Чий реотан всъщност загрява по-бързо


24 Октомври 2014, Петък


Преди години много популярна в жаргонната реч бе фразеологемата „албански реотан“, с която се характеризираха разните му дебили, дето бавно „загряват“ какво им се казва.

Автор: Диана Славчева

По онуй време, когато това „крилато“ клише шестваше наволя из българската улична лексика, в Тирана на власт бе авторитарният диктатор Енвер Ходжа, а шиптърите, както тогава викахме на албанците, минаваха за непросветените аборигени на Европа.
Но както повелява приписвания на Хераклит афоризъм: „Всичко тече. Всичко се променя“, така и времената вече са други. И ето че тези дни станахме свидетели на доста бързо загряващи „албански реотани“, пардон – политици. Албанската държава окончателно си възстанови електроразпределителното дружество, което беше приватизирано преди години от ЧЕЗ – съобщиха световните медии.

Нека припомним, че още в началото на миналата година държавният енергиен регулатор в Тирана отне лиценза на чешката държавна компания. ЧЕЗ съответно възроптаха пред Международния арбитражен съд, но през юни превителството на Албания постигна извънсъдебно споразумение с чехите, обеща им щедро обезщетение, което ще им издължи до 2018 г., и ги натири по живо, по здраво да си хващат пътя натам, откъдето са дошли. Така  албанската държава си възвърна на 100 процента собствеността върху електроразпределението в страната.

И хич не им мигна окото, макар да знаят, че от ЧЕЗ рядко си оставят магарето в калта, имайки предвид силовите методи на фирмения им така наречен Специален отряд за борба с извънпланови загуби, прочул се с мутренските маниери, с които служителите му пристъпват към събирането на задълженията към дружеството. Разпространено през 2010 г. видео разкри момент от подготовката на този наказателен отряд от въоръжени маскирани инкасатори, включваща тренировки по... промишлен алпинизъм, щурмуване на сгради, пълзене по корем и прийоми за удушаване.

Апропо, не само албанците, ами и унгарците – които все пак са член на ЕС – проявяват национално отговорна политика по отношение на електричеството си. Още с идването си на власт през 2010 г. правителството на Виктор Орбан се зае с мисията да си възвърне контрола над големите енергийни предприятия, сред които подразделенията на германската компания Е.ОН. От миналата година унгарската страна води преговори за изкупуването на шест или седем енергийни доставчика, които навремето са били държавни, а после са били приватизирани. Те бяха обвинени от Орбан,  че реализират прекомерно големи печалби на гърба на унгарските домакинства.

У нас обаче досега не се намери нито един властимащ, който да „загрее“, че дерибействащите в милата ни родина ЕРП-та са повече от вредни за все по-обедняващия ни народ. Единствено от коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ не спират да настояват за замразяване на цената на тока и за извършване на ревизия на лицензионната дейност на електроразпределителните дружества и последващо отнемане на лицензиите им за дейност на територията на страната в случай, че се констатират нарушения и злоупотреби.
Дано има кой да ги чуе преди да останем на тъмно.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки