За няколко милиона по-малко


За няколко  милиона по-малко
Спортната зала изглежда добре отвън, но се нуждае от мащабен вътрешен ремонт
31 Октомври 2014, Петък


Мръсна битка за пари се разгоря покрай „ремонта” на варненската Спортна зала

Автор: Илияна Христова

От няколко месеца варненци са притеснени за „новия си център” - ще го има ли, няма ли, ще бъде ли качествен ремонтът. Сега имат повод за нова тревога -– ще я има ли „новата Спортна зала” или не? Въпросът нямаше да бъде актуален, ако градът се управляваше честно и компетентно.
В началото на 2014 г. правителството на Пламен Орешарски реши да финансира проекти в общините чрез програмата „Растеж на регионите”. Варна бе зарадвана с 4.5 млн. лв. за мащабен ремонт на залата, който се чака от години.

Както всички проекти от правителствената програма, така и този трябва да се извърши през 2014 г., иначе държавата си прибира парите. Но ремонтът на Спортната зала, или Дворец на културата и спорта (ДКС), каквото е официалното име, дори не е започнал още.
Това е скандал, който се разгоря в името на свещената идея „да не се изтърват средствата”.
Както съобщихме, най-вероятно те ще бъдат изгубени.
В основата на проблема е мръсна битка кой точно да се разпорежда с парите.

Първоначално това трябваше да е ръководството на ДКС, оглавявано от Симеон Варчев.
Съоръжението се управлява от общинско дружество, чийто шеф бе баскетболният специалист, затова то проведе обществена поръчка за проект на ремонтните дейности. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обаче спря конкурса поради съмнения за нагласеност.
От ситуацията се възползва кметът Иван Портних, който обяви в началото на лятото, че взема нещата в свои ръце – сам ще направлява ремонта. Новината бе посрещната остро от Варчев и червения депутат Борислав Гуцанов. Двамата не искаха да допуснат друг да разпределя средствата.

Макар че поръчката за проекта се провали, а и Протних изяви желание да се намеси, ДКС обяви .... нова поръчка, този път за същинския ремонт. Мотивът  - „бързаме, за да нямаме проблеми с КЗК”.
Портних сложи точка на тези своеволия. Но също по непочтен начин. Той въобще отказа да се занимава с обществени поръчки, а директно насочи парите към „Хидро-строй”.

Фирмата имаше стар договор за ремонти дейности в район „Приморски”, на чиято територия е ДКС. Кметът тушира скандала със същия рефрен „да не изтървем парите”.
„Ако общината не беше влязла във функциите си, нямаше да бъде избран изпълнител до края на годината, щяхме да загубим средствата”, каза той. Варна се надява да спечели домакинството на Европейското първенство по волейбол догодина, като ремонтът трябва да разшири капацитета на залата до 5000 места.

Затова градоначалникът гръмко обеща: „Щяхме да загубим и домакинството на първенството. Надявам се с добра организация да направим така, че към 15 ноември, когато ще дойде комисията, която инспектира залата, да сме в напреднала фаза. Ще направим всичко възможно към 15 ноември обектът да има максимално завършен вид". На въпросната дата обаче комисията нищо няма да види, Европейското е химера, а парите... – стана дума за тях.

Парадоксално е, но Община Варна не дава обяснение за закъснението. От местната администрация отказват всякакъв коментар.
„Хората на кмета разчитат на това, че и други общини са забатачили проектите. Надяват се сложната политическа обстановка в страната да им е от полза – новото правителство да прехвърли парите за следващата година.

Едва ли някой ще тръгне да проверява защо и как не са реализирани дейностите, на кого са дадени парите и т.н.”, заяви източник на „Десант” от варненската управа.
А коя е „Хидрострой”, провидяна като „спасител”? Това е една от фирмите, които редовно печелят общинските конкурси за ремонтни, строителни и инфраструктурни дейности на община Варна.
„Партньорството” датира още от времето на Кирил Йорданов. Шеф на фирмата е Николай Пашов, който до миналата пролет бе общински съветник от ГЕРБ. Известно е, че кметът Портних също е от ГЕРБ. Бащата на Пашов пък дълги години бе служител на Кирил Йорданов.

Ясно е, че в решението на Портних няма нищо случайно.
Скандалът коства поста на Симеон Варчев. Може да разклати сериозно и стола на Портних, който сега влиза в новата кандидат-кметска напревара. Това обаче е бял кахър. Черният е начинът, по който се управлява Варна.


Иван Портних се надява новото правителство много-много да не поглежда към Варна Снимка: novini.bg

В категории: Разследвания , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
кокото
11.08.2015 10:04:16
0
0
потника + медуза, киро дупката, сварчев итн. варненски мафиоти ...................
1
коко
01.11.2014 11:55:55
0
0
Потника е толкова алчен, колкото и Медузата, Сварчев, Киро Дупката, итн. все лица от Близкото Минало на БСП.........
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки