Нервното ДПС хапе напосоки


Нервното ДПС хапе напосоки
ДПС - мастито, но нервно присъствие в парламента
31 Октомври 2014, Петък


Движението не пропусна да размаха етническата карта на старта на парламента

Автор: Илияна Христова

Стартът на 43-тото Народно събрание бе сложен и объркан, каквато е и цялата политическа обстановка у нас – с протести пред сградата, трусове в току-що сформираните парламентарни групи, скандални закони, написани от още по-скандални вносители. В “мацаницата” обаче отчетливо се забелязва един силует – на войнстващата и рекетираща ДПС.

“Кучето в мъгла не лае”, гласи една поговорка. Кучетата кръволоци обаче се настървяват в най-смутното време. Днес ДПС се опитва да хапе, сеейки страх.
Движението има защо да е нервно. За първи път от създаването си то може да бъде реално изхвърлено от властта, стига ГЕРБ да послуша разумните и патриотични гласове в парламента. Не малко математически комбинации допускат мнозинство без ДПС.

Движението отговори на това предизвикателтво както си знае – с раздухване на етнически страсти. Първият парламентарен звънец все още ечеше, когато Четин Казак обяви внасянето на промени в 3 закона, всичките свързани с Възродителния процес – за отпадане на давността при "престъпленията на комунистическата власт при преименуването", както и за "заличаване от съдебните и административни регистри на насила сложените имена".

“Това не е провокация към обществото, а една от последните стъпки за изкореняване на атавизми от миналото”, заяви зам.-председателят на ДПС Тунчер Кърджалиев.
Предложенията обаче са чиста проба провокация. Нищо не налага предлагането им още в първия работен ден на парламента, няма причина, заради която да се внасят преди конструирането на властта. 
Нима зимата, бедствията, токът са по-маловажни? Проблемите с имената и давността за престъпления стоят от години, а ДПС тръгна да ги решава в най-размирното време, когато има да се върши далеч по-трудна и важна работа. 

Посланието е ясно, знаково, недвусмислено отправено на старта на парламентарната сесия: “Внимавайте, да не подхванем най-страшната тема - етническата”. 
Откровеният рекет бе провокиран и от гражданските протести срещу избирането на Бат’ Сали за депутат. Партията на Местан отдавна не се е чувствала толкова застрашена, толкова некомфортно от съотношението на силите в парламента, а и от събудили се по улиците българи. Затова не се поколеба да развее “етническата стабилност” като плашило.
Ако всичко това бе провокация към България, то следващият законопроект, внесен от ДПС, си бе чиста подигравка. Той бе за “оздравяване на КТБ”. Внесен от Лютфи Местан, Йордан Цонев и…. Делян Пеевски! Що за наглост?

Палачът ще оздравява жертвата?
Предложението касае осветляване на парични потоци, сметки, трансфери, кредити по отношение на лица, заемащи висши държавни длъжности,  чрез промяна на сегашния закон за банките. И от птичи поглед се вижда, че това е неприложим закон, защото изисква принципно отпадане на банковата тайна.
Имена и суми биха се осветлявали във всички финансови институции занапред. Ясно е, че подобна неприложима идея ще се отхвърли, а резултът ще е, че Местан и Пеевски ще си пишат актив – “Настоявахме, но другите не го приеха”.

Всъщност, този проектозакон също е форма на рекет, на извиване на ръце спрямо другите партии в неясното време на формиране на мнозинство. Публична тайна е, че водещи политици, не само от ДПС, държат пари в банката.  Чрез заплахите за “осветляване” Пеевски ги удря с камшик и плаши, че може да изкара и брадва.
В първите дни на парламента обаче се случиха доста по-важни неща за КТБ. Димката “Пеевски входира закон” замалко да ги затъмни. Най-напред БНБ внесе доклад за състоянието на трезора и препоръча Народното събрание да създаде комисия, която да го преструктурира и оздрави. Затова и новоизбраните лидери на парламентарни групи започнаха трескаво да обмислят ред, по който да отложат с месец взимането на лиценза на банката.

Надеждата е през това време да се появят инвеститори, които да предложат оздравяване. Интерес към КТБ засега има от консорциум между австрийски фонд, Оманския  и компанията “Джемкорп". Не стана ясно обаче защо БНБ отхвърля пазарно решаване на въпроса с банката, защо прехвърля всичко върху парламента. А и вярна ли е наистина апокалиптичната картина за 4.2 млрд. лв. “обезценки на кредити”.
Без да отричат ужасното състояние на трезора, доста независими експерти се усъмниха в цифрата 4.2 млрд. Омбудсманът Константин Пенчев заяви директно - “не вярвам на нищо за КТБ”.

Съмненията са провокирани от яростния стремеж на БНБ непременно да обяви банката в несъстоятелност, без да допусне други сценарии.
В това смутно време обаче ДПС получи един подарък. Това е топката, която съдилищата си подават във връзка със законността на парламентартните избори. В сряда Конституционният съд (КС) отказа да образува дело по жалбите, които преди това Върховният административен съд (ВАС) му препрати . Председателят на КС Димитър Токушев върна на ВАС сигналите и се произнесе, че именно това е институцията, която трябва да ги провери. Сега отново се чака становище.

Сред жалбите бе и тази на Патриотичния фронт, с която се настояваше за касиране на вота в Турция. В град Чорлу например бяха извършени огромни нарушения, налице са многобройни съмнения за гласуващи многократно избиратели.
Сред жалбите бе и искане за касиране на вота в Кюстендил, където несправедливо заради метода Хеър-Ниймайер за депутат бе избран Бат' Сали. “Десант” ще продължи да следи този казус.

Впрочем първите парламентарни дни показаха двете лица на “протестиращата България”. Едното е на хората от Кюстендил и Дупница, справедливо демонстрирали пред Народното събрание срещу избирането на Александър Методиев – Бат’ Сали, след като никой за него в региона не е гласувал.
Второто бе пародийно – на недоволните от Ана Баракова “активисти” на “България без цензура” (ББЦ). Тя обяви, че ще бъде независим депутат, миг след това стана лоша за агитката на Бареков. Но нали те си я избраха? Не видяха ли още преди вота що за птица е въпросната дама?

Докато трае всичко това, служебният премиер Георги Близнашки не знайно защо и как отчете 90% успехи на кабинета си, а социалният министър Христосков се помъчи да ореже пенсиите за инвалидност.
Затова правителство все пак трябва да има. Без ДПС.

Анализирай това
Откровеният рекет бе провокиран от гражданските протести срещу избирането на Бат’ Сали за депутат. Партията на Местан отдавна не се е чувствала толкова застрашена и толкова некомфортно от съотношението на силите в парламента, а и от събудили се по улиците българи. Затова не се поколеба да развее “етническата стабилност” като плашило.



Разпад
Прогнозите за разпад на Реформаторския блок започнаха да се сбъдват веднага след първия парламентарен ден. Близкият до Иван Костов Гроздан Караджов, който е член на гражданския съвет на блока, обвини Меглена Кунева в тайни преговори с Бойко Борисов. От своя страна Даниел Вълчев, който е дясната ръка на Кунева, духовито сравни костовистите с бактерии – “РБ трябва да се изчисти от костококитe”. Касим Дал пък направо заговори за разделение. Разцеплението на блока е въпрос на часове.

Проблеми има и при ББЦ. “Замонашването” на Николай Бареков в Брюксел изтласка на преден план бившия гербер Светлин Танчев, който ще ръководи партията в Народното събрание. Танчев веднага промени името на парламентарната група – от ББЦ на БДЦ (Български демократичен център).


Все повече българи се събуждат за справедливи протести Ана Баракова - и тя е депутат

В категории: Анализи , Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Turanagasama
04.11.2014 21:04:40
0
0
ДПС е етническа партия и в нея членуват все български изроди и родоотстъпници , а Делян Пеевски е един шопар , който и за кочината не става.
2
ASPARUH
02.11.2014 15:58:33
0
0
DPS NE E ETNI4ESKA PARTIA ,ZA6TOTO V NEA 4LENUVAT MNOGO BALGARI. SAMO EDIN OT TEH E DELAN PEEVSKI.SA6TIAT DELAN E PO GOLEM RODOLUBETS I PATRIOT OT VOLEN SIDEROV,VALERI SIMEONOV,VELIZAR EN4EV,STEFAN SOLAKOV,DAN4O HADJIEV,LUBOMIR JELEV,KARAKA4ANOV I PRO4IE.
DELAN E ISTINSKI BALGARIN.
1
01.11.2014 05:24:18
0
0
НЕ МОГА ДА РАЗЬЕРА ПЕЕВСКИ ТУРЧИН ЛИ Е ПОМАК ЛИЕ ИЛИ БЪЛГАРИН ТА ЧЛЕНУВА ОТ ГОДИНИ В ДПС.КОЙТОТЗНАЕ ДА КАЖЕ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки