Лечение с природни средства на бъбречни болести


23 Октомври 2014, Четвъртък


Острият нефрит често е следствие на прекаран грип или възпаление на дихателните пътища

Автор: проф. Христо Мермерски

Бъбречните болести у възрастните се нареждат на четвърто място по проява. Тяхното значение обаче се обуславя не толкова от честотата им, колкото от някои медико-социални показатели.
Тези заболявания се проявяват през най-активната възраст на човека (от 25- до 45-годишна възраст), имат продължително и неотклонно влошаващо се протичане и са една от най-честите причини за загубата на работоспособност.

И днес все още редица болести на бъбреците имат смъртен изход, и то в ранна възраст. По данни на Световната здравна организация болестите на бъбреците заемат второ място (след травматизма) сред причините за смърт под 40-годишна възраст.
При влошена функция на бъбреците не могат да се отделят излишните продукти на обмяната. Във всеки организъм има отпадни продукти, като най-опасни са азотните тела.
Когато те се натрупат в по-голямо количество, организмът се отравя. Получава се уремия, което значи смърт.

Два са основните проблеми при бъбреците – образуването на камъни в тях и възпалителните процеси в тях, които често стават хронични.

Пиелонефрит

Пиелонефритът представлява бактериално възпаление на бъбрека и неговото легенче. Протича остро и хронично. Причинява се от грам-положителни бактерии, обитаващи дебелото черво, които достигат до бъбреците по лимфен и кръвен път.
Предразполагащите фактори са бременност, камъни в бъбреците, захарен диабет, хронични чревни заболявания, травми, както и простатната хипертрофия, срещаща се при мъжете след 60-годишна възраст.

Острият пиелонефрит  се характеризира с треска, повишаване на температурата до 40 градуса по Целзий, обилно изпотяване, гадене, повръщане, мускулни и ставни болки. Урината става мътна, понякога с кръв в нея.
Препоръчва се режим на легло, млечно-вегетарианска диета. Да не се приемат газирани напитки, алкохол и подправки. Полезна е минералната вода – хисарска и горнобанска.

Лечение с рецепти от народната медицина

Рецепта 1 (Лиляна Костадинова, Бургас): В 1 кофичка кисело мляко се слага нарязана на ситно една връзка магданоз. Разбърква се добре и се изяжда наведнъж. Това се прави една седмица, почива се 2-3 дни и се повтаря още веднъж.

Рецепта 2 (Виолетка Петкова, Плевен): Сокът от 3 лимона се смесва с 3 пресни яйца, 100 мл коняк, 100 мл зехтин, 1 ч.л. сода бикарбонат. Всичко се разбърква много добре, като содата се добавя накрая. Държи се в буркан в хладилник. Взема се по 1 с.л. три пъти дневно преди ядене. Сместа стига за 7-8 дни, почива се 10 дни и се повтаря.

Рецепта 3 (Красимира Илиева, с. Беглеж, Плевенска област): В 1 л вода се слагат 2-3 връзки магданоз, нарязани на ситно. Варят се 5-10 мин. Пие се вместо вода в продължение на 7 дни.

Рецепта 4 (Елизабет Карова, Плевен): Един кг мед се обърква с 1 ч.ч. (200 г) смлени орехи и от сместа се приема по 3 пъти на ден. Взема се също така и по 1 с.л. затоплен зехтин.

Нефрит

Нефритът също представлява възпаление на бъбреците. Причините за неговата поява не са известни. Смята се, че хипертонията може да го предизвика и да ускори развитието му.
Острият нефрит често е следствие на прекаран грип, възпаление на дихателните пътища, гнойни възпаления на кожата, причинени от стрептококи.

След основните симптоми на заболяването са подуване сутрин около очите, което може да трае през целия ден, подуване на глезените, стъпалата и корема, чувство за умора и раздразнение, загуба на апетит, често и в повечето случаи болезнено уриниране, висока температура и подпухване, съпроводено с бледност на лицето.
Характерни са и болките в кръста и повишеното кръвно налягане.

Лечение с рецепти от народната медицина

Рецепта 1 (г-жа Малинова): За предпазване от силни болки да се пият всеки ден по 2 с.л. зехтин.

Рецепта 2 (г-жа Малинова): Една ч.л. ситно нарязани корени от магданоз и 1 ч.л. нарязани листа се заливат с чаша вода. Сместа престоява 2-3 часа, като съдът се увива в кърпа. Пие се по 1 ч.ч. 3 пъти на ден преди ядене на малки глътки.

Рецепта 3 (Маргарита Тричкова): Шепа слънчогледови или тиквени семки се варят в 500 мл вода. Като изстинат, прецежда се и отварата се прие студена вместо вода.

Рецепта 4 (Маргарита Тричкова): Пет връзки магданоз заедно с корените и половин кг лимони, нарязани на парчета, се заливат с 1,7 л чешмяна вода. Ври 40 мин. (отначало по-силно, после огънят се намалява). Изстисква се хубаво. Съхранява се в бутилка в хладилника. Пие се по време на ядене по 1 винена чаша 3 пъти на ден.

Хроничен нефрит

Понятието хроничен нефрит включва редица заболявания на бъбреците, различни по своите причини, клинични прояви, протичане и изход. Правилното им разграничаване е от съществено значение и за ефективната терапия.
В около 20% от случаите той е последица от прекарат остър нефрит.
Препоръчва се режим на легло и топло на кръста и краката. Ако обаче в урината има кръв, топло не се слага.

Лечение с рецепти от народната медицина

Рецепта 1: В продължение на месец и половина сутрин и вечер на гладно да се приема по 1 ч.ч. прясно изцеден сок от сурова тиква.

Камъни в бъбреците

Образуването им може да доведе до разрушаване на бъбреците и до силно влошаване общото състояние на организма. Според химическия си състав камъните се делят на уратни, оксалатни, фосфатни и смесени.

Лечение с рецепти от народната медицина

Рецепта 1 (Янка Манолова, София): В 3 л вряла вода се слагат 3 с.л. ленено брашно. Ври 10 мин. След като изстине, се добавят сокът на 2 лимона и 3 с.л. мед. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно 20 мин. преди ядене в продължение на 3 месеца, като камъните излизат без да се усетят.

Рецепта 2 (Йорданка Петрова, с. Михалци, Великотърновско): Три пъти дневно, 20 мин. преди ядене се пие по 1 ч.ч. прясно изцеден сок от червено салатно цвекло. Ако камъните са малки, те се изхвърлят до няколко дни. Ако са по-големи, лечението трябва да продължи повече. Задължително трябва да се следи кръвното налягане. Ако се повиши, дозата трябва да се намали наполовина.

Рецепта 3 (Първолета Димитрова, Видин): В три чаши непреварено мляко се сипва 1 ч.ч. стрити семена от лен. Вари се, докато остане количество само за 1 чаша. Пие се в продължение на 5 дни. Възможно е да се почувства болка, което означава, че камъните се разбиват на пясък. След 1 година лечението се повтаря.

Рецепта 4 (Мария Вълчева): Две шепи ечемик се варят в 2 л вода, докато течността остане наполовина. Изпива се за 1 ден и помага за изхвърляне на пясъка от бъбреците.

Рецепта 5: Една зелка (3-4 кг) се измива и се нарязва. Поставя се в сокоизтисквачка. излиза около 750 мг сок. Веднага към него се прибавят 250 мл зехтин. Сместа се изсипва в бутилка, която преди употреба винаги се разклаща. Пие се 5 пъти на ден по 200 мл през два часа. Същия ден се изпиват и 2 л минерална вода – хисарска или горнобанска. Храната трябва да е течна, предимно супи.
Лечението продължава 1 ден. Трябва да се прави и гимнастика – присвиване на коленете към корема, да се кляка и става. Добре е и изкачването и слизането по стълби със силно подрусване.

Рецепта 6:  30 мл зехтин и една супена лъжица лимонов сок. Приемат се по 2-3 супени лъжици преди ядене три пъти на ден.

Рецепта 7: Пие се тиквен сок по половин чаша три пъти на ден. Също така и сок от ряпа по една супена лъжица три пъти на ден в продължение на две седмици. При необходимост лечебният курс се повтаря след 2-3 седмици.


В категории: Здраве , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Георгиев
17.07.2019 14:08:05
2
0
Благодаря за рецептите г-н проф.Мермерски. Но имам забележка. Зеленчуците които съдържат калций,след топлинна обработка дават неорганичен калций който се отлага в организма и предизвиква още по-големи вреди! А лененото семе става токсично при топлинна обработка,затова е правилно да се използва само след накисване в топла вода,/публикувано в руски сайтове/! За това не трябва да се публикуват рецепти които могат да навредят!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки