Джазът и светът


Джазът и светът
За първи път проектът бе представен пред българска публика в края на лятото в Созопол
31 Октомври 2014, Петък


Електро бас, джаз, етно и още каквото искате

Автор: Веселин Максимов

Напук на свръхпопулярната нашенска теория „Няма смисъл, откажи се”, екипът на созополския арт клуб „Мишел” продължава лятната мечта на меломаните, за които отдавна се е превърнал в любимо място. След летящия старт на проекта си „Целият джаз” (аналогията с култовия филм „Ах, този джаз” е абсолютно неслучайна), амбициозните организатори представят на 1 ноември „Джазът и светът”.

Мястото е Кукленият театър на Бургас, приключението започва в 19 часа. Идеята за този проект възникнала на тематичен фестивал в Берлин и кристализирала до съвсем неочакван резултат – екзотичен музикален микс. В нейната основа са титулярката на клуба Мишел и музикантът Николай Иванов с псевдонима ОМ.
Зад името Мишел Дийн е родената в Бургас джаз певица и изпълнителка на контрабас Михаела Стефанова, завършила местното музикално училище и впоследствие музикалната академия „Професор Панчо Владигеров”.

Тя е широко известна на феновете на това изкуство и има дълга сценична биография. ОМ е Николай Иванов – възпитаник на Художествената академия, който освен с многобройните изложби напоследък е популярен и с различните си музикални изяви, сред които дори и партитури за филми.
Напълно нормално е срещата на две такива натури да доведе до нещо доста неочаквано.
Музиката, която двамата правят, е отвъд всякакви граници на каквито и да било музикални стандарти, което е най-хубавото нещо от слушането й.

Любителите на етикетите ще останат разочаровани, че не могат да я причислят към някакъв твърд знаменател, но все пак – красива смесица между етно джаз, фънк, трип хоп, класическа, грууви, щипка фюжън и още много, много влияния.
Мишел тук се развихря с електрически контрабас, подсилен с ефекти, както рокаджийска солокитара, а ОМ пуска предварително записани луупове и наслагва ритми в реално време. За капак на всичко и двамата пеят.

Но и пеенето им е извън всякакви закостенели представи – джаз тембърът на Мишел среща екзотичните напеви на Николай, сякаш с единствената цел съвсем да обърка и омая слушателя.
Може би ще ви довърши и фактът, че текстовете на парчетата са на български, испански, френски и английски, за да допълнят изключителната музика, специално композирана за проекта от ОМ.

След премиерата на „Джаз и свят” в арт клуб „Мишел” през лятото, шоуто на двамата обра овациите на сцени в Берлин, София и Пловдив.
На 1 ноември го вижте и в Бургас. Ако успеете да намерите билети, разбира се. Понеже интересът е много голям.


В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки