Наводненията и след тях


Наводненията и след тях
Mощен водосборен басейн се излива в Рибарското селище на Бургас при всеки по-голям дъжд... Снимка: Стефан Корадов
31 Октомври 2014, Петък


В началото на септември тази година проливни дъждове потопиха под вода Приморско, отнесоха лодки и къщи в рибарското селище в парк „Росенец“ край Бургас.

Автор: Огнян Марков

Три бяха тогава жертвите на водната стихия. Сълзите на хората в региона още не бяха изсъхнали, когато ново бедствие ги връхлетя. На 25 октомври язовирната стена над с. Черни връх се скъса и огромно количество вода за броени минути заля част от пътя Бургас – Средец. Преля и водоемът над село Маринка. Пороят отне един човешки живот в Росен...

От бурята и дъжда нивото на морето се покачи с 60 см и мощни вълни заляха ниските места край Поморие и Несебър. 50 души бяха евакуирани от вилната зона "Черниците" край Бургас, спасени по чудо от удавяне. Откъснато се оказа с. Драчево, тъй като придошлата река, приток на р. Средецка, заля моста – единствената връзка на селото със света.
В Средец няколко улици буквално са разорани от силата на водата, част от асфалтовото покритие е отнесена и са се образували дълбоки дупки. Налице бе и реалната опасност язовирът над града да прелее и да направи бедствието катастрофално.

Ако изключим климатичните промени, които са доста спорни, основните причини за все по-често сполитащите ни наводнения са хаосът в държавните и общинските администрации, липсата на каквато и да е координация и навременна информация, множеството проблемни язовири, непочистените речни корита и масовото изсичане на горите през последните 15 години.

Но главното и същественото е, че няма разработена национална стратегия за предпазване от природните бедствия, осъществявана и контролирана от единен надзор.
Нещата поне от 20 години насам са поставени така, че всяка община трябва да се спасява сама, което поради хроничния финансов недостиг, в болшинството от случаите е невъзможно. Нищо, че според хидролози и метеоролози всеки вложен лев в превантивна дейност спасява разходването на 10 лева след бедствието за ремонт на сгради и пътища.

В България сега има близо 3000 язовира, 20% от които са на възраст над 50 години. Тъй като по-голямата част от тях не се поддържат, то техните стени, преливници и изпускателни съоръжения са силно компрометирани (виж стр. 5). Но не това е единствената причина при силни валежи те да преливат и да наводняват близката и по-далечната околност.

Преди 1989 г. язовирите служеха главно за напояване. В ранна пролет и при настъпването на есента те биваха почти изпразвани по естествен начин. Така при силни валежи (каквито винаги е имало и ще има) големите обеми вода, стичаща се от околните височини, се събираха във водоемите, а не продължаваха по течението на реките във вид на висока приливна вълна. По този начин тези съоръжения имаха и решаваща спасителна роля.
Сега напояване на селскостопанските площи почти няма. Около 300 язовира, основно големите, се стопанисват от предприятието на НЕК „Язовири и каскади“ - 30 на брой, от “Напоителни системи” ЕАД  - 169, от някои ВиК дружества – 10, както и от промишлени предприятия. Всички останали са оставени на грижата на общините.

Поддържането на едно такова съоръжение изисква обаче много средства, както и – което е по-важното - наличието на местни специалисти, които да следят състоянието им, да предписват извършването на необходимите ремонти и да контролират тяхното качествено изпълнение.
И едното, и другото обаче в общините липсват. Поради това в масовия случай, за да не тежат като воденични камъни на общинския бюджет и да не носят отговорност, кметовете ги отдават под наем за зарибяване и други дейности.

Арендаторът обаче е заинтересован във водоема, който стопанисва, да има винаги колкото се може повече вода, защото така ще има и повече риба за продан. Въпреки че му е вменено с арендния договор, той няма и никакъв стимул, а и финансовата и техническата възможност да поддържа съоръжението. Кръгът на безотговорността се затваря с това, че общинският контрол или липсва, или е само на хартия. Така вече от спасители, язовирите се превръщат в една от предпоставките за случващите се наводнения.

През 2012 г., след катастрофалното наводнение в с. Бисер, все пак бе направено нещо. Тогава правителството на ГЕРБ взе решение единният технически надзор над всички водоеми в страната да се осъществява от „Язовири и каскади“, респективно от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
Досега обаче няма никакви индикации ведомството да е встъпило в правомощията си на надзорник. Затова след всяко подобно бедствие у нас обикновено остават само купища предписания и щедри обещания, че този път ще се вземат мерки. Които обаче така и никой не изпълнява.

Остават и снимките от бедствията, които илюстрират поразяващата ни безпомощност пред водната стихия. Както надгробните паметници на загиналите.
И така – до следващия път...


Така изглеждаше една от улиците на Средец след поредния порой Снимка: news.burgas24.bg

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки