Дефлацията сериозно заплашва Еврозоната


31 Октомври 2014, Петък


Ако Европа иска да спре влошаването на състоянието на икономиката си, тя трябва да прекрати саморазрушителното си поведение, коментират експерти


За никого не е тайна, че световната икономика не е в добра форма. В момента обаче най-голямата икономическа заплаха идва от континентална Европа. Много скоро
Еврозоната може да изпадне в третата си рецесия за последните шест години.
Цените спадат в осем европейски държави. Инфлацията в Еврозоната като цяло се плъзна надолу до 0,3% и е напълно възможно догодина да стане отрицателна. Регионът, на който се пада дял от почти една пета от световния брутен вътрешен продукт (БВП), върви към стагнация и дефлация.

В момента, когато дълговото бреме на някои страни - от Италия до Гърция - стане изключително тежко, инвеститорите ще се уплашат, популистки политици ще спечелят позиции и доста скоро еврото ще рухне.
Въпреки че много европейци, по-конкретно германците, бяха научени да се страхуват от инфлацията, дефлацията все пак може да е по-опасна. Ако хората и фирмите очакват цените да се понижават, те спират да харчат и с намаляването на търсенето, лошите кредити се увеличават. Точно това се случи по време на Голямата депресия с особено тежки последици за Германия в началото на 30-те години на ХХ в.

Обезпокоително е, че от 46-те страни, чиито централни банки гонят целева инфлация, 30 не са я постигнали. Понижаването на цените на определени стоки е добре дошло. Поевтиняването по-конкретно на петрола повишава реалните доходи на потребителите.
Понижаващите се цени и стагниращите заплати обаче са резултат от слабото търсене. А то е налице, тъй като приблизително 45 милиона души са без работа в богатите страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Инвеститорите започват да очакват по-ниска инфлация дори в икономики като американската, които бележат растеж с прилични темпове. А краткосрочните лихвени проценти са близо до нулата в много икономики, така че централните банки не могат да ги понижат, за да подкрепят търсенето. Единствените механизми, които в подобна ситуация са на разположение, са количественото облекчаване и други форми на печатане на пари.
Глобалната заплаха от ниска инфлация е основателна причина за повечето централни банки да запазват паричната си политика в подкрепа на бизнеса.

Но икономиката на континентална Европа има множество фундаментални слабости - от лошата демографска картина през огромните дългове до блокирания трудов пазар. Освен това обаче тя допуска и чудовищни политически грешки. Франция, Италия и Германия упорито избягват провеждането на структурни реформи, спомагащи за засилване на  икономическия растеж.

Еврозоната е особено уязвима от дефлацията и заради настойчивостта, с която Германия изисква прекалено сурови мерки за икономии, както и поради липсата на решителност на Европейската централна банка, която прави далеч по-малко в сравнение с други големи централни банки в областта на количественото облекчаване, въпреки скорошното й решение да купува т. нар. облигации с покритие.

Ако Европа иска да спре влошаването на състоянието на икономиката си, тя трябва да прекрати саморазрушителното си поведение, коментират експерти. Необходимо е ЕЦБ да започне да купува държавни облигации. Германският канцлер Ангела Меркел трябва да позволи на Франция и Италия да забавят темповете на бюджетните си съкращения, а в замяна тези страни трябва да ускорят структурните си реформи. Германия, която има възможността да взима кредити при отрицателни реални лихви, може да харчи повече за инфраструктура у дома.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки