Валери Симеонов: Патриотичният фронт може да е достоен съюзник, но и сериозен противник


Валери Симеонов: Патриотичният фронт може да е достоен съюзник, но и сериозен противник
31 Октомври 2014, Петък


Изказването на Жозеф Дол в България е нетактично и недопустимо, казва съпредседателят на ПФ

Автор: Интервю на Севдалина Пенева

- Г-н Симеонов, как ще коментирате обрата в поведението на Бойко Борисов по отношение на Патриотичния фронт? Слага ли това точка на разговорите между ГЕРБ и коалицията НФСБ-ВМРО?

- Както знаете, при господин Борисов всяко решение е предпоследно. Ще изчакаме няколко дни, може нещо друго да му хрумне. Не мога да кажа дали това е категоричен край в разговорите между ГЕРБ и Патриотичния фронт, при нас решенията се взимат колективно.


- Вашата програма беше подробно разгледана от ГЕРБ и постигнахте съгласие по нея почти на сто процента. Сега обаче се оказва, че приоритетите ви се „разминават с евроатлантическите принципи“. Тези нападки обиждат ли ви?

- Ние никога не сме се натискали да участваме във властта, за да се обиждаме сега от това, че Борисов не искал да прави коалиция с нас. Още повече, и за коалиция не сме говорили. От самото начало повтаряме едно и също. Партиите в парламента, без ДПС, трябва да се обединят около една стабилна програма за управление, която да изведе държавата от тежката финансова, икономическа и демографска криза. Програма, която да е за спасението на България. Кои ще са министрите, които ще я изпълняват, за нас няма значение, стига да я спазват.


- Допустима ли е намесата на лидера на ЕНП Жозеф Дол във вътрешната политика на България?

- Ще ви отговоря със следния пример. Сергей Станишев е лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Представете си само следното – да се изтупа във Франция и да започне да дава съвети на Франсоа Оланд как да си управлява държавата. Повярвайте ми, ще бъде изритан на секундата от там. Така, както трябваше да направи и българският президент Росен Плевнелиев след подобна брутална намеса във вътрешната политика на страната – да покаже жълт картон на Дол.

Какво от това, че Жозеф Дол бил лидер на някаква Европейска народна партия. Изказването му в България е неетично, нетактично и недопустимо. Подразнила го програмата на Патриотичния фронт! Аз бих го попитал, каква му е позицията относно капсулирането и затварянето на цели райони в страната, както правят от ДПС в т.нар. смесени региони? Каква му е позицията за купения вот на така нареченото циганско малцинство, което е и малограмотно?

Абсолютно недопустимо обаче е и поведението на Борисов, който е готов да смени позицията си на 180 градуса, само да се хареса на всеки, дошъл от Европа. Това не е постъпка на истински държавник. Ако искаш да управляваш България в трудно положение, трябва да имаш гръбнак, а не да се оставяш да те мачкат еврочиновници, които ти говорят общи приказки, отиват си от България, а българският народ продължава да тъне в мизерия. Но пак ви казвам, възможни са нови разговори, още нищо не е установено.

Не трябва да се втренчваме толкова в детайлите, в моментните преходи, през които преминава ГЕРБ. И тяхната не е лесна. Те търсят по някакъв начин да получат мнозинство, за да съставят стабилно правителство. Просто трябва да се въоръжим с още малко търпение. Аз мисля, че България ще има правителство, при това скоро.
Колкото до Патриотичния фронт, ние можем да бъдем стабилен съюзник, но също така и много сериозен противник.


- Кое ви прави такъв оптимист, че ще има разбирателство между основните политически сили?

- Коренната промяна в поведението на политическите партии. Такова предварително съгласуване на позиции и на програми не е имало никога досега в тази 25-годишна история на прехода. Били свидетели на много конфронтации. Сега поне има опит за диалог. Това е добре, защото е явно, че партиите започват да се обединяват около националния интерес.


- Продължавате ли да настоявате за пълна ревизия и одит в енергетиката?

- Това е едно от нещата, от които няма да отстъпим. Пълен одит и ревизия в енергетиката, понижаване цената на тока, спешно оздравяване на Корпоративна търговска банка и отстраняването на ДПС от властта – това е най-важното, да не го забравяме. И още - гласуване за смяна на Изборния закон при това спешно, за да може следващите избори да бъдат честни и да се пресече търговията с гласове.


- Да разбирам ли, че оставяте вратата отворена за нови срещи с ГЕРБ и Реформаторския блок?

- Не можем да оставим вратата дълго време отворена. Идва зима.


В категории: Интервю , Горещи новини

6
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
6
възмутен българин
06.11.2014 21:06:16
0
0
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ БАЛЕВСКИ РАЗКРИ ИСТИНСКИЯ СИ ЛИК - ЖАДЕН ЗА ВЛАСТ И ЗА ПАРИ, ОГРАБИЛ БУРГАС И РЕГИОНА, ИСКА ОЩЕ ДА ЛАПА И КРАДЕ БЕЗНАКАЗАНО С ИМУНИТЕТА НА ДЕПУТАТ, НО ВСЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ БЪДЕ НАКАЗАН И ЩЕ ОТИДЕ ТАМ, КЪДЕТО МУ Е МЯСТОТО, В ЗАТВОРА, ПЛЮ ДОСЕГА БОЙКО, А СЕГА МУ СЕ МАЗНИ - ЖАЛКА РАБОТА, УЖ БЪЛГАРИН И ПАТРИОТ, ЛЪЖЕ ПАТРИОТ Е ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ БАЛЕВСКИ,У КОМУНИСТИЧЕСКОТО ОТРОЧЕ ОЩЕ ИЗВЕСТЕН КАТО ВИНКЕЛА, ВОЛЕН ГО СЪЗДАДЕ, А ТОЙ ГО ПЛЮЕ И БЛИЖЕ ПОДМЕТКИТЕ НА БОКО ТИКВАТА.
5
обективен анализатор -безпарти
04.11.2014 08:19:27
0
0
ВСИЧКИ ПРОКОМУНИСТИЧЕСКИ ПАРТИИ,ИСКАТ ДА ГО НАТРЕСАТ НА БОЙКО,ЗАЩОТО КОЙТО И ДА Е НА ВЛАСТ СЕГАИЩЕИСЕИПРОВАЛИЗАЩОТОТПАРИТЕ СА ИЗКРАДЕНИ ОТ ТЯХ И ЧРЕЗ КТБ.ТЕ ИСКАТ ДА ''УПРАВЛЯВА''ПРИ ГЛАСУВАНЕ НА ЗАКОНИТЕТЩЕ СА ПРОИТВ НЕГО И ТОГАВА .ЩЕ ГО ''ПЛЮЯТ,,КАКАТО ПРАВЯТ ВИНАГИ ДОСЕГА.ТОВА СЕ ПРАВИ ОТ ЗАЛКУЛИСИЕТО .ЗА А ДОКАРАТ ДО ОТЧАЯНИЕ И ДА КАЖЕ ''АБЕ И ХИТЛЕР/СТАЛИНА НИ УПРАЯВАТ НО ДА ИМА РЕД./ПО ТЯНО МУ/
4
ASPARUH
02.11.2014 15:47:57
0
0
PATRIOTE,PATRIOTE,KAJI MI KOLKO TI E VOTA V BALGARIA. NARODAT NE IZBIRA VAS ZA6TOTO ZNAE KOLKO SMAENI PATRIOTI STE.PATRIOTAT PALNI DJOBOVETE SI S PARI BALGARINAT MIZERSTVA S 300 LEVA PENSIA.SAMO BOIKO 6TE SPASI BALGARIA OT TAZI BEDNOTIA.
3
bikanet
02.11.2014 07:42:04
0
0
Паричния фронт/ПФ/ е дно голямо нищо без името и гърба на Борисов и ГЕРБ
Върне ли Борисов мандата по-далеч от бензиностанцията на изхода от Бургас
няма да стигнете..а новините на турски език ще започнат да се излъчват и
по ТВ СКАТ,ако на Доган му е кеф,така че да си пръв на село не означава
че имате тежест на ВТОРИ в града /държавата/..айде у лево,видяхме ви патриотизма -
да гепите Министерството на туризма ,за да цицате до задавяне..не ,благодарим!
2
01.11.2014 05:41:47
0
0
КАКТО Е КАЗАЛ ЛЕВСКИ ОЩЕ ТОГАВА БЪЛГАРИТЕ СА БИЛ И СЕДЕМ МИЛИОНА КОЛКОТО СМЕ И СЕГА.ТОВА ГОВОРИ ,ЧЕ НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ СА ''ЗАЩИТАВАЛИ''ГЛУПАВО НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ ОТ ТОГВАИ ДО ДНЕС.А РУГИТЕ ЬАЛКАНСКИ НАРОДИ СА ГО УВЕЛИЧИЛИ.ПО УМНИ ОТ НАС ,И СЕГА СЕ ЯДЕМ КАТО КУЧЕТА ВСЕ ДРУГОФИЛИ А НЕ БЪЛГАРОФИЛИ.НАС СЕГАМНИ УПРАВЛЯВАТ,'ТУРЦИТЕ,ЦИГАНИТЕ И ЕВРЕИТЕ,АРМЕНЦИТЕ.ЩОМ СМЕ ПРОСТИ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ ДОКАТО ИЗЧЕЗНЕМ
1
01.11.2014 04:56:49
0
0
ВАЛЕРКА,НАПЪЛНО СИ ПРАВ 'ЧЕ ДОЛ СЕ МЕСИ ,КАКТО СЕ МЕСЕШЕ И ШЕФА НА ПЕС ЗА БСП. ЗНАЙ ,ЧЕ КОЙТО СЕ СЪЮЗИ С ДПС И БСП ,ВИНАГИ ЩЕ МУ ЗАБИЯТ НОЖ В ГЪРБА.НА ТЯХ НЕ МОЖЕ ДА СЕ РАЗЧИТА .Т . ЗА ТЕ И С ДЯВОЛА ЩЕ СЕ СЪЮЗЯТ ,САМО И САМО ДА СА НА ВЛАСТ.БОЙКО НЕ Е КАТО ТЯХ.ТОЙ Е ЧЕСТЕН ПО ПРИРОДА.УМНИЯ РЪКОВОДИТЕЛ ,ДЕЙСТВА СПОРЕД ОБСТОЯТЕЛСТВАТА ,А НЕ КАТО КОН С КАПАЦИ ДА ДЪРЖИ НА НЕЩО КОЕТО В МОМЕНТА Е ВРЕДНО.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки