Отложиха делото за имотните претенции на мюфтийството


31 Октомври 2014, Петък


Апелативният съд в София насрочи нова дата по делото за правоприемствеността на мюсюлманското изповедание и местните вероизповедни мюсюлмански общини -

Автор: Камен Колев

за 6 февруари 2015 г. От съдебното решение зависи ще придобие ли Главното мюфтийство собственост върху Куршум джамия в Карлово и двете джамии Фатих Мехмед и Ахмед бей в Кюстендил.
Делото бе отложено, тъй като поисканата от защитника на мюсюлманското изповедание Красимир Руев справка от Дирекцията по вероизповедания не бе представена в съда. Справката има за цел да установи дали другата страна по делото - мюсюлманско сунитско-ханефитско изповедание в България, чийто последовател е Недим Генджев, е вписано в регистъра.

Двете страни спорят кой е правоприемник на някогашните мюсюлмански вероизповедни общини, за да може да претендира за техните имоти. „Това е трето отлагане на делото, явно не е лесно съдът да вземе решение. Казусът с Куршум джамия е същият като този с бат` Сали – от калпав закон трудно произтичат правилни решения“, коментира председателят на Общинския съвет в Карлово Стойо Карагенски. По време на процеса стотици жители на Карлово и Кюстендил излязоха на мирен протест пред Съдебната палата. Те настояха исканите от мюфтийството имоти да си останат паметници на културата и протестираха срещу избирането на Александър Методиев - Бат` Сали, за депутат от Кюстендилска област.

"Протестираме, защото не искаме Куршум джамия да бъде действаща. Нека да си остане като исторически паметник, а не собственост на мюфтийството” каза един от протестиращите Асен Николов. Хората развяха българския флаг и знамето на Карлово и издигнаха плакати с цитат от програмата на БРЦК: „...Ние не желаем чуждото, т.е. онова, щото не е наше; но не желаем да дадем и другиму своето.“
Други носеха транспаранти:  "Пазим историята си! Пазим България!" и "Уважаеми съдии, пазете историята на Родината си!", "Местан рече: Кюстендил като не искат халифат, ще им туря ром за депутат", както и "Тук не е град на бат Сали".

В мирната демонстрация се включиха и кметовете на Карлово и Кюстендил д-р Емил Кабаиванов и Петър Паунов. Хора със знамена и плакати напълниха и съдебната зала. „Ренегат!“, викаше публиката по адрес на адвоката на Главно мюфтийство Красимир Руев.
Най-малко за 90 имота в цяла България претендира Главно мюфтийство, по информация от съдилищата у нас. Става дума основно за някогашни джамии, повечето от които са превърнати в исторически музеи или са паметници на културата. Повечето съдилища прекратиха делата до постановяването на съдебен акт, с който да се уважи или отхвърли казуса за правоприемствеността на мюсюлманското изповедание и местните вероизповедни мюсюлмански общини.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки