Тиквеният фенер на будителите


31 Октомври 2014, Петък


Всеки празник е символ и памет за нещо. Денят на братята Кирил и Методий, Гергьовден, Димитровден, Коледа, Великден...

Автор: Любомир Калудов

Хелоуин е езически келтски празник от Ирландия. Тези примитивни в културата си и агресивни в битието си племена се страхували от смъртта. Вярвали, че на точно определен ден мъртвите оживяват,  идват да си отмъстят и да вземат телата на живите. Ставало вечерта срещу Samhain (Самхаин) - келтската нова година.

Това било страшна нощ. Вратите на жилищата се залоствали, огнището се загасяло, а хората се обличали в животински кожи, за да уплашат бродещите привидения. Няма сравнима с нашия календар дата, но изглежда този страх се е предавал през вековете. Както и ритуалите да се уплашат мъртвите, да се прогони смъртта. В нашата езическа традиция това са кукерските празници – шум и страшни маски с рога и звънци.

През 853 г. папа Григорий ІV, за да приобщи езичниците към християнството, обявил първи ноември за Ден на всички светии  и мъченици за християнската вяра. След разделянето от католицизма православната църква е съхранила този празник. В първата неделя след Петдесетница се отдава почит на „Всех святих“ - всички безименни и неизвестни герои, които са живели и страдали заради вярата си в Йисус Христос. През 2014 г. Денят на всички български светии беше на 15 юни. Празникът на Вси светии се празнува  в католическия свят на 1 ноември. Тогава хората пътуват из цялата страна, за да се погрижат за гробовете на роднините си като ги украсяват с фенери и венци.

През 1840 г. ирландски емигранти пренасят в Америка легендата за Джак – пияница и хитрец, който след смъртта си не бил приет нито в рая, нито в ада, а бродел по земята с фенер от издълбана ряпа. По-късно ряпата била заменена от тиква – по-често срещана и по-лесна за дълбаене.

Този „празник“ няма нищо общо  с духовността, традициите и вярванията на българския  народ, той има повече общи неща с езическите практики и ритуали, отколкото с православната вяра. Най-големият проблем на този псевдопразник е, че чрез него се изопачават основни идеи на християнството. В православието отслужените на Архангелова задушница (2 ноември) служби дават надежда, светлина, възпоменание за починалите, които не са забравени. В никакъв случай починалите наши близки не се възприемат като духове, които не могат да намерят покой, и затова са принудени да ходят по земята. Към мъртвите изпитваме почит и уважение и не си ги представяме като зли демони и вещици.

Друга криеща се зад този празник опасност е, че вместо да се покаже истинското лице на злото, то се предава в забавна светлина. Предава се посланието, че може да се шегуваме със злото и дяволът да ни забавлява. Агресивността и насилието са развлекателни форми на празнуване. Такава норма на поведение може да има трайни последици върху психиката. Деца от детската градина, облечени като призраци, върколаци, мъртъвци и скелети с брадви и ножове, от които капе кръв. Хелоуин внушава, че злото е около нас, с него може весело да се съжителства, което е насърчаване идеите на окултното, на сатанинските организации.

Хелоуин е и бизнес. В САЩ се очакват 7 млрд. долара приходи от продажба на тиквени фенери, костюми, фойерверки и празненства. Сурогатен американски ден на всички светии, прекрасно организиран и финансиран. Голям брой реклами и телевизионни предавания,  мероприятия в училища, офиси и ресторанти, внимание от страна на пресата и телевизионните канали. През 1978 г. историята за безсмъртен маскиран сериен убиец постави началото на 10-серийния филм Halloween. Той генерира почти 400 милиона долара приходи от продажба на билети.

Умните ни, красиви и интелигентни деца ще пръснат българските гени по света. Нека знаят за Хелоуин, св. Патрик и св. Валентин. Ами за св. Иван Рилски, св. Георги Победоносец, св. Николай Чудотворец? Какво е Богоявление,  Черешова задушница и  Йордановден?
Попитах: „На първи ноември ще ходите ли на училище?“
Отговорът беше „Не, нали е Хелоуин!“
Всъщност, тогава е Денят на народните будители.

Най-главното в човека е неговата вяра, неговият светоглед. Ако се повреди светогледът на нацията, няма да помогнат нито законите, нито парите, нито оръжието. Ако човекът стане безнравствен, той ще започне умело да заобикаля законите; в политиката той ще избере пътя на двойните стандарти; парите ще постави в услуга на себе си и на своите пороци, а не на благото на обществото; с оръжието  ще се възползва непредсказуемо и агресивно.
Всичко започва от тиквения фенер и народните будители.


В категории: Коментари , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки