Ако кашляте повече от няколко дни, потърсете лекар


Ако кашляте повече от няколко дни, потърсете лекар
30 Октомври 2014, Четвъртък


Казват, че още няма грипна обстановка у нас. Но в последно време започнах да кашлям много често.


Автор: доц. д-р Гео Нешев

На какво може да се дължи това?
Петър Богомилов,
Шумен

В студените есенни и зимни дни често чуваме хората около нас да кашлят. Обикновено кашлицата е отличителен белег на заболяванията на дихателната система – на острите и хроничните бронхити, на бронхиектазиите, бронхопневмониите и пневмониите, на болестите на средностението и на плеврита. Тя обаче може да придружава и заболявания на други органи и системи: сърдечносъдовата, кръвоносната, храносмилателната и др. Възниква и при механично дразнение, евентуално при частично запушване на дихателните пътища, задавяне с хранителни частици или с попаднали в трахеята чужди тела, а също при спазми и тумори на хранопровода.

Кашлицата е волеви или рефлекторен акт, чрез който дихателните пътища се прочистват. Рефлексът се регулира от центъра на кашлицата, разположен в продълговатия мозък, близо до дихателния център.
Според начина, по който се появява и се развива, кашлицата е пристъпна, периодична или постоянна. А в зависимост от това дали има храчки, тя може да бъде суха или влажна. Понякога е дрезгава, друг път е „лаеща“ или кънтяща.

Донякъде кашлицата е полезна, тъй като прочиства дихателните пътища и вкарва въздух дълбоко в белия дроб. Но така е само до определени граници. Ако стане прекалено силна и продължителна, тя може да има опасни последици (херния, мозъчен кръвоизлив при възрастните хора, засилване на задуха при сърдечноболните, гадене и повръщане).
Най-често кашлицата се появява след простуда и бихме могли да опитаме да я успокоим с някои безвредни средства. Когато е суха, това може да стане чрез гаргара с разтворена в топла вода сода бикарбонат. Препоръчват се също така топла супа или мляко с жълтък или натриев бикарбонат, чай с коняк и т. н. Полезни са т. нар. гръден чай, запарка от ружа, липов или бъзов цвят, ленено семе и салеп.

В домашна обстановка можем да си направим инхалация със запарка от лайка или бъзов цвят, а също и от 2-процентов разтвор на натриев бикарбонат. След като вземем тези мерки, започват да се отделят храчки, но тава не бива да ни плаши. Ако обаче те са „жилави“, трябва да се обърнем към помощта на лекарствените средства за отхрачване, предписани ни от лекар.

При простуда у дома можем да използваме и някои безвредни физиотерапевтични процедури: разтривки с камфор, със синапен спирт. Или други сгряващи средства като вендузи и съгреваещ компрес на гърлото. Ако болният има висока температура, компресът се прави с вода със стайна температура, в останалите случаи водата трябва да е топла.
За да облекчим изхрачването, можем да използваме синапено семе под формата на лапа. За целта разбъркваме равни части обикновено и синапено брашно като каша, която разстиламе върху марля и поставяме върху гърлото и гърдите.

Ако кашлицата продължи повече от няколко дни обаче или възниква успоредно с тежко заболяване, трябва да потърсим лекарска помощ. Той може да изпише по-силни лекарствени средства, които у нас се продават само срещу рецепта. Само лекарят може да реши дали се налага болният да приема сулфонамиди, антибиотици или да бъде настанен в болница.

Необходими са и някои хигиенни мерки. Стаята на болния трябва да се поддържа умерено затоплена, да се проветрява добре, а върху радиатора трябва да се постави открит съд с вода за овлажняване на въздуха.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки