Придобито по време на брака имущество


Придобито по време на брака имущество
23 Октомври 2014, Четвъртък


Всеизвестна истина е, че когато възникне непреодолим спор, волно или неволно влиза в съдебната зала за решаването му от законова гледна точка.


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

В момента и моите семейни отношения със съпругата ми са във фаза за пред съд, но пред мен съществуват няколко въпроса, които се нуждаят от правно тълкувание и препоръка.
Със съпругата ми имаме един апартамент 75 кв. м и една стара лека кола – вече двадесетгодишна. Аз нямам пари в банка или натрупани някъде в брой, а за съпругата не ми е известно дали има. Интересувам се какво казва законът за придобитото по време на брака семейно имущество.
Л. от София

Съгласно чл. 21 от Семейния кодекс (СК) вещните права, придобити по време на брака в резултат на съвместен принос, принадлежат общо на двамата съпрузи, независимо от това на чие име са придобити. Съвместният принос може да се изрази във влагане на средства, на труд, в грижи за децата и в работа в домакинството. Съвместният принос се предполага до доказване на противното. Искът за липса на съвместен принос може да се предяви от съпруг по време на брака или след неговото прекратяване.

Съпружеската имуществена общност се прекратява с прекратяването на брака. Тя може да се прекрати по съдебен ред и по време на брака, ако важни причини налагат това. Съпружеската имуществена общност може да се прекрати по време на брака, ако съпрузите изберат режим на разделност или сключат брачен договор (чл. 27, ал. 1 - 3 от СК).
Съгласно чл. 28 от СК при прекратяване на имуществената общност дяловете на съпрузите са равни.

При прекратяване на съпружеската имуществена общност поради развод съдът може да определи по-голям дял от общото имущество на съпруга, на когото е предоставено упражняването на родителските права по отношение на ненавършилите пълнолетие деца, ако това създава за него особени затруднения (чл. 29, ал. 1 от СК). В ал. 2 на разпоредбата на чл. 29 от кодекса е предвидено съпругът, на когото е предоставено упражняването на родителските права по отношение на ненавършилите пълнолетие деца, да получава извън дела си движимите вещи, предназначени за тяхното отглеждане и възпитание.

Освен това  при прекратяване на общността поради развод или ако съпрузите изберат режим на разделност или сключат брачен договор, съдът може да определи по-голям дял от общото имущество на единия съпруг, ако приносът му в придобиването значително надхвърля приноса на другия съпруг (чл. 29, ал. 3 от СК).

Съгласно чл. 30 от кодекса при развод всеки от съпрузите има право да получи част от стойността на вещите за упражняване на професия или на занаят и от вземанията на другия съпруг, придобити по време на брака, ако са на значителна стойност и той е допринесъл за придобиването им с труда си, със средствата си, с грижите за децата или с работата си в домакинството. Този иск може да се предяви и преди развода, ако поведението на съпруга, който е придобил имуществото, поставя в опасност интересите на другия съпруг или на децата.

Исковете по чл. 29, ал. 3 и чл. 30 от СК могат да се предявяват в срок до една година от прекратяването на брака или на съпружеската имуществена общност, а по чл. 29, ал. 1 и 2 от кодекса - до една година от влизането в сила на решението за упражняване на родителските права.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки