 дена то се сгъстявало.

Млечник викали на запечена в тава рядка каша от прясно мляко, яйца и царевично брашно.
Така биографичната книга на Василка Равалиева се превръща с безценен извор на сведения за автентичния бит на едно българско семейство в едни отдавна отминали години, които днешната цивилизация и модерни хранителни навици постепенно и неизбежно заличават от житието ни.

Василка е имала късмета по време на своята професионална кариера да постигне забележителни успехи, за които е удостоена с общо 17 национални отличия. Сред тях са множество ордени, медали, златни и сребърни значки, дипломи. Но най-ценните са орден „Кирил и Методий“ и „Климент Охридски“. А детската фолклорна група „Буенек“, която тя ръководи, е носител на златен медал от Третия републикански събор в Копривщица и печели първо място на Републиканския преглед „Лазаруване“ през 1985 г. и има няколко участия в предавания на националната ни телевизия. Което е добър атестат за големите постижения на тази даровита жена и в областта на съхраняването и популяризирането на родния фолклор.


Основното училище в Старо село, в което Василка учителства 40 години

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки