Установяване на истинското имотно състояние


Установяване на истинското имотно състояние
23 Октомври 2014, Четвъртък


На 26 юли 1909 г. в семейството на бъдещата баба Недка и дядо Цоньо Кръстев се ражда отроче от женски пол – това е моята бъдеща майка.


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Няколко години по-късно се ражда второто дете на баба Недка и дядо Цоньо от мъжки пол – това е моят вуйчо. Събитията се развиват в с. Вишовград, общ. Павликени.
През 1912-1913 г., по време на Балканската война, дядо е на фронта – воюва за България. След примирието той не се завръща – загинал е на фронта. Баба остава млада вдовица. Била е оправна жена, отгледала сама майка и вуйчо и стопанисвала оставения имот от дядо Цоньо, но купува ниви и увеличава семейното имотно състояние.

Някъде около 1927-1928 г. бъдещата ми майка се омъжва за баща ми, от който брак се ражда през 1929 г. първородният им син – моят брат Минчо Станев Минчев. А на 23 юли 1933 г. се раждам аз, но в родното село на майка ми – павликенското Вишовград.
Не ми е известно в коя година майка ми заболява от туберкулоза и за успешно лечение се връща при баба, за да се лекува по-спокойно и успешно. Но се оказва, че при заболяването тя е била бременна с мен. Раждам се, както вече посочих, на 23 юли 1933 г., а майка ми умира на 23 март 1934 г. Аз оставам при баба Недка, която се грижи за мен до 4-5-годишната ми възраст. Вероятно принудена от вуйчо, тя ме връща при баща ми, предполагам през 1937-1938 г.

По всичко личи, че вуйчо онаследява целия имот от баба и дядо Цоньо, но и така нареченото наследство на покойната ми майка, което той използва цял живот. Докато навършим пълнолетие, за мен и брат ми се грижеше баща ни.
Ние ли сме законни наследници на починалата ни майка? И откъде мога да получа доказателствени документи в уверение на това, че вуйчо ми е онаследил неправомерно и ползвал също неправомерно през целия си съзнателен живот наследството на майка ми?  Защото аз смятам, че починалата ми майка и вуйчо са равнопоставени наследници на баба Недка и загиналия във войната дядо Цоньо.

Вуйчо никога не е казвал, че е имал наследство от своите майка и баща. Само един път спомена, без да бях поставил такъв въпрос, че не всичко, което са имали, е наследство от баба и дядо, защото и те са купували ниви, но не уточни колко декара.
През 1992 г. в България със закон заработиха т. нар. поземлени комисии (ПК) със задача да възстановят земеделските земи в реални граници. Това всъщност беше едно заграбване на земята, осъществено чрез тях. Най-вероятно моята най-малка братовчедка, когато подава декларация в  ПК, е записала цялото имотно състояние от баба и дядо плюс нивите, ако вуйчо е купувал други ниви.

Затова ми е необходим документ, който доказва имотното състояние на дядо Цоньо и баба Недка. А от молбата на вуйчо за член на ТКЗС е видно, че влиза основно с имотното състояние от баба и дядо плюс допълнително закупените от него ниви, ако въобще има такива.
Възможно ли е да се установи истината, каквато и да е тя?! И как мога да го направя?

Кирил Минчев,
Варна

Отговорът на поставените от вас въпроси се съдържа в Закона за наследството от 1890 г. Съгласно неговите разпоредби след смъртта на дядо ви негови наследници се явяват баба ви, майка ви и вуйчо ви. Когато преживелият съпруг наследява едновременно със законните деца,  както е във вашия случай, неговата част е 2 пъти по-малко от наследството на децата. Когато децата са от различен пол, те наследяват съобразно естеството на наследственото имущество, като: покритите недвижими имоти и движимите вещи се делят поравно, а непокритите полски имоти и движимите вещи към тях се делят така, че низходящите от мъжки пол получават два пъти по-голям дял от тези от женски пол. 

Наследството на майка ви се разпределя между баща ви и вас двамата с брат ви. Частта на баща ви е 2 пъти по-малко от вашето наследство, а вие с брат ви следва да получите равни дялове от наследствената маса.
Относно необходимостта от документи за доказване на факти и обстоятелства в случая ще са ви необходими удостоверения за наследници и извлечения от емлячните регистри относно притежаваната от вашите наследодатели имоти.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат
.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки