Лечебното действие на ряпата


23 Октомври 2014, Четвъртък


Подобрява сърдечния ритъм и се прилага при кардионеврози


У нас се отглеждат два вида ряпа – черна и бяла. Те имат много ценни лечебни и хранителни качества, които обаче за съжаление не са широко известни.
Наред с фитонцидите, които по съдържание са почти равни на тези в лука и хряна, ряпата съдържа захари, витамините С и В1, както и минералите калий, калций, натрий, аминокиселината холин и етерични масла.

1. Черната ряпа действа жлъчегонно и отхрачващо.
2. Тя влияе укрепващо на чернодробните клетки  и ги предпазва от токсичното въздействие на вредни вещества.
3. Възбужда секрецията на чревната лигавица и усилва перисталтиката, което води до очистителен ефект.
4. Облекчава храносмилането и гони газовете от червата.
5. Подпомага зарастването на счупени кости.
6. Съдържа известни количества противоракови вещества.
7. Лютивите вещества в нея блокират размножаването на бактериите.
8. Подобрява сърдечния ритъм и се прилага при кардионеврози.

Не се препоръчва при болни от ентероколит, дуоденит, гастрит, язвена болест, наскоро прекаран инфаркт, заболявания на храносмилателния тракт, съпроводени от възпалителни процеси, както и при органични сърдечни заболявания.


Лечение с ряпа

Рецепта 1 (против камъни в жлъчката): 50 мл прясно изцеден сок от черна ряпа се пие 1 път на ден преди ядене в продължение на 10 дни. Помага и при хроничен хепатит, панкреатити, лениви черва, пясък в бъбреците и пикочния мехур, бронхит.

Рецепта 2 (против кашлица): Смесват се 50 мг сок от ряпа и толкова прясно мляко. Приемат се по 2 с.л. 6 пъти на ден.

Рецепта 3 (против кашлица, Костадин Иванов, Гълъбово): Настъргва се черна ряпа, поръсва се с оцет и се поставя като компрес на челото.

Рецепта 4 (против кашлица, Росица Желязкова, с Дядово, Нова Загора): Взема се 1 бяла, зимна ряпа и в нея се издълбава малко кладенче. То се пълни с чист мед до половината. След 1 денонощие сокът на ряпата и медът вече са се смесили. Изсипва се в подходящ съд. Приема се по 1 с.л., когато на организма му се прииска нещо сладко.

Рецепта 5 (общоукрепващо): Смесват се 50 г сок от ряпа и 1 с.л. мед. Приемат се по 2 с. л. 3-4 пъти на ден 30 мин. преди хранене.

Рецепта 6 (против гонартроза): Една настъргана черна ряпа и 1 л бяло вино се слагат в затворен съд. Престоява 15 дни, като всеки ден се разклаща. След това се прецежда и се пие сутрин на гладно по 1 винена чаша от напитката. След като се изпият 2-3 бутилки, се прави пауза от 3 месеца. После се повтаря до пълно излекуване.

Рецепта 7 (за лечение на далак): 2-3 черни репи се изстискват и сокът им се смесва с този на 1 лимон. Изпива се на 2 – 3 пъти през деня 30 мин. преди хранене.

Рецепта 8 (за лечение на плеврит): С настъргана ряпа се прави топъл компрес на гърдите.

Рецепта 9 (при бронхиална астма): 1 кг черна ряпа се настъргва, изпържва се в 250 г краве масло и се смесва с 1 кг пчелен мед. Приема се по 1 с.л. 3 пъти дневно след хранене.

Рецепта 10 (при спадане на гласа): Добре измити обелки от черна ряпа се сваряват в 500 г вода. Течността се прецежда и изпива.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки