Удостояват Божидар Димитров с отличието „Апостол на българщината”


Удостояват Божидар  Димитров с отличието „Апостол на българщината”
Божидар Димитров
31 Октомври 2014, Петък


В навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември, сдружение „Пазители на българщината” ще връчи своя ежегоден приз за най-достоен пазител на българския дух,

Автор: Десант

традиции и ценности на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров. 
Учреденото преди броени месеци по идея на създателя и продуцент на НФА „Българе” Христо Димитров сдружение утвърди в устава си годишното отличие „Апостол на българщината”. Наградата е с морално измерение и ще се присъжда на най-достойния за годината изявен български патриот.
На проведения в края на юли в Жеравна Първи национален събор „Войводска среща” войводите учредители единодушно решиха за 2014 г. по изключение отличието да бъде присъдено на двама от номинираните. Първият българин, удостоен с „Апостол на българщината”, е д-р Божидар Димитров - почетен войвода и един от 64-мата учредители на сдружението.

Лауреат на този приз става и британският поданик Ян Чарлз Андерсон. Убедителен аргумент той да бъде приет за почетен войвода и заслужено да бъде признат за „Апостол на българщината” е неговият изключителен принос за развитието на българското фолклорно изкуство чрез дългогодишното му меценатство при създаването на НФА „Българе” и неговия репертоар, на фондация „Българе” и нейните инициативи, на Националното движение „Второ Българско Възраждане” и Фестивала на фолклорната носия в Жеравна.

Паметният плакет му бе връчен тържествено при откриването на седмия Фестивал на фолклорната носия в Жеравна през август.     
На церемонията по връчване на отличието на Божидар Димитров ще присъстват много от членовете на сдружението „Пазители на българщината”. Според утвърдената си символика, на своите събирания новите български войводи идват облечени в характерно българско четническо облекло, старинна българска военна униформа или българска фолклорна носия.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки