Ангел Джамбазки пита: Колко пари поиска България от ЕС за справяне с наводненията


Ангел Джамбазки пита: Колко пари поиска България от ЕС за справяне с наводненията
31 Октомври 2014, Петък


Представителят на „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО“ поиска
отговор от  институциите у нас какви са щетите от природните бедствия



Представителят на „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО“ в Европарламента засегна темата за наводненията и полагащото се на пострадалите обезщетение пред отговорните институции в България.
Евродепутатът, който и е заместник-председател на ВМРО, е изпратил на 28 октомври официално писмо до Министерския съвет, Министерството на вътрешните работи и Министерството на регионалното развитие относно оценката на щетите от природните бедствия и действията на властите до момента.

Въпросите, които той отправя, са:
1. Каква е окончателната оценка на нанесените материални щети вследствие наводненията за областите Варна, Бургас, Добрич, Враца, Хасково?
2. Каква е окончателната оценка на нанесените материални щети вследствие  наводненията в страната върху инфраструктурата – публична общинска и публична държавна собственост?
3. Какъв е размерът на поисканата помощ от Министерския съвет от Европейската комисия?

4. Получил ли е Министерският съвет официален отговор какъв ще бъде размерът на помощта от Европейската комисия за преодоляване на последствията от наводненията и в какъв срок?
Питането на Ангел Джамбазки бе предшествано от негово изказване в Страсбург миналата седмица. В рамките на разискването в Европейския парламент за по-добрата превенция и управление на наводненията на европейско равнище той поиска повече информация за механизма, по който се разпределя помощта, и за сроковете, в които тя ще бъде получена от държавите членки на ЕС.

Джамбазки посочва, че България е една от най-тежко засегнатите по линия на природните бедствия през последната година. „Констатацията ми е, че по отношение на превенцията и подготовката на институциите и населението при природни бедствия в последните две десетилетия не е направено почти нищо.
Евродепутатът смята, че по вина на държавните институции и служебния кабинет страната ще получи в пъти по-малко от това, което ни е необходимо за заличаване на пораженията от водната стихия.

„Това поредно безхаберие на българските институции ще остави хиляди българи без покрив, без пътища, без ВиК система, без елементарни условия за живот“, допълва той.
„Отделно от това вече е пределно ясно, че България няма изработен механизъм – нормативен, институционален и финансов, който да се ползва за преодоляване на последиците от природните бедствия“, завършва писмото си Джамбазки.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки