Какво да посадим през октомври


Какво да посадим през октомври
28 Октомври 2014, Вторник


И през есента можем да направим двора си изключително цветен и декоративен

Автор: Дина Харизанова

На много градинари им се иска градината им да бъде красива не само през пролетта и лятото, но и през есента. Има различни начини да се постигне тази цел. Първото, което идва на ум, е да се посадят храсти и дървета с ярка есенна окраска на листата, а също и с атрактивни декоративни плодове. Изборът е голям – калина, кисел трън, чашкодрян, бъз, глог, червенолистен японски клен и т. н. Ако помолим градинари да назоват най-любимия си есенно цъфтящ храст, мнозина ще посочат хортензията.

Сега съществуват много нейни сортове. Самото растение е непретенциозно и студоустойчиво и расте добре както на слънце, така и на сянка. Много от видовете й достигат двуметрова височина, но се появяват и по-компактни с височина до 1 метър. Посадете я в плодородна рохкава почва, като без да проявявате мързел, извършите правилното й обрязване през пролетта. Тогава цветовете й ще бъдат по-едри.
Поливайте я по време на засушаванията и мулчирайте основите на ствола й с прегорял оборски тор в късната есен, така ще имате пищна градина и през този сезон.Трудно е да си представим градината и без есенните минзухари.

За разлика от повечето луковични растения, те цъфтят и по това време на годината. Това са невзискателни видове, които се развиват по-добре на слънчеви места и дълго ни радват с цветовете си дори без пресаждане. Те изглеждат прекрасно в групи покрай алеите и бордюрите, както и около водоемите.
Импозантно украшение на градината ни предоставят и ситните есенни астри.

Несъмнена звезда в лехите по това време на годината е и туфата от пампаска трева, развяваща метличините си съцветия на видочина до 2-2,5 м. Независимо от внушителните й размери, тя може да бъде разположена и на преден план, като по този начин градината ще изглежда прекрасно през нейния прозрачен воал. Тя също се отглежда много лесно и без претенции, въпреки че наистина расте бавно. Но за 3-4 години проявено търпение стопаните ще получат ефектни и практически непретенциозни растения, като единствената им грижа ще е да ги поливат в големите горещини. Тази трева обича дори изтощените почви като се чувства добре и на слънце, и на сянка. Нужно й е само повече място и ограждане с ниски растения.

Като заключение можем да изтъкнем, че неповторим декоративен ефект в есенната градина създават хранилките и поилките за птици, та дори и самите птици, които с удоволствие долитат в двора, за да се насладят на угощението, приготвено им от грижовните стопани.
Разбира се, тук маркирахме само няколко идеи, за да разнообразим колорита в градината ни през есента. С повече въображение всеки може да намери и други начини, за да стори това.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки