Работният им ден


25 Октомври 2014, Събота


17 октомври (петък), 19.00 ч. Служебният премиер Георги Близнашки се кани да управлява години напред.


Пред Нова ТВ той заявява: Аз лично си давам още 3-4 седмици максимум като срок да съм премиер. Обаче никой не може да смята, че демонтирането на модела „Кой“ и маргинализирането на задкулисието, което дълги години дирижира политическия живот в страната, е проста задача. Това е дългосрочна задача, тя предполага смяна на политическия елит, а това ще отнеме поне 7-8 години. След като сам си определи мандат, Близнашки се опитва да оправдае и скандалните политически назначения на кабинета, като изпращането на бившия евродепутат от ДПС Метин Казак в Катар за посланик.

„Аз го назначих  за да бъдат опровергани твърденията за етнически подход към назначенията, включително и в дипломацията. Той е интелигентен, подготвен човек и смятам, че ще бъде полезен на българската държава и занапред като посланик. Аз ценя и брат му Четин Казак, това са добри граждани на нашата страна.“
След това министър-председателят преминава в защита по повод назначението на Ива Йорданова (която сама си направи отвод заради общественото недоволство) за заместник-председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Единствената й заслуга да поеме този пост се оказа тази, че е интимна приятелка на синия лидер Божидар Лукарски.

„Обвиненията към нея, че е участвала в танцувално шоу, са сексизъм и аз съм преценил кандидатурата й на базата на професионални качества. Аз не смятам, че тя е направила нещо лошо с това, че е участвала в развлекателно шоу и мога да ви кажа, че тя показа способности, които направиха много приятно впечатление“, мънка Близнашки.

18 октомври ( събота), 10.30 ч. Премиерът не мирясва и този път във вестникарско интервю раздава съвети, които никой не е искал. Този път те са към Реформаторския блок: „Те явно не могат да оценят правилно собственото си присъствие в общественото пространство и на тази основа да се присъедини към една по-широка коалиция. Човек трябва да си дава сметка за броя на депутатите си, а не да поставя невъзможни за изпълнение условия на своите потенциални партньори.“ Накрая не пропуска да се похвали, че е осигурил честни избори, очевидно забравяйки масовата търговия с гласове: „Правителството положи огромни усилия да се пресече тенденцията към купуване и продажба на гласове. Гласове в много по-големи мащаби се купуваха на предходни избори.“ Дали Близнашки изобщо си вярва като говори?

19 октомври (неделя), 15.00 ч. Докато текат преговорите за нов кабинет, някои от новите депутати се изявяват пред медиите и затвърждават общественото мнение, че трябва да се въведат спешни психиатрични прегледи и ценз за народните избраници. Случайно попаднала в парламента заради феномена 13/13 Анна Баракова от ББЦ смайва журналистите с откровени нелепици. Тя обяснява как е взела решението да се пребоядиса и става ясно, че бъдещата депутатка прави косата си сама, а по-правилното название на цвета на косата й в момента е пепеляво:

„Важното е да си принципен човек, аз като съм решила, че е руса, няма да я променям.“ След което споделя, че харесвала класическа музика, ама не точно: „Ами класическа като тази, която слушаме в латиното, салсата, нещо като класика повече ми допада.  Аз съм далеч от фолка... Повечето музика в латиното и салсата, всичките им изпълнители не ги знам. И между другото, много помага за стройно тяло.“ Накрая за капак добавя: „Много обичам София - прекрасен град. На мен ми харесва това, че има много магазини за дрехи. Аз много обичам модата.“ За някаква законодателна дейност – нито дума.


В категории: Отблизо , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки