Откривателят на нивалина


Откривателят на нивалина
Професор д-р Димитър Пасков в пенсионна възраст
29 Октомври 2014, Сряда


Еманацията на милионното българско население от Егейска Македония след злополучния Ньойски договор се преселва в шепата земя, отредена от Великите сили

Автор: Никола Филипов

за страна на българите. Неслучайно повечето управници на България са преселници или потомци на бежанци от Македония.
Един от тези преселници, който завършва гимназиалното си образование в моя прекрасен Асеновград, спасява човечеството от една от най-коварните болести – детския паралич.
През 1959 г. гръмва новината, че български учен е открил ефикасно лекарство срещу разрастващата се епидемия от детски паралич, наречено нивалин. Името му е Димитър Пасков.

Като ученици проведохме акция за събиране на кокичета. Помня, че от района около манастира „Свети Кирик“ и Аязмото напълнихме няколко чувала. Просто невероятно, не знам дали и сега могат да се наберат толкова…
„Наш човек е, преселник от Горно Броди – прокоментира баща ми, когато по радиото съобщаваха биографичните данни на откривателя. – И сме набори, може да сме учили заедно, щом е завършил в Асеновград“.

Димитър Спасов Пасков е роден на 18 октомври 1914 г. в българското по онова време село Горно Броди, Серско.  През 1934 г. завършва средно образование в Асеновградската гимназия, а в периода 1934 – 1940 г. -  Медицинския факултет в София – специалност „Вътрешни болести”. До 1943 г. работи като лекар в  селата Бяга и Козарско, след което е околийски лекар в Пещера, където живее със семейството си до 1945 г.

По време на войната Пасков е мобилизиран и изпратен на фронта във Вардарска Македония. Участвал е в Отечествената война и получава два ордена „За храброст”. 
От януари 1945 г. е назначен за асистент в Медицинския факултет в София.
Медицината е негово призвание и през 1947-1949 г. специализира в Ленинград, където защитава аспирантура. След завръщането си в България става доцент в катедрата по фармакология.

През 1959 г., след като е открил лекарството „Нивалин“, Пасков успешно защитава докторат, а през 1961 г. става и професор. Две години по-късно вече ръководи катедрата по фармакология при Висшия медицински институт в София, която оглавява до пенсионирането си през 1977 г.
Д-р Пасков екстрахира лечебната съставка от листата и цветовете на блатното кокиче. Изолирана в чист вид, тази съставка получава името „нивалин“. Откритието на свойствата на кокичето става случайно, както са ставали повечето научни открития.

Момиче, болно и лежащо на легло от детски паралич, случайно изпило водата от чашката с кокичета, която родителите му оставили на масичката до нея. Доктор Пасков разбрал за случката, а след това с учудване забелязал подобрение на състоянието на девойчето. Направил опити с екстракти от кокичета и с други болни и резултатите били налице.
Нивалинът е най-известният в страната и в чужбина оригинален български препарат.

Той намира приложение в неврологията при лечението на полиомиелита и показва изключително добри резултати – рязко подобрение на двигателните функции на парализираните. Днес препаратът се прилага успешно по цял свят в различни области на медицината: в анестезиологията; в хирургията; дори в психиатрията за лечение на олигофрения...

На основата на това първо българско оригинално лекарство са разработени след това и други препарати. Името на лекаря откривател - професор д-р Димитър Пасков, се свързва с над 20 изобретения и оригинални лекарствени форми.
През 1961 г. професор д-р Димитър Пасков получава международната награда за наука „Оскар“. Умира на 24 април 1986 г.
Стогодишнината от рождението на откривателя на това вълшебно лекарство е добър повод да си спомним за него с благодарност!


Патриотичен календар

24 октомври 1912 г. — Лозенградската операция завършва с победа за България

25 октомври 1859 г. — Княз Никола Богориди поставя в Цариград основния камък на Желязната църква

25 октомври 1878 г. — В Сливен е учредено първото в България дружество на Червения кръст (националната организация е създадена през 1885 г.)

26 октомври 1185 г. — Избухва въстанието на Асен и Петър

26 октомври 1989 г. — Народната милиция разгонва със сила активистите на Независимо сдружение „Екогласност“, които в градинката пред ресторант „Кристал" в центъра на София събират подписи срещу проекта на водностопанския комплекс Рила-Места

28 октомври 1912 г. —Начало на Люлебургазко-Бунархисарската операция

29 октомври 1912 г. — Български самолет бомбардира старата гара Караагач на Одрин, която е първият бомбардиран обект със стратегическа цел в историята

29 октомври 1395 г. —Умира българският цар Иван  Шишман


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки