Заби камбаната за живот на Земята


Заби камбаната за живот на Земята
Камбаната в Горнооряховския манастир „Св. Пророк Илия“ бие за живота на Земята
02 Ноември 2014, Неделя


Със Света литургия, отслужена от четирима свещеници в горнооряховския манастир „Св. пророк Илия", бе отбелязан Денят на ООН, който се чества всяка година на 24 октомври.

Автор: Благовеста Николова

Направен бе молебен и водосвет както за здраве и благоденствие на жителите на община Горна Оряховица, така и за мира по света. А сред гостите имаше и студенти от Университета във Вирджиния, САЩ.

Но какво общо има горнооряховската обител със световния мир и Деня на Организацията на обединените нации, ще се запитат мнозина. Работата е там, че през 1995 г. нейната камбана е обявена от ООН за „Камбана за живот на Земята”. И оттогава всяка година на 24 октомври тя бие, за да известява за надвисналата заплаха от екологична катастрофа над планетата. Нейният звън призовава всички хора да загърбят своите противоречия и да се обърнат един към друг, да си подадат ръка и да работят заедно за доброто на страната ни.

Присъстващите на тазгодишното тържество американски студенти наблюдаваха с интерес извършването на християнските ритуали, като най-емоционално реагираха на поръсването със светена вода за здраве. Те споделиха, че са на един вид културно пътешествие из Балканския полуостров, като маршрутът им, освен през България, минава и през Гърция и Турция. У нас те се запознават с православието и с българската култура, както и с историята и културата на Балканите.

Ръководителят на групата им  доц. Андрю Уайтс разказва, че техният университет е основан от менонити, които са баптисти, но в началото са били пацифисти. „Световният мир за нас е много важен. Ние работим с различни групи по целия свят, затова и посещението ни на този екофорум за мир е изключително интересно и много важно за нас“ – изтъкна той, благодарейки за оказаното им гостоприемство.
Манастирът „Св. пророк Илия” се намира на километър югозападно от Горна Оряховица. Той е основан през XIІІ в. и носи името на светеца-покровител на града. Според легендите през 1218 г., след свалянето му от престола, в него е заточен цар Борил, който прекарва тук последните години от живота си.

Именно край тази света обител започва заселването на територията на днешна Горна Оряховица.
В продължение на много векове манастирът е бил стожер на православието в региона. Но когато турците завладяват земите ни, той е опожарен и оставен на произвола на съдбата. А тя пожелава руините му да бъдат разкопани и открити наново едва в началото на ХХ в. През 1908 г. арабаджийският еснаф в града провежда проучвания на това място, където се разкриват основите на манастирската църква. Зидове, широки повече от метър, са ограждали двора на обителта през средните векове.

Намерена е и  икона на света Богородица, датирана към ХVІ в., която и днес може да се види в църковната сграда. Горнооряховчани събират пари, за да възстановят светинята и през 1937 г. върху основите на старата църква започва изграждането на нов храм, който е осветен на 22 септември 1940 г.
Година по-късно, отново с дарения, бива купена от Чехия месинговата камбана, обявена за „Камбана за живота на Земята“, която всяка година на 24 октомври извисява глас в синхрон с останалите камбани в градовете по света – членове на международното движение към отдела на неправителствени организации на ООН „Екофорум за мир", чийто почетен член е и Горна Оряховица. То е основано във Варна през 1986 г. от учени и общественици от 32 страни и 12 международни организации.

Негов почетен член бе и писателят Николай Хайтов, както и много учени и общественици със световна известност като Хавиер Перес де Куеляр, Карл Сейгън, акад. Никита Мойсеев и проф. Тацуро Мацумае. Впрочем номинацията на Николай Хайтов за Нобелова награда през 2002 г. бе направена именно от световното движение  „Екофорум за мир“, борещо се да завещаем на идващите поколения чиста, годна за обитаване планета. Една от каузите, на които се бе посветил и авторът на „Диви разкази“.


Момент от тазгодишните тържества за Деня на ООН, чийто домакин бе светата обител

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки