Падна чадърът над видинския кмет


Падна чадърът  над видинския кмет
Герго Гергов (най-вдясно на снимката) бе пуснат от ареста срещу 30 000 лв. гаранция Снимка: bTV
29 Октомври 2014, Сряда


Съдът реши, Герго Гергов не може да се върне на поста

Автор: Илияна Христова

Окръжният съд във Видин отхвърли тази седмица искането на местния кмет Герго Гергов да се върне на поста. Той бе отстранен след арест на ДАНС и привличане като обвиняем по три обвинения, най-сериозното от които е  престъпление по служба при обществена поръчка за 150 000 лв. Срещу Гергов се води прокурорско разследване, затова съдът прецени, че ако той заеме пак длъжността, може да попречи на обвинителите да си свършат работата.

Решението не дойде лесно. Малко след ареста, същият съд излезе с точно обратното становище – Гергов може да остане на поста. Прокуратурата обаче обжалва, което доведе до настоящата ситуация.
Гергов стана кмет през 2011 г., като сигнали срещу него от граждани и политически сили заваляха почти веднага след старта на мандата му. Но арестът бе осъществен едва на 31 юли тази година. Както винаги, в България нищо не е случайно. Най-малко пък датата.

Акцията на ДАНС бе извършена 4 дни след избирането на Михаил Миков за председател на БСП и седмица след оставката на премиера Пламен Орешарски. Гергов, който бе подкрепен от БСП на местните избори, се ползваше с покровителството на Сергей Станишев. Но бе в разпра с Миков, който е родом и депутат от същия регион. След “възцаряването” на Миков в БСП, а и след падането на червеното правителство Гергов вече нямаше чадър над себе си.

"Ползвам случая да се извиня на видинските граждани, че на местните избори през 2011 г. подкрепих Герго Гергов като кандидат за кмет. Това беше една очевидно сериозна грешка. Бяха надценени неговите качества, а времето показа, че личните интереси и амбиции надделяват над отговорността да служиш на гражданите на Видин”, заяви очаквано Миков след ареста на кмета. Той разкритикува и председателя на Общинския съвет (ОбС) Пламен Трифонов.

Всъщност, в дунавския град се знае, че Трифонов и Гергов са си стари дружки. Според видинчани обаче шефът на ОбС е истински силният човек в тандема. Трифонов освен това е и председател на общинската организация на БСП в града.
Миков от своя страна държи под контрол областната партийна структура. За острите им отношения говори и фактът, че преди парламентарните избори тандемът Трифонов-Гергов комично си позволи да сложи лидера на партията на трето място в предварителното подреждане на листата.

Но по-важни от партийната пикантерия са доказателствата. Разследване на Нова телевизия показа умопомрачаващи неща – малко след като Гергов е избран за кмет, общината започва да купува от частна фирма на двойни цени храните за детските градини. Кметството купува на едро едно яйце за 28 стотинки от фирмата доставчик, при положение че в магазина продава  яйцата на дребно за 14 стотинки. Това се отнася и за други продукти.

За част от храните дълго време доставките се извършват без обществена поръчка. Именно тази дейност е в основата на главното обвинение на прокуратурата. Другите две са за незаконно държане на боеприпаси в дома на кмета и нерегламентирано притежание на археологически находки.
Телевизията показа и как непосредствено преди изграждане на водопровод, канализация и пречиствателна станция на Видин участъкът, който ще се разкопава, се асфалтира.

Кметът кара и луксозен джип, който твърди, че е купил с кредит. На мушката на телевизионерите попадна и дружката му Трифонов, който плащал скромна наемна цена за заведение на пъпа на Видин, управлявано чрез фирмата на майка му.
Сега кметът има право да обжалва решението, с което съдът попречи на връщането му на поста. Така или иначе напрежението във Видин няма да спадне. Бурните събития до момента бяха съпроводени с граждански протести срещу Гергов, както и в негова полза. Най-вероятно агитките скоро пак ще излязат на улицата. 


Защитата
„Затворихме кранчетата на каналите, в които изтичаха парите на община Видин. Много ги боли онези, които са изкарали милиони, източвайки хазната", заяви в хода на критиките Гергов. “Срещу кмета и мен се упражнява непрекъснат тормоз и се сипят заплахи за саморазправа", защити се и Пламен Трифонов.
Версията на Гергов и подчинените му гласи, че едва 5 артикула, които се доставят в забавачниците, са с над средните стойности на САПИ (държавна фирма, според чийто цени се определят цените при този вид сделки).

„Молбата ми  е да се гледат като цяло доставките на хранителните продукти и да се определят стойностите и цените, а не да се чете между редовете”, заяви Гергов.  За разкопаването и асфалтирането бил виновен предишният кмет, който сключил договор.
Джипът пък бил на стойност много по-малко от обявените в медиите 100 000 лв.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки