В отговор на вашите въпроси


23 Октомври 2014, Четвъртък


Имам висок креатинин – 650 ммол/л, и от две години съм на хемодиализа. Интересувам се от изпитани рецепти от народната медицина,



които биха могли да намалят нивото на креатинина при мен в това ми състояние.
Иван Иванов
с. Борислав,  общ. Пордим, обл. Плевен

Хемодиализата (или перитонеалната диализа) се прилага в крайните стадии на хроничната бъбречна недостатъчност, когато методите на консервативната (медикаментозна) терапия не са довели до излекуването на основното заболяване, а стойностите на креатинина се покачват и стигат до 885 ммол/л (при диабетици тази стойност е по-ниска).

Това не е окончателно лечение на болестта. В крайния стадий на бъбречната недостатъчност единствен шанс за окончателно излекуване е бъбречната трансплантация.
Основните причини за ограничената бъбречна функция са хипертонията и захарният диабет. Ето защо симптомите на тези заболявания трябва да се констатират навреме, да се правят незабавно изследвания и след това да се прилага лечение, независимо дали то е с фармацевтични лекарства или по рецепти от народната медицина.

Един от основните начини за борба с бъбречната недостатъчност е адекватният хранителен режим. Той е различен в началните стадии на болестта и при прилагането на диализа. Ето някои общи съвети за здравословно хранене при хора на хемодиализа.

- Да се ограничи приемът на течности до 750 мл – 1 л на ден дори и да има остатъчен обем урина.
- Рязко да се намали количеството на плодовете и зеленчуците, тъй като те са източници на калий, елемент, който се натрупва в организма при липса на диуреза и може да предизвика много сериозни сърдечни проблеми. Зеленчуците да се консумират варени в големи количества вода, което намалява калийното им съдържание. Да се изхвърля първата вода.

Да не се приемат повече от 300 г зеленчуци на ден. Да не се консумират картофи поради прекалено високото им калиево съдържание или максимум веднъж седмично, нарязани на малки кубчета и накиснати в две води. За плодовете се отнася същото -  максимум два плода на ден, единият от които да е под форма на компот, без да се изпива сокът.

- Да не се ядат ядки и сушени плодове.
- Да се консумират 2 порции ориз или макаронени изделия на ден, но да се изключат боб, леща, грах (богати на калий).
- Само бял хляб (по-беден на калий и фосфор).

- Задължителни са 2 порции месо или риба на ден, тъй като болните на хемодиализа се нуждаят от по-високи количества протеини, и то от животински произход. Да не се консумират колбаси поради високото им съдържание на сол и фосфор. Да не се консумира кайма поради ниското й съдържание на протеини спрямо мазнините с атерогенно действие. Да не се консумират пушени риби и риби от консерва.

- Да се приемат млечни продукти поради високото им калциево съдържание, тъй като болните на хемодиализа са застрашени от остеопороза. Да се предпочита киселото мляко пред сирената, тъй като те са много по-богати на сол и фосфор. 250 г кисело мляко + калций под формата на хранителна добавка са необходими на ден. Да не се солят храните и да се избягват естествено солените храни като колбаси, сирена, бульони.

- Без плодови сокове, алкохол и най-вече вино, тъй като то е богато на калий.
Ето и една рецепта, водеща до намаляването нивото на креатинин в кръвта, публикувана преди две години във в. “Десант“.

В 450 г вряща вода се слагат 2 с. л. натрошен чимшир (троши се с клонките и листата). Оставя се да ври от 3 до 5 мин. Сваля се от огъня и трябва да изстине. След 1 час се прецежда.
От отварата се пие по 2 пъти на ден - сутрин и вечер преди хранене. Не се слагат нито захар, нито мед или друг подсладител, но въпреки това вкусът на течността е приятен.
С времето дозата постепенно се увеличава. Ако в първите месеци се приемат около 400 г на ден, то 5 месеца по-късно може да се пие и по 1 литър.

Много е важно да се внимава да не се получи предозиране. Първият симптом, който е налице в такъв случай, е появата на разстройство. Това е знак, че количеството на чая незабавно трябва да се намали.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки