Нула лева за зимната подготовка


Нула лева за зимната подготовка
Шефовете на пътната агенция, охранителна полиция, пожарната и СБА формално отчитат, че сме готови за зимата, а всъщност не сме
24 Октомври 2014, Петък


Тази година държавата не предвижда пари за чистенето на републиканските шосета

Автор: Здравка Христова

Скратери по шосетата, изкривени или липсващи мантинели и пътни знаци, тъмни и рушащи се тунели и с почти никаква пътна маркировка. Така цялата национална републиканска пътна мрежа ще посрещне зимата.
Пътната агенция не е получила нито един лев от държавата, за да плати на фирмите за зимната подготовка на републиканските шосета. Ситуацията не се е случвала от години. Това заяви във Велико Търново инж. Георги Златев, директор на дирекция „Развитие на пътната инфраструктура с бюджетни средства" в агенция „Пътна инфраструктура".

„Имаме нужда от 15 милиона лева за извършване на тези дейности, но пари няма. Осигурени са някакви средства за снегопочистването. За ноември и декември ни трябват 10 милиона лева. За петте месеца на зимния сезон средно харчим общо 50 млн. лв. Ще разчитаме да бъдат осигурени от бюджета за догодина", заяви още инж. Златев.

В шест области няма избрана фирма за зимното поддържане и почистване на републиканските пътища. Ще се пристъпва към процедурата за пряко договаряне за Благоевградска област и Перник например. Критично е състоянието за риненето на снега по магистрала „Хемус” между Шумен и Варна.

„Държавата няма потенциала и законовото право да спира на граничните пунктове тировете с износени гуми, за да не създават проблеми във вътрешността на страната. Ако го направим, ограничаваме правото им на движение", заяви Антон Антонов, зам.-директор на дирекция "Опазване на обществения ред и контрол на пътното движение" при ГД „Охранителна полиция". Излиза, че за да не накривим шапката и правата на турските тираджии, няма да ги спираме, а те ще се търкалят като камикадзета по магистрали и проходи в България.
Антонов призна още, че в страната няма достатъчно паркинги, които да поемат леките коли и най-вече тировете при затварянето на даден проход или магистрала за зимно почистване.

Проходът на Републиката, магистрала "Хемус" в участъка между Шумен и Варна, пътят Видин-Кула и от Симитли до Разлог са най-рисковите участъци през зимата, посочи инж. Златев. „Там е достатъчно да се обърне един тир и да създаде проблеми и суматоха във всички институции", категоричен е пътният шеф.
Новост тази зима ще е и слагането на край на пясъка по първокласните пътища. При тях ще се използват единствено химия. Опесъчаване ще се прави само на стръмни участъци по магистралите.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки