Зимните алергии


Зимните алергии
Домашните акари са едни от най-честите причинители на алергия през зимата
30 Октомври 2014, Четвъртък


Колкото и да не ни се иска, на прага ни вече чука зимата, а с нея идват и много специфични болести. Повечето от тях – грип, настинки, обостряне на болежките

Автор: доц. д-р Гео Нешев

по опорния апарат – са известни на всички. Но кои са по-непопулярните от заболяванията, които може да ни изненадат през наближаващия студен сезон?
Десислава Бояджиева,
Стара Загора

Зимата е добър сезон за хората, които страдат от поленови алергии. Което не означава, че през студените месеци няма никакви алергии. Напротив. Има, при това много на брой и разнообразни по характер.
Коя е причината? Още щом приведем в действие отоплителните прибори през есента, заедно с топлия въздух от тяхната повърхност започват да се вдигат прах, плесени и акари. Те попадат директно в дихателните пътища, дразнят лигавиците и предизвикват алергии. А поради факта, че през зимата човек прекарва по-голяма част от времето си на затворено – в офиса или у дома, алергените се превръщат в наистина сериозен проблем през тази част от годината. И все пак:

Кои са най-разпространените битови алергени?
Акарите. Те живеят в дюшеците, матраците и в постелъчното бельо. Отделяните от тях частици се пренасят по въздуха и предизвикват алергия у чувствителните към този вид дразнители хора.
Мухълът. Тези гъбички се размножават в тъмните, влажни и топли части на жилището или офиса – в килера, в сервизните помещения, а понякога и в стаите. Когато техните спори попадат във въздуха, те предизвикват алергични реакции.

Домашните любимци. Хората обикновено смятат, че причинената им от домашните любимци алергия е предизвикана от козината на животните. Не е така обаче. Алергията се предизвиква от протеина, който се съдържа в мъртвите кожни клетки, в слюнката и в урината на животното. Именно той, попадайки в дихателните пътища на човека, предизвиква алергични реакции.
Парфюмите и различните ароматизатори. Те могат да затруднят дишането, да предизвикат пристъп на астма или кожни обриви при страдащия от алергия болен. Това се отнася не само за парфюмите, но и за лака за коса, лосионите, освежителите за въздух и др.

Кои са главните симптоми?

Алергиите, предизвикани от прах, мухъл или акари, обикновено са съпроводени с алергична хрема – ринит. И още: кашлица, тъмни кръгове под очите; често кихане; сълзене на очите; дразнене и парене в гърлото и носа и т.н.

Как да избегнем пристъпите?

Отстранете всички килими, тапети и предмети, по които има плесен. Банята и тоалетната мийте с разтвор, в който има 5 процента хлор и малко миещо средство. В последно време по магазините се продават и специални препарати против мухъл.
Влагата у дома не бива да надвишава 50 процента, тъй като при ниска влажност акарите и мухълът се размножават по-трудно. Ако сами не можете да се справите с проблема, използвайте прибор за отстраняване на влагата – такива уреди можете да намерите в търговската мрежа.

Използвайте високоефективни сухи въздушни филтри, които отстраняват от въздуха праха и насекомите.
Веднъж седмично изпирайте постелъчното бельо в гореща вода. За матраците, одеялата и възглавниците използвайте противоалергични калъфи.
И помнете: разходките навън, когато е много студено, както и физическите упражнения могат да засилят симптомите на вашата астма.

Разбира се, през зимата, когато вирусите се предават от човек на човек, е трудно да се установи точната причина за хремата и кихането – дали става дума за простуда и грип, или за алергия.
И все пак не забравяйте, че простудата продължава десет дни, докато алергията може да трае седмици, дори месеци наред – докато алергенът е някъде около вас. Така че, ако дразненето в гърлото и в носа продължи повече от една седмица, най-добре се консултирайте с лекар.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки