Кърджалийските хардлайнери на Местан - Политика и религиозни догми на исляма


Кърджалийските хардлайнери на Местан - Политика и религиозни догми на исляма
Пълна анархия и потъпкване на Изборния закон се наблюдават в секциите в Турция Снимка: offnews.bg
31 Октомври 2014, Петък


При 4 спечелени мандата в Кърджали, от тамошната листа на движението в парламента влизат шестима души. Кои са те?

Автор: Трайчо Костов

Изборните хватки и разнообразният арсенал от всякакви врътки, които масово се практикуват у нас, далеч не се изчерпват само с купуването и продаването на гласове. Което, както  натрапчиво ни уверяват по време на всяка кампания, уж било забранено от закона. Партиите, които от 25 години насам гравитират с по-голям или по-малък успех около лостовете на политическата власт у нас, явно така добре са разучили потайностите на избирателната система, че за тях не представлява никаква трудност да постигнат резултати, които поне на пръв поглед са невъзможни.

Фактът обаче си е факт. На последните парламентарни избори ДПС спечели 4 от петте мандата за народни представители в Кърджали. Но от листата на движението, регистрирана за същия избирателен район, в Народното събрание влязоха шестима души.
Сбъркана аритметика, ще каже някой. Нищо подобно. Просто тези шестима са толкова важни за ДПС, че мястото им в парламента е подсигурено с участието им в по няколко листи. 

Кои обаче са тези хардлайнери на протурската партия, като изключим лидера Лютви Местан, който по традиция влиза в НС от Кърджали? Вторият след него е Ердинч Хайрула, а третият - председателят на Висшия съвет на мюсюлманите у нас Шабанали Ахмед. Четвърта е Салиха Емин, но тя избра да влезе от Хасково, за да освободи място на петия в списъка Мустафа Ахмед, който е  от квотата на алианите в протурската партия, но за тях – малко по-долу.

И така остава шестият - Айхан Етем, който пък е заместник-председател на младежкото ДПС и изпълнителен директор на сдружение „Толерантност”. Той също стана депутат, но от Врачанския избирателен район, където за застраховка са го пратили тънките сметки на Местан.
На пръв поглед е безсмислено тук да се ровим в биографиите на тези шестима нови депутати от Кърджалийската избирателна листа на ДПС и да се опитваме като странични наблюдатели да преценяваме достойни ли са те за тази отговорна длъжност – да служат на народа и Родината си. И причината за това също е елементарна.

След изборите у нас от 1990 и 1991 г. нароените партии от бивши комунисти решиха, че ще им е много по-удобно, ако си създадат свой Франкенщайн – политическа сила на етнически принцип, която при нужда да плаши и с етническата карта.
Някои факти и обстоятелства около битието на тези образи обаче си струва да бъдат припомнени. Извън религиозните догми на исляма, Шабанали Ахмед, например, не блести с никакви други качества или знания. Но пък стана извънредно популярен с топлото посрещане, което устрои на Бекир Боздаг през лятото на 2013 г.

Тогава турският вицепремиер посети страната ни с основната цел да даде подкрепа и тласък на ислямското вероизповедание у нас да започне да иска „бившите вакъфски имоти“, одържавени и признати като такива от самата Турция още в началото на миналия век.
Между другото, Шабанали Ахмед бе и в свитата на Лютви Местан по време на визитата му в Турция и угодническата среща с турския президент Реджеп Ердоган, осъществена броени дни преди последните парламентарни избори. Говори се всъщност, че Ахмед е и един от любимците на Ердоган и че  лично турският президент е поискал той да бъде сложен на избираемо място в кандидатските листи на движението.

Не е нужно да сме пророци, за да се досетим какви законопроекти ще внася Ахмед в настоящото НС и чии интереси всъщност ще защитава. Алианската връзка на Шабанали Мехмед също не трябва да бъде подценявана.
Алианите са известни още и като алевити и като казълбаши – червеноглавци заради червените ленти, които носели на чалмите си в миналото. В България тяхната численост наброява 50 000 души – факт, който убягва на българското общество поради една основна причина. Тази общност е характерна със своята затвореност, която е и в основата на това религията им да не е официално призната.

Макар формално да се числят към изповядващите мюсюлманство, алианите практикуват самобитна съвкупност от мистичен суфизъм, характерни за шиитския ислям разбирания и езически ритуали, запазили се от времето на тюркменския шаманизъм.
Алианите не посещават джамии, тъй като в тях се преподава ортодоксалният сунитски ислям, а и защото на входа на джамия в Кербала в Ирак е бил убит от мюсюлмани сунити един от техните най-почитани светци – Хюсеин – внук на пророка Мохамед и син на имам Али и Фатима.

ДПС обаче не може да не държи сметка за гласовете им и затова винаги включва техни представители в листите си. В което, разбира се, се съзира съвсем не каквато и да е евроатлантическа линия, а единствено тънката сметка на ръководството на движението да събере колкото може повече гласове за своето парламентарно присъствие.

Фокусът на народния гняв сега като че ли изцяло е концентриран върху личността на Александър Методиев - Бат` Сали, вместо да се пренесе върху първопричината – идиотизмите в българската избирателна система, затвърждавани и увеличавани от всеки следващ състав на парламента. Защото при абсолютната незаинтересованост на държавата как се провеждат изборите в Турция, както и при тази методика на разпределението на гласовете на очертаващите се нови избори, ДПС пак ще има депутати, избрани с нищожен брой гласове в райони, където то дори не е помирисвано.


Прословутата угодническа усмивка на Местан, запечаната при срещата му с турския президент Реджеп Ердоган през 2014 г. Снимка: www.vesti.bg

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки