Да ни е честита новата Европейска комисия


Да ни е честита новата Европейска комисия
24 Октомври 2014, Петък


Екипът на Юнкер е съставен от четирима бивши премиери, 18 бивши министри и седем от досегашните еврокомисари


Европейският парламент одобри в сряда встъпването в длъжност на новия състав на Европейската комисия, чийто петгодишен мандат ще започне да тече от 1 ноември.
Екипът на Жан-Клод Юнкер бе подкрепен в парламента в Страсбург от 423 евродепутати. „Против“ гласуваха 209, а 67 бяха въздържалите се.

Сформирането на новата ЕК бе съпътствано от доста драматични моменти при оценяването на знанията и компетентността на кандидатите за еврокомисари. Заради неуспешното си представяне отпадна предложената от Словения кандидатура на Аленка Братушек и се наложи страната да излиза от положението с нов свой кандидат. На 21 октомври Комисията по транспорт на ЕП одобри словенката Виолета Булц за еврокомисар, което премахна и последната пречка пред одобряването на целия състав на Европейската комисия.

Малко преди гласуването в сряда Жан-Клод Юнкер направи изявление, че в следващите пет години Европейският съюз няма да се разширява. „Не искам да подвеждаме държавите, кандидатстващи за членство" – каза той и обясни, че ако е необходимо, преговорите с държавите кандидати ще бъдат ускорени, но няма да приключат.
„Искам Европа да има най-високите постижения в социално отношение. Основната ни задача е да се справим с равнищата на безработицата, трябва да се работи в областта на цифровата икономика, необходими са инвестиции в този отрасъл", посочи още новият председател на ЕК.

По думите му Европа трябва да стане политически орган за справяне с големите въпроси, „или ще се провалим, ако се занимаваме с дребните".
Юнкер бе категоричен, че няма да очаква от комисарите сляпо подчинение. „На моята възраст е късно да започвам кариера на диктатор. Ще искам от комисарите да се чувстват свободни и да бъде уважавана свободата им на политическо мнение“  – подчерта той, изтъквайки че големият губещ от новото разпределение на отговорностите в ЕК всъщност е самият той, тъй като преотстъпва част от правата си на своите заместници.

Екипът на Юнкер е съставен от четирима бивши премиери, 18 бивши министри и седем от досегашните еврокомисари.
„Ако искахте комисия като досегашната, трябваше да ми кажете, но комисията, която предлагам, цели да бъде по-ефикасна. Искам да променя досегашния похват всеки комисар да работи само в своята област, отделен от останалите", посочи още новоизбраният председател на Еврокомисията.

Той съобщи, че заради съпротивата на евродепутатите унгарският еврокомисар Тибор Наврачич няма да отговаря за въпросите на гражданството, а ще поеме отговорностите за образованието, културата и спорта. Гражданството ще бъде възложено на еврокомисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос от Гърция.

В сряда Юнкер оповести, че ще представи инвестиционен пакет на стойност 300 милиарда евро. Той сподели също мнението си, че Европейският съюз трябва да направи повече по въпросите за борбата с разпространението на епидемията от ебола, заплахата от страна на „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия и във връзка с вълната от имигранти, нахлуваща на Стария континент през Средиземно море. Новият председател на ЕК обаче, както се очакваше от политическите анализатори, се въздържа да коментира положението в Украйна.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки