Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
24 Октомври 2014, Петък


Странни военни действия, неясни енергийни проекти и малко нелеп хумор


„Газпром" не приема идеята на Йотингер

„Газпром" не предвижда да използва европейски компании като посредници за доставка на руски газ за Украйна, заяви във вторник по телевизия „Росия 24" шефът на „Газпром" Алексей Милер. По-рано същия ден  еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер предложи да се привлече някоя европейска компания в ролята на посредник при доставките на руски газ за Украйна. Неговата идея е, ако „Нафтогаз" не е в състояние да плати, някоя компания  да купи руски газ и след това да го препродаде на украинската страна.

Милер уточни, че всичката газ, която компанията му доставя в Европа, съответно се доставя съгласно действащ договор, какъвто „Газпром“ има подписан с Украйна и в рамките на който газовият доставчик има намерение да работи.


В Швеция търсят подозрителна подводница

Военните на Швеция започнаха миналия петък широкомащабна операция по издирването на чуждестранна подводница в акваторията на Стокхолмския архипелаг. Шведските медии предположиха, че обектът може би е руска подводна лодка, която според в. „Свенска дагбладет“ вероятно се намира в аварийно състояние.

Министерството на отбраната на Руската федерация обаче заяви, че е нямало никакви аварии с руски военни кораби. От там призоваха шведската страна да обърне внимание на холандска подводница, която през миналата седмица е изпълнявала практически задачи в непосредствена близост до Стокхолм. С нея са регистрирани елементи на аварийно изплуване, снимки от което попаднаха и в шведската преса.

„На 17 октомври холандската подводница „Брейнвис“ е влязла в пристанището на Талин в Естония и вероятно сега се придвижва обратно. Надяваме се, че тази информация ще помогне на шведските военноморски сили да я открие при обратния й преход към една от военните бази в Холандия“ - изтъкна източникът на руското министерство на отбраната.
Достъп до Балтийско море имат девет държави – Швеция, Русия, Германия, Дания, Латвия, Литва, Полша, Финландия и Естония. Със собствен подводен флот разполагат само Русия, Германия, Полша и Швеция. Междувременно местното издание The Local съобщи, че главнокомандващият шведската армия генерал Сверкер Хорансон е заявил, че въоръжените сили на Швеция са готови да използват оръжие, за да накарат „неустановеният подводен съд“ да се издигне на повърхността.

На състояла се във вторник пресконференция обаче генералът се въздържа да коментира появилата се информация за това, че военните са установили контакт с няколко „подводни обекта“ на изток от фиорда Ингар. Те са лежали на дъното без да се движат, на разстояние няколкостотин метра един от друг.

Стана известно също, че шведското военно министерство е предоставило на пресата подвеждащи грешни данни за местата, където се издирва подводницата. От ведомството признаха, че показаната на пресконференция в неделя снимка е правена другаде, но военните съзнателно са разпространили недостоверна информация, обяснявайки че не трябвало да показват, че знаят истинското положение на обекта и по този начин „да дават на противника козове в ръцете“.


Турция ще строи трета АЕЦ

Турция се кани към 2018-2019 г. да изгради трета атомна електроцентрала. Това съобщи в сряда премиерът на югоизточната ни съседка Ахмет Давутоглу.
По неговите думи, тази АЕЦ ще бъде построена, когато в страната ще има достатъчно квалифицирани специалисти, за да реализират този национален проект.

Башбаканът също така се е запознал с последните изследвания на турското министерство на енергетиката и природните ресурси. Това е станало по време на презентация, която е била закрита за пресата.
Понастоящем Турция вече има два проекта за строителство на атомни електроцентрали. Засега не се съобщава къде точно ще бъде изградена третата АЕЦ.


Защитен костюм срещу ебола – хит за Хелоуин

Американски интернет магазин BrandsOnSale, търгуващ с костюми за празника Хелоуин, отчитайки актуалните в света последни събития,  всяващи страх у населението, предлага защитно снаряжение, подобно на това, което позволява предпазването от заразяване с ебола.

Костюмът, продаван от портала, струва 79,99 долара. Той се състои от закриваща главата маска с респиратор, бял комбинезон и сини ръкавици. В същото време от BrandsOnSale предупреждават, че този комплект не е пригоден за реална защита от коварния вирус.
Продавачите на облеклото обещават в шеговито описание, че човекът, който го надене, ще бъде подготвен, ако заболяването го завари на вечеринка по случай Хелоуин. Одеждата се рекламира като „най-вирусния“ в пряк смисъл костюм на годината.

Проучванията на общественото мнение показват, че американците се отнасят с тревога към епидемията от ебола. Според една такава анкета, 52 % от гражданите на САЩ са обезпокоени от разпространението на заболяването по света, а 38 % се опасяват, че някой от членовете на техните семейства ще се зарази с вируса през следващите 12 месеца.

Между другото, стана ясно, че според изследване на Станфордския университет, хуморът се явява ефективен начин да се справим със стресовите ситуации. И ако се изходи от това твърдение, то вещите, подобни на костюма срещу ебола за Хелоуин, може да помогнат на хората да преодолеят страха си от заболяването. В същото време някои коментатори се съмняват, че трябва да се шегуваме на фона на реалната заплаха, тъй като разпространението на вируса по света все още не е под контрол.


Американците дали по погрешка оръжие на бойци от ИД

Част от американската военна помощ за воюващите в Сирия кюрди, спусната от транспортни самолети, е попаднала в ръцете на бойци от „Ислямска държава“ (ИД), предаде в сряда „Интерфакт“, позовавайки се на Наблюдателния съвет по правата на човека в Сирия.
„Една партида от товара е била прихваната от ИД. Съществуват противоречиви съобщения и за втора такава пратка“ - се казва в информацията.

Тези изводи са направени след като в интернет пространството попаднаха и бяха разпространени видеоклипове и снимки, на които джихадисти с маски държат в ръце опакован пакет с прикрепен към него парашут.
Припомняме, че по данни на агенция „Ройтерс“, позоваваща се на Централното командване на САЩ, американски военни самолети в нощта на неделя срещу понеделник спуснаха оръжия, боеприпаси и медикаменти за кюрдското опълчение, сражаващо се с бойците от групировката „Ислямска държава“ в близост до разположения край границата с Турция сирийски град Кобани.

Представителят на Пентагона адмирал Джон Кирби отказа да потвърди достоверността на информацията за попадането на товара в ръцете на джихадистите. Той заяви пред журналисти, че неговото ведомство „още оценява“ получените данни.
В съобщение на Централното командване на въздушните сили на САЩ по този повод се казва, че един от 27-те контейнера с американска военна помощ е бил отнесен от вятъра встрани от планираното за приземяването му място, но самолетите са го бомбардирали, за да не може товарът да попадне в ръцете на бойците от ИД.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки