Екологът Манукян ще отстоява патриотичната кауза в ОбС - Бургас


Екологът Манукян ще отстоява  патриотичната кауза в ОбС - Бургас
Манук Манукян ще бъде новото острие на групата на Националния фронт в ОбС
31 Октомври 2014, Петък


Видният общественик е новото попълнение на групата на НФСБ в местния парламент

Автор: Георги Ваташки

Български свободолюбив дух и арменска непримиримост към всяка несправедливост, примесени с любов към природата и най-вече с пълната отдаденост на проблемите на родния град. С тези думи може накратко да се опише личността на новото попълнение на групата на родолюбците от „Национален фронт за спасение на България“ в бургаския Общински съвет – Манук Манукян.
Той е не само един от доайените на местната политика, но и човекът, посветил се на екологията, като името му е свързано с почти всяка инициатива за опазването на природата в морския град.

Екологът влиза в състава на Общинския съвет след успешното представяне на коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ на парламентарния вот, вследствие на което остриетата на патриотите Валентин Касабов и Христиан Митев ще защитават националните интереси и родолюбивата кауза в 43-тото Народно събрание.
Манук Манукян или Манчо, както го наричат в семейството и приятелите му, е роден в морския град през 1952 г. Цялата му биография на прилича на низ от приключения и превратности на съдбата, но въпреки целия си колорит, той никога не изневерява на принципите си на патриот.

Завършва средно техническо образование в бургаския Механотехникум, а след това две години се опитва да влезе в столичната Художествена академия. В годините на социализма да се пробие в това елитно учебно заведение без необходимите партийни връзки на високо ниво е почти невъзможно.
След това Манукян печели конкурс в Армения и без изпит е приет в реномираната Висша художествена школа в Ереван със специалност „Металопластика“. Резултатите обаче са отменени след намеса от ЦК на БКП. Така след нов конкурс да следва там заминава отрочето на виден столичен големец.

Това не отчайва Манук и след като работи три години като авиомеханик на бургаското летище, решава да се впусне в поредното неудобно за властта предизвикателство. През 1977 г. заедно с приятели и колеги създава първото в Бургас ателие за ситопечат и не след дълго той вече е един от най-добрите и търсени полиграфисти в региона.
Понеже през онова време частният бизнес е забранен, ателието работи на процент към общинския мастодонт „Културен отдих и украса“.

През 1987 г. бунтарският нрав на бургазлията отново се проявява и в духа на „перестройката“ сваля портрета на тогавашния Първи Тодор Живков от кабинета на директора. Следва незабавно уволнение, но свободолюбивият Манукян не се предава и се преквалифицира в рибар на устието на река Ропотамо.
С помощта на приятели преустройва един катер в яхта, кръщава я „Компромис“ и собственоръчно шие платната й. През годините навърта над 3 хиляди морски мили и е един от първите родни ветроходци, които със самотно плаване обикалят Черно море.
От различните си пътешествия патриотът научава много за природата и именно през онези години се посвещава на екологията. „В Бургаския залив през 80-те години на миналия век от 40 разновидности повече от половината са изчезнали завинаги заради замърсяването", спомня си  Манукян.

След 10 ноември 1989 г. е сред учредителите на първата демократична организация в Бургас – прословутият клуб „19 ноември“. Логично Манук става и едно от лицата на движението „Екогласност“ и предвожда първите протести срещу системните замърсявания на въздуха и околната среда от Нефтохимическия комбинат.
Манукян е и сред основателите на бургаското СДС и дълги години е общински секретар на синята партия. Напуска в знак на протест през 1996 г., след като Иван Костов налага за лидер на СДС в морския град сегашния депутат от ДПС Йордан Цонев.

Същевременно продължава борбата за чиста природа и най-вече за опазването на горите в Странджа, които в края на 90-те години са подложени на масова сеч.
Когато избухва народното недоволство срещу управлението на БСП и кабинета на Жан Виденов през зимата на 1997 г., бургаският родолюбец отново застава в челните редици на борбата за справедливост.

Страната е осеяна с барикади, а в Бургас Манукян е сред водачите на ежедневните протести и митинги срещу социалистите. През следващите години той е неизменно сред организаторите на инициативите за спасяването на залива Вромос, на бургаското крайбрежие от замърсяване, за защита на клона на БНБ, закрит от кабинета на НДСВ, за отстраняването на корумпирани преподаватели в университета „Проф. д-р Асен Златаров“ и подкрепя съпротивата на жителите на квартал Сарафово срещу строежа на база на НАТО в близост до бургаското летище.

Манук и е сред най-активните участници в масовите протести на бургаската общественост през 2010 г. срещу реализирането на проекта за петролопровода Бургас – Александропулис. Той е начело на създадения граждански „Комитет за спасение на Бургаския залив“ и заедно с телевизия СКАТ и съветниците от НФСБ (тогава „Независимите“) организира подписка за провеждането на местен референдум за строежа на тръбата.

След като допитването става факт и бургазлии категорично се обявяват против проекта, правителството на ГЕРБ бе принудено да спре неговата реализация. Тази безпрецедентна гражданска проява даде пример на още няколко общини в България да последват морския град с провеждането на аналогични допитвания до народа.
Манукян отстоява последователно патриотичната кауза и затова на 17 май 2011 г. е сред учредителите на партията на СКАТ „Национален фронт за спасение на България“. Скоро след това оглавява структурата на формацията за централната градска част на Бургас.

Като общински съветник от групата на НФСБ екологът ще продължи борбата си за опазването на зеленината и природата в морския град. Сред първите му инициативи, които ще предложи в местния парламент, е засаждане на нови дървета на мястото на десетките, отсечени от администрацията на кмета Димитър Николов.

„Само по централната улица „Александровска“ са премахнати близо 90 дървета под различни предлози, въпреки че не всички от тях бяха изгнили, а няма и документи, че е извършена оценка на състоянието. Тревожното е, че това се случва в град като Бургас, който все още е един от най-замърсените в страната. Затова ще предложа и създаването на специална комисия в Общинския съвет, която да разглежда всеки случай на унищожаване на растителност от местната власт“, категоричен е патриотът.

В настоящата политическа ситуация след парламентарния вот новият общински съветник подкрепя позицията на „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО“, че нови предсрочни избори ще бъдат пагубни за страната, защото икономическата и политическата криза ще се задълбочат.
„Нов вот може да доведе не само до още по-лоша ситуация в парламента, а и до увеличаване групата на ДПС. Затова трябва час по-скоро да се състави правителство на националното спасение с ясна и широко подкрепена програма, в което да участват основно експерти“, убеден е Манук Манукян.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки