Дини без семки от Астраханския край


Дини без семки от Астраханския край
28 Октомври 2014, Вторник


Когато след половингодишна командировка екипажът на Международната космическа станция се завръща на Земята, по молба на космонавтите Александър Скворцов,

Автор: Дина Харизанова

Олег Артемев и Стивън Свенсон в менюто им за първия земен обяд е включена австраханска диня. Тази бостанска култура е един от символите на прикаспийската Астраханска област, където се намира и единственият в руската страна Музей на динята.
Покрай обичайния „степен“ способ, астраханските фермери са се научили да отглеждат сочния плод на дъното на някогашни рибовъдни басейни. Водоемите се пресушават и дънната тиня прави почвата максимално благоприятна за дините, които в тези условия не се нуждаят от поливане и торене.

През 2007 г. е създаден нов сорт дини, известни като „лунни“. Отвън те са като обикновените – на зелени ивици, а вътрешността им е яркожълта и много ароматна. Тези екземпляри са много по-нежни, по-сладки и по-сочни от червените и се отличават с тънък лимонен привкус.
За съжаление лунни дини не може да се купят от други региони, тъй като те не бива да се транспортират и съхраняват на купчини, защото кората им е много мека.

От Астрахан може да се похвалят с още едно динено ноу хау. През миналата година там експериментално започна отглеждането на дини без семки. Независимо че те струват два пъти по-скъпо от обикновените си посестрими, тяхното търсене е голямо. Тази година бяха произведени 500 тона от тях, а за догодина се планира урожаят им да достигне до хиляда тона.

„Този хибрид на израелската селекция е по-капризен и има сложна технология на отглеждане. Но по вкус и съдържание на витамини безсеменните дини не отстъпват на традиционните сортове. При това вътрешността им е много по-плътна от тяхната“ - изтъкват от компанията, търгуваща с техните семена.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки