Българското ИТ село Песочница посреща първите си заселници


Българското ИТ село Песочница посреща първите си заселници
Село Песочница
28 Октомври 2014, Вторник


Младежи дават нов живот на малко селище между Монтана и Берковица


На 4 километра от главния път между Монтана и Берковица се намира Песочница - първото българско ИТ село, за което вече сме разказвали в „Десант“. Идеята за проекта е на програмиста Иван Куков и е уникален за България. Близо година, след като то бе създадено, интересът към него не е стихнал. Напротив, само преди дни тук е пристигнал нов заселник, който започва ремонт на новозакупената си къща.

Мъжът е специалист по информационни технологии в софийска охранителна фирма и е решил да се пресели сред дива природа, за да работи тук на тишина и спокойствие.
Освен него, в Песочница е решил да се премести и 65-годишен мъж, който работи като маркетингов специалист в голяма фирма. Други четирима младежи на възраст 27-28 г., които работят за британска компания, също възнамеряват да се пренесат в селото. Тук ще пристигнат и студенти от Ямбол, както и мъж, който в момента защитава патент за слънчеви батерии.

Според Димитранка Каменова – кмет на Берковица, реализацията на идеята е предизвикателство. Тя се надява да се заселят семейства с професии, позволяващи им да работят дистанционно и да отглеждат децата си сред природата.
В момента селото има 16 жители. Българска телекомуникационна компания им осигурява сателитен високоскоростен симетричен интернет. Песочница разполага и с оборудвана работилница и майстор, който ще се грижи за имотите на новодошлите.

Освен да си купят готова къща, заселниците могат да си направят и малки къщички от дървени панели на модули. Общината в Берковица е готова да предостави безвъзмездно терени за всеки, който реши да си построи къща.
До момента общо 13 души са проявили интерес към закупуване на парцели, където да си вдигнат временни домове. Този тип постройки не изискват голяма документация и разрешителни за строежа, затова желаещите ще получат терените по-бързо, увери кметицата Каменова. Общинският съвет й е гласувал доверие да се разпорежда с общинската земя в селото.

На първата среща на местните с новодошлите архитектите Милан Рашевски и Георги Георгиев представят къщите от сламени бали, дискутира се и как да се спре битовата престъпност в селото.
Целта е повече млади хора да си купят къщи и да се заселят в Песочница. Разстоянието от Берковица с кола е 10 минути, а от Монтана - 15 минути, затова за децата на преселниците е осигурен училищен автобус.

Има и личен лекар в сградата на кметството. За спокойствието на жителите на село Песочница през октомври са закупени видеокамери и е поставена бариера на входа на селото, за която всички 16 жители разполагат с индивидуални дистанционни.
Сдружението „ИТ село Песочница” започва инициатива за ремонт на храма "Св. Георги Победоносец", като идеята е той да приключи до Димитровден. Получено е и първото парично дарение в подкрепа на инициативата от програмиста Атанас Стоянов, който живее и работи в САЩ.

Интерес към българското ИТ село са проявили репортерите на CNN. Заинтригувала се и Мирако Такомито-сан от посолството на Япония у нас, която е готова да помага за осъществяването на идеята. Тя ще гостува в селото през ноември, за да види може ли да доведе студенти от нейната страна, които изучават български език.


Новодошлите започнаха ремонт на селската църква

В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки