Казваното от Борисов все така е предпоследно


Казваното от Борисов все така е предпоследно
31 Октомври 2014, Петък


Лидерите на ГЕРБ и на ЕНП унижиха българския парламент с пазарлъци на 6 очи и дискриминация на програмна основа

Автор: Ани Петрова

Готов съм дори да приема предложението на Реформаторския блок да не съм премиер, но това е вариант, в който не знам дали ще мога да контролирам министрите от ГЕРБ. Готов съм на диалог в името на държавата. Всичко е в нашите ръце. Готов съм на всеки вариант, стига да гарантира стабилност и да не натоварваме президентската институция с нашите работи. Всяко нещо повече, което кажа, би торпилирало крехкия мир”, заключи Бойко Борисов. След което благодари за изключителната диалогичност и отговорност на политическите лидери по време на преговорите за съставяне на правителство.

Всичко това се случи на 27 октомври по време на учредителното заседание на 43-тото обикновено Народно събрание. А сякаш беше преди 100 години…
(Тук политолозите, придворните и повечето от обикновените, както и придворният служебен премиер, вече бяха обладани от оптимизъм, че правителство ще има. Ей го на – на едни консултации разстояние. Само гербово оцветеният надпартиен президент калкулира едно наум в сметките и насрочи с всички парламентарни сили нови консултации, разположени във времето така, че Борисов да получи проучвателен мандат най-рано на 5 ноември. Май вече сме го казвали – Плевнелиев бави неслучайно събитията, защото всъщност още нищо не е сигурно около бъдещото правителство на малцинството, разчитащо на плаващо мнозинство.)

Между другото, в тази си оферта за правителство (нека я наречем „офертата на отстъпчивия Борисов”) лидерът на ГЕРБ не особено елегантно се опита да изтъргува мечтата си за президентски пост срещу подкрепа за правителство, ръководено от него.
Това естествено се връзваше само с вариант 3 от предложенията му – ръководен от него кабинет с претенции и подкрепа за пълен мандат. Тогава – увери Бойко Борисов – няма да тръгна да си изтеглям министрите, за да се кандидатирам за президент и нека спрат всички тези спекулации, че подготвям партията за това.

Всъщност може да се прогнозира със сигурност, че така наречените от Борисов спекулации няма да спрат до края на деня, в който ЦИК престане да приема заявления за участие в президентските избори през 2016 година.
Освен това може да се предполага, че самият Борисов още не знае колко много иска и дали ще му е от полза да завърши политическата си кариера на „Дондуков” 2.  И което е най-важно – в момента надали някой знае дали Борисов ще има шанс да спечели президентски избори, ако междувременно е станал премиер и се е издънил – както винаги и навсякъде досега.

2 часа по-рано

Сигурно си спомняте, че три часа преди откриването на Народното събрание Бойко Борисов събра на сбирка в НДК преговорния екип, депутатите на ГЕРБ и разширения актив на партията, за да им каже как са минали лидерските консултации с другите формации без отсвирената ББЦ, „Атака” и ситуационно сатанизираната ДПС.
На този етап се смяташе за сигурно, че ГЕРБ ще получи подкрепата на Патриотичния фронт и Реформаторския блок за съвместно коалиционно управление, поради което Борисов реши да се застрахова от едноличната загуба на рейтинг, която би му донесло премиерството в такава нова тройна коалиция.

За правителство с пълен мандат ще настоявам лидерите на подкрепящите го партии да участват в изпълнителната власт, съобщи  пред своите си хора Бойко Борисов. Каза го, много добре знаейки, че този ултиматум ще срещне категоричното несъгласие на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов от Патриотичен фронт и освен това ще предизвика нова вълна от раздори в Реформаторския блок. Което и стана…

Вторник, след поредните лидерски консултации

„От проведените разговори за мен стана ясно, че единствената възможна формула да се създаде правителство е, ако се направи коалиция на малцинството между ГЕРБ и Реформаторския блок”, съобщи Бойко Борисов след проведената лидерска среща в парламента. И освен това допълни, че всички участници в разговорите са се обявили против налагането на времеви ограничения пред бъдещото правителство, като са настояли то да се ангажира с предвидения в Конституцията 4-годишен срок.

„Реформаторският блок сега имат заседание, ще излязат със свое решение и ако са „за”, ще се направи коалиционно споразумение”, допълни още Борисов.
Малко по-късно ИБ на ГЕРБ даде мандат на Менда Стоянова, Румяна Бъчварова и Томислав Дончев да подготвят в срок до петък, 1 ноември, проект за споразумение, включващо обща програма, структура и състав на правителство, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Борисов още не знаеше, че постоянно тресящият се от вътрешни скандали Реформаторски блок му е подготвил малък сюрприз, състоящ се в настояване коалиционните партньори да станат все пак трима. След заседание на парламентарната група на РБ Меглена Кунева и Радан Кънев съобщиха, че тяхната формация поддържа усилията за постигане на мнозинство и управление в трипартиен формат между ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт.
На базата на  разговори, проведени още преди откриването на Народното събрание, ние смятаме за уместно бързото провеждане на среща и в тристранен формат, заявиха Реформаторите. С това формално дипломатично, но практически ултимативно предложение от РБ дадоха ясен знак, че пазарлъкът продължава, а двойната коалиция с ГЕРБ изобщо не е гарантирана.

Един Дол като единица за натиск

В сряда председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол дойде на пожар в София, за да помогне на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да избяга от капана на формулата „правителство на малцинството, подкрепяно от плаващо мнозинство”. 
Но вместо да предложи формула за решаване на проблемите, г-н Дол демонстрира най-вече неуважение към принципите на демокрацията и парламентаризма, отказвайки да разговаря с представителите на Патриотичния фронт, ББЦ и „Атака” – били националисти и популисти – което противоречало на ценностите, изповядвани от ЕНП.

Ако е за популизъм, Бойко Борисов може да напише цели страници от учебник за прилагането му в българския модел на демокрация. И вътре със сигурност ще присъства предизборното му обещание, изречено в Кърджали, да назначи поне 10 заместник-министри с мюсюлманско вероизповедание, ако спечели изборите. Които наистина спечели, но с толкова малко, че направо е за яд. Защото не знае какво да прави с победата си, дори и с помощта на Жозеф Дол – дошла навреме, но малко нещо като визита на слон в стъкларски магазин.

А иначе – просто приятелски разговори между лидера на ЕНП и господата Миков, Калфин, Местан, Кънев, Кунева и Лукарски – и все в присъствието и с участието на Бойко Борисов.
След срещата с Реформаторския блок Борисов излезе видимо ядосан и затръшна вратата след себе си. По-късно Радан Кънев резюмира в „Туитър” за какво са си говорили и не са се разбрали: "Силен натиск за дясно правителство на малцинството с широка парламентарна подкрепа. РБ предстои да вземе решение".
Казано под секрет, пресцентърът на ГЕРБ допусна малка нетактичност, като разпространи само снимки от всичките тези срещи, защото се видя, че нещата повече приличат на сватосване.

Което пролича и от последвалото изявление на Жозеф Дол, който си прилича с Бойко Борисов най-вече по удивителната за политик от неговия ранг липса на тактичност.
В България съм, за да отправя посланието, че страната трябва час по-скоро да има стабилно правителство, което да служи на гражданите и да донесе спокойствие, заяви Дол, след което подчерта, че кабинетът трябва да бъде дясноцентристки и оглавен от Бойко Борисов, защото ГЕРБ е част от ЕНП, също както и ДСБ и СДС, които са част от Реформаторския блок.

Жозеф Дол обаче успя да насъска Бойко Борисов срещу Патриотичния фронт.
По време на общия им брифинг в парламента Дол бе попитан дали ЕНП би подкрепила кабинет, в който ще влезе националистическа формация като Патриотичния фронт. На което Жозеф Дол отговори, че това е невъзможно заради абсолютно неприемливите ксенофобски изказвания на лидери на формацията.
На свой ред Бойко Борисов избистри картината, като обяви, че евроатлантическите ценности на ГЕРБ не им позволяват да се коалират с НФСБ и ВМРО, които в програмата си предвиждат изпит по български език за всички 6-годишни деца и възстановяване на ракетните бази в Южна България.

Правителство на малцинството или нови избори

В късния следобед на тази драматична, сама по себе си, сряда всичко изглеждаше много по-объркано, отколкото в понеделник, например.
Борисов сведе възможностите до две, при едната от които ще бъде сам и нищо повече.
Ако ГЕРБ подпише коалиционно споразумение, ще подпише с Реформаторския блок (РБ), ако не – правителството ще бъде само на ГЕРБ, обясни Борисов опциите, останали след посредничеството на Жозеф Дол. И побърза да обяви, че не счита, че ще бъде зависим от Реформаторите, ако подпишат. 

Някак песимистично прозвуча оценката му, че не може да има стабилност при такова присъствие и разпределение на партии в парламента.
Последва нов кръг безплодни – както се разбра накрая – пазарлъци между ГЕРБ и Реформаторския блок. Новото от цялата стара неразбория се изрази в поредно развяване на плашилото на предсрочните избори сега, през зимата.
„Ако до понеделник нямаме окончателен вариант и нямаме съгласие, за съжаление прогнозите за създаване на кабинет са изключително песимистични”. Това съобщи на репортерите Томислав Дончев след срещата.

Не звучеше по-бодро и иначе обиграната Меглена Кунева, която резюмира, че е проведен дълъг разговор, след който все още има много неща за уточняване и предстои нова среща.
„Днес говорихме по политическата формула за съставяне на правителство и по програмата. Не можем да ви представим резултат, защото такъв все още не сме постигнали”, призна Кунева.

Томислав Дончев допълни, че все още продължават разговорите за уточняване на политическата формула за партниране и едва след това ще може да се търси съгласие по механизмите на вземане на решения, а чак на трето място ще се говори за разпределението на отговорности и персоналния състав.


Докъде ще издържат принципите, ако ги има?

„Изборите са почти неизбежни, защото ако има нещо по-лошо от правителство на всяка цена, това е правителство без принципи”. Това коментира Бойко Борисов на 20 октомври, обобщавайки резултатите от първия кръг консултации за съставяне на коалиционно правителство.

И като става дума за принципи, няма как да не се сетим за казаното от Вежди Рашидов, който отново е депутат и все още е сред хората, на които е позволено да съветват Борисов.
"Съветвам Бойко Борисов да направи мандат и ако трябва, ще се споразумява с дявола в името на българската държава”. Това заяви преди време Рашидов в студиото на Нова ТВ и подложи на унищожителна критика Реформаторския блок, които се държели като една детска градина – на ти куклите, дай си ми парцалките – сякаш е знаел какво ще се случи.
Но дори да оставим настрани верижните реакции на полуразпад в Реформаторския блок, пак опираме до причината за предишните, както и за сегашните предсрочни избори – кризата в държавата, както и в държавността.

„Януари след плащането на дълговете ще изпаднем в ликвидна криза", прогнозира още в края на август Бойко Борисов. По това време Близнашки, Порожанов и компания вече подготвяха актуализацията на бюджета (в сряда я внесоха в парламента), а Борисов демонстрира увереност, че той ще е премиерът, на когото ще се наложи да спасява държавата.
"Да вържем двата края до края на годината ще е огромно предизвикателство, а да минем в 2015 – невероятно умение", оцени Борисов.

Към днешна дата един от въпросите без отговор е в каква степен е искрен в твърденията си, че е готов на всичко за България и колко тежи калкулирането на рисковете – моментни и с натрупване – влизането в Министерски съвет да е лебедовата му песен в политиката.
Мнозина наблюдатели още сега предупреждават, че формулата правителство на малцинството, подкрепяно от плаващо мнозинство, всъщност означава кабинет, приел офертата на Лютви Местан за 300-дневна подкрепа, а може и повече.

В тази връзка политологът Васил Гарнизов коментира, че плаващите мнозинства са като плаващите пясъци: колкото повече и по-резки движения извършваш, толкова повече затъваш. Всяка от партиите, които участват в плавателните маневри, си има свой дневен ред и интереси, които не могат да бъдат примирени. При първия вот на недоверие, например напролет, правителството ще бъде бламирано и ще се изчерпа възможността за втори кабинет в рамките на 43-тото Народно събрание, тъй като ще е изгорял лично Бойко Борисов.
Това всъщност е уравнението, което в момента решават в ГЕРБ.


След срещата на лидерите от РБ дадоха ясен знак, че пазарлъкът продължава, а двойната коалиция с ГЕРБ изобщо не е гарантирана Жозеф Дол (седналият) демонстрира неуважение към принципите на демокрацията и парламентаризма, отказвайки да разговаря с представителите на Патриотичния фронт

В категории: Политика , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Стария
04.11.2014 18:43:28
0
0
Българският народ има вече за своя реликва една тъпа тиква!
1
бай кольо на 81.
31.10.2014 17:07:37
0
0
СИНКО,БОЙКО.НАЙ ДОБРЕ ЩЕ БЪДЕ ЗА ТЕБЕ И БЪОГАРМЯ Е ДА СЪСТВИШ САМ ПРАВИТЕЛСТВО ИЛИ ДА СЕ ОТКАЖЕШ.С ТЕЗИ МИДИТУРКИ С ДРЕБНО ПРИСЪСТВИЕ НО С ГОЛЕМИ ПРЕТЕНЦИИ ПО ДОЬЕ Е ЛА НЯМАШ РАБОТАЩЕ ТЕ ЗАКОПЯАТ.ПОСУШАЙ МЕ И Е МИ БЛАГОДАРИШ.С БАЩИНСА ОБИЧ КЪМ ТЕБЕ И СКЪПАТА МИ БЪЛГАРИЯ.ГОСПОД ДА ВИ ПАЗИ ,АМИН.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки